Νέες προκλήσεις Ακάρ: «Η Ελλάδα προσποιείται τη χώρα – θύμα, μεταμφιεσμένη σε πρόβατο»

Νέες προκλήσεις Ακάρ: «Η Ελλάδα προσποιείται τη χώρα – θύμα, μεταμφιεσμένη σε πρόβατο»

Διατηρώντας την προκλητική ρητορική των τελευταίων ημερών, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε το Σάββατο την Αθήνα, μεταξύ άλλων, για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης, επιμένοντας στο αφήγημα της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Διατηρώντας την προκλητική ρητορική των τελευταίων ημερών, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε το Σάββατο την Αθήνα, μεταξύ άλλων, για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης, επιμένοντας στο αφήγημα της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών, ενώ καταλόγισε την Ελλάδα πως, όπως είπε, «προσποιείται ότι είναι χώρα – θύμα, μεταμφιεσμένη σε πρόβατο». 

«Η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς σε τουλάχιστον 16 από τα 23 αποστρατικοποιημένα νησιά σύμφωνα με την Συνθήκη ης Λωζάννης και άλλες διεθνείς συνθήκες, εξοπλίζοντας τα και επιπλέον, συμπεριλαμβάνοντας αυτά τα νησιά σε στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και σε άλλες ασκήσεις. Χρησιμοποιεί τρίτες χώρες για της διεκδικήσεις της. Και προσπαθούν να τους ξεγελάσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε εκδήλωση μνήμης για τον μειονοτικό βουλευτή Σαντίκ Αχμέτ.

«Επίσης διεκδικεί κυριαρχία νησιών νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με συνθήκες, και μάλιστ ορισμένα από αυτά τα νησιά τα βάζει προς πώληση. Η Ελλάδα συνεχίζει τις παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο» συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, καταλογίζοντας εκ νέου στην Ελλάδα ρόλο επιτιθέμενου.

«Παρά τις καλοπροαίρετες εκκλήσεις μας για διάλογο, η Ελλάδα προσπαθεί να διαστρεβλώσει όλες τις αλήθειες και προσποιείται ότι είναι χώρα – θύμα μεταμφιεσμένη σε πρόβατο, για να καλύψει τις παράνομες και επιθετικές της ενέργειες. Εκμεταλλεύεται την ένταξη στην ΕΕ, για να σχηματίσει συμμαχίες στο εσωτερικό της, δημιουργώντας μια τεχνητή απειλή και προσπαθεί να μετατρέψει τα προβλήματα με την Τουρκία σε πρόβλημα Τουρκίας – Ε.Ε., Τουρκίας – ΗΠΑ ή Τουρκίας – ΝΑΤΟ», συνέχισε ο κ. Ακάρ, προσθέτοντας:

«Η Ελλάδα ενεργεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, σχεδόν για κάθε θέμα που εκκρεμεί να επιλυθεί μεταξύ μας, της κοινής λογικής, των σχέσεων καλής γειτονίας και της ιστορικής πραγματικότητας. Δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί με κοινή λογική ή με το διεθνές δίκαιο, η μονομερής βούληση των γειτόνων μας να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα σε 12 μίλια, τα οποία σήμερα είναι 6 μίλια, και να διεκδικούν  εναέριο χώρο 10 μιλίων ενώ τα χωρικά ύδατα είναι μόνο 6 μίλια. Στην εποχή μας, και στην ιστορία δεν υπάρχει μια τέτοια πρακτική». 

Συνεχίζοντας, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, καταλόγισε στην Ελλάδα επεκτατισμό, ενώ έκανε μίλησε για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη, αλλά και για καταπιεστικές πρακτικές από την ελληνική πλευρά. 

«H Ελλάδα, η οποία ιδρύθηκε επίσημα το 1832 με μία έκταση 47.517 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μέσα και γύρω από την Πελοπόννησο, μέχρι σήμερα μέσα από επτά φάσεις έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος περίπου, και αυτό είναι σαφής ένδειξη αυτού του επεκτατισμού», σημείωσε προσθέτοντας:

«Συνεχίζει τις περιοριστικές και καταπιεστικές πρακτικές της στους Τούρκους σε θέματα όπως η εκπαίδευση, η ίδρυση συλλόγων, η εκλογή των δικών τους θρησκευτικών ηγετών, τα ιδρύματα, η ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου και ιδιαίτερα η άρνηση της “τουρκικής” ταυτότηταςΟι πράξεις αυτές της Ελλάδας, που έκλεισε τους συλλόγους που ίδρυσαν οι “Τούρκοι της Δυτικής Θράκης” μόνο με την αιτιολογία ότι στα ονόματά τους αναγραφόταν η λέξη “Τούρκος”, έχουν καταδικαστεί και καταχωρηθεί με απόφαση του ΕΣΔΑ».

«Το να λες “Δεν υπάρχουν Τούρκοι”, να κλείνεις “τουρκικά σχολεία και συλλόγους”, να εμποδίζεις το άνοιγμα των τζαμιών, σημαίνει να αρνείσαι όλες τις δημοκρατικές και σύγχρονες αξίες και τα ιστορικά γεγονότα. Η ΕΕ και τα τρίτα μέρη αγνοούν επίμονα αυτή την αδικία και την παρανομία, και καταφεύγουν σε κάθε είδους εξαπάτηση για να κάνουν την Τουρκία να δείχνει ως επιθετική, ανατρέποντας εντελώς τα γεγονότα με μια τρομακτική παράδοξη προσέγγιση», τόνισε επίσης. .

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT