Ομάδα κρούσης για την αλλαγή σελίδας στο ΚΙΝΑΛ

Ομάδα κρούσης για την αλλαγή σελίδας στο ΚΙΝΑΛ

Ωρα αποφάσεων για τον Ν. Ανδρουλάκη

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομάδα εξελίξεων με το βλέμμα στη διαμόρφωση της νέας ανθρωπογεωγραφίας στο ΚΙΝΑΛ εκκινεί αύριο. Παρότι και το διάστημα που προηγήθηκε οι συσκέψεις στη Χαρ. Τρικούπη ήταν συνεχείς, το τέλος της εορταστικής περιόδου σηματοδοτεί και επίσημα την επιστροφή στην ώρα των αποφάσεων για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος θα έχει τις προσεχείς εβδομάδες σειρά προσωπικών συναντήσεων με στελέχη, «μοιράζοντας» ρόλους και χαρτοφυλάκια.  

Το δεδομένο είναι ότι θέμα λίγων ημερών αποτελεί η ανακοίνωση του νέου εκπροσώπου Τύπου. Πρόκειται για ένα πόστο το οποίο φαίνεται πως απασχόλησε αρκετά τον κ. Ανδρουλάκη και δικαιολογημένα, μια και θα αποτελέσει τη φωνή, αλλά και τη «βιτρίνα» της παράταξης. Εύλογα λοιπόν η επιλογή εκτιμάται ότι πρώτα απ’ όλα θα τέμνεται με το βασικό αφήγημα της ανανέωσης. Από εκεί και πέρα, κάποιες πληροφορίες ήθελαν τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να αναζητεί πρόσωπο που δεν θα είναι υποψήφιο στις επόμενες εθνικές εκλογές, παράγοντας που θα περιόριζε αρκετά τη λίστα των ονομάτων που έχουν ακουστεί. Στο επικοινωνιακό επιτελείο, πάντως, πιθανότατα θα ενταχθεί και ένας δημοσιογράφος –όχι όμως με ρόλο «μπροστάρη»–, ενώ αρμόδιος γραμματέας θα παραμείνει ο Παναγιώτης Βλάχος.

Ο τελευταίος μπορεί να προσχώρησε στο στρατόπεδο Ανδρουλάκη επίσημα λίγες εβδομάδες πριν από την κάλπη, ωστόσο είναι γνωστό ότι προέρχεται από τις τάξεις των γεννηματικών. Ενα ερώτημα, σε αυτό το πλαίσιο, παραμένουν οι ρόλοι των υπολοίπων «πρώην προεδρικών». Στελέχη όπως οι Νίκος Βοσδογάνης και Στέφανος Παραστατίδης φαίνεται πως υπολογίζονται ήδη στον νέο ηγετικό πυρήνα. Από εκεί και πέρα, μένει να φανεί τι θα γίνει με τους δύο στενότερους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, Χρήστο Πρωτόπαπα και Μανώλη Οθωνα, οι οποίοι δεν θα διατηρήσουν μεν τόσο κεντρικούς ρόλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εμπειρία τους δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Το θετικό που προκύπτει, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι μέχρι τώρα εκπέμπεται από τη Χαρ. Τρικούπη ένα κλίμα σύμπνοιας και «συνέχειας», μεταξύ νυν και πρώην… ενοίκων.

Στο κοινοβουλευτικό πεδίο, το βασικό παζλ έχει ήδη διαμορφωθεί και μένει να φανεί ποιος θα διαδεχθεί τον Δημήτρη Μάντζο στη διεύθυνση της Κ.Ο., αλλά και ποιες αλλαγές θα υπάρξουν στους τομεάρχες. Η νέα δομή, πάντως, που επέλεξε ο κ. Ανδρουλάκης, εκτιμάται ότι αποτυπώνει την πρόθεσή του να μετατοπίσει το επίκεντρο της κοινοβουλευτικής λειτουργίας περισσότερο προς τους βουλευτές, μια και οι ηγετικές θέσεις τους στην ιεραρχία αυξήθηκαν σε πέντε, από τρεις.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα έχει τις προσεχείς εβδομάδες σειρά προσωπικών συναντήσεων με στελέχη, «μοιράζοντας» ρόλους και χαρτοφυλάκια.

Στο επίκεντρο η πανδημία

Παράλληλα με τα παραπάνω, στο επίκεντρο της Χαρ. Τρικούπη βρίσκεται η πανδημία, όχι μόνο με υγειονομικό και πολιτικό πρόσημο, αλλά και ως παράγοντας που επηρεάζει τον κομματικό προγραμματισμό. Οσον αφορά το πρώτο σκέλος, κεντρικό συμβουλευτικό ρόλο έχει αναλάβει ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου που προέρχεται από τη μικρή συνιστώσα της Ανανεωτικής Αριστεράς, αλλά και γιατρός στην πρώτη γραμμή της μάχης, ως διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού.

Ως προς το κομματικό πεδίο, το νέο πανδημικό κύμα λειτουργεί και ως γκάζι στο εγχείρημα του «ψηφιακού κόμματος». Τα πλάνα για περιοδείες και συγκεντρώσεις βρίσκονται εύλογα στον αέρα και από τη στιγμή που στη Χαρ. Τρικούπη δεν θέλουν να χαθεί το στίγμα της μαζικής συμμετοχής της 5ης Δεκεμβρίου, η απευθείας επικοινωνία με την εν δυνάμει νέα βάση θα πρέπει να γίνει με άλλους τρόπους. Ρόλο – κλειδί στο όλο εγχείρημα έχει επωμιστεί ο Γιώργος Καραμανώλης, επιστήμονας με αξιοσημείωτη πορεία στην τεχνολογία και στις ψηφιακές υπηρεσίες.    

Οι νέοι «παίκτες»

Την ώρα, πάντως, που η εσωτερική ανασυγκρότηση βρίσκεται στο προσκήνιο, τα εκλογικά σενάρια δεν περνούν απαρατήρητα από το κομματικό ραντάρ. Μια άτυπη εσωκομματική σφυγμομέτρηση θα αναδείκνυε ως αρκετά δημοφιλή την εκτίμηση για εθνικές κάλπες προς το φθινόπωρο. Στο ΚΙΝΑΛ δηλώνουν «έτοιμοι ανά πάσα στιγμή», ενώ ταυτόχρονα στο παρασκήνιο έχει αρχίσει να αναδύεται και η εξίσωση των ψηφοδελτίων. Μια συζήτηση που «ακουμπάει» και στο ευρύτερο παζλ των προσώπων, μια και αναμενόμενα θα προκύψουν νέοι «παίκτες» που θα ανακατέψουν την τράπουλα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι υποψήφιοι πρόεδροι Παύλος Χρηστίδης και Παύλος Γερουλάνος. Κάποιες πληροφορίες θέλουν τον πρώτο να κοιτάει κυρίως προς τον νότιο τομέα της Αθήνας, ενώ ο δεύτερος θα κινηθεί προς την Α΄ Αθηνών. Στο κάδρο εντάσσεται σαφώς και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, που οδεύει προς την Ανατολική Αττική, ενώ δεν αποκλείεται να έρθουν και εξωγενείς ανακατατάξεις, με μεταγραφές από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, αλλά και με επιστροφές από τον πασοκικό.

Ικανοποίηση και χαμηλοί τόνοι

Το δημοσκοπικό μομέντουμ που εμφανίζει το ΚΙΝΑΛ, αλλά και προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, προκαλεί ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό και αντιμετωπίζεται με ικανοποίηση, αλλά και με χαμηλούς τόνους εσωκομματικά. «Βλέπουμε κάτι που δεν διαφαινόταν το 2017, μια σημαντική τάση επιστροφής πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ», έλεγε στέλεχος του ηγετικού πυρήνα, μιλώντας επίσης για εισροές «με αναλογία 2/1 από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., αντίστοιχα», αλλά και για αισθητή άνοδο στην Αττική, παρά το γεγονός ότι δεν αποτέλεσε πεδίο κυριαρχίας του νέου προέδρου εσωκομματικά. Από την άλλη πλευρά, στέλεχος από πιο… ουδέτερα εδάφη εξέφραζε πιο συγκρατημένη αισιοδοξία, παραπέμποντας στις αρχές της άνοιξης για πιο ασφαλή συμπεράσματα: «Η τάση υπάρχει, αλλά το σκηνικό θολώνει μια σειρά από παραμέτρους. Ο πήχυς των μετρήσεων σε δύο μήνες θα αποτελέσει ένα πρώτο, σαφέστερο δείγμα για τη θέση του ΚΙΝΑΛ στο νέο σκηνικό», υποστήριζε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή