Επαφές Δένδια σε Νιγηρία και Ανγκόλα

Επαφές Δένδια σε Νιγηρία και Ανγκόλα

Με υψηλού επιπέδου επαφές και προώθηση συνεργασιών σε πολλά και κρίσιμα πεδία, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Ν. Δένδιας χθες στη Νιγηρία και σήμερα στην Ανγκόλα προωθεί περαιτέρω την πολιτική ενδυνάμωσης και διεύρυνσης των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υψηλού επιπέδου επαφές και προώθηση συνεργασιών σε πολλά και κρίσιμα πεδία, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Ν. Δένδιας χθες στη Νιγηρία και σήμερα στην Ανγκόλα προωθεί περαιτέρω την πολιτική ενδυνάμωσης και διεύρυνσης των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Ενδεικτική του πνεύματος με το οποίο η Αθήνα προσεγγίζει το πλέγμα των σχέσεών της με τις χώρες της συγκεκριμένης περιοχής είναι η φράση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών χθες, με αφορμή τη συνάντησή του με τον Νιγηριανό ομόλογό του Τζ. Ονιεγιάμα: «Σας θεωρούμε γείτονα, γιατί βλέπουμε τη Μεσόγειο Θάλασσα όχι ως διαχωριστικό σύνορο αλλά ως συνδετική γέφυρα».

Δόθηκε έμφαση στις επενδύσεις – Προσφορά 1.000.000 εμβολίων στη Νιγηρία για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Η σύσφιγξη των ήδη καλών διμερών σχέσεων σε σειρά τομέων, με έμφαση στις επενδύσεις, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών. Παράλληλα, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν απουσίασαν και οι αναφορές σε διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με τον κ. Δένδια, μεταξύ άλλων, να αναφέρεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στη διμερή και πολυμερή συνεργασία μέσω των διεθνών οργανισμών (η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. και η Νιγηρία μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής ως μέλος της Αφρικανικής Ενωσης), ενώ το θέμα της ελληνικής υποψηφιότητας για θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ βρίσκεται πάντα στο τραπέζι των διμερών συζητήσεων του Ελληνα υπουργού.

Στο πλαίσιο αυτών των επισκέψεων, η ελληνική πλευρά, εκτός όλων των άλλων, προσφέρει για να καταπολεμηθεί η πανδημία αριθμό εμβολίων: «Πρόκειται για σχεδόν ένα εκατομμύριο εμβόλια», είπε ο κ. Δένδιας, που υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά που Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται τη χώρα, μνημονεύοντας όχι μόνο την έντονη ελληνική παρουσία στη Νιγηρία, αλλά και τον πλέον «κοινό» γνωστό μας, τον νιγηριανής καταγωγής Ελληνα Γιάννη Αντετοκούνμπο. Στα αξιοπρόσεκτα είναι ότι, προφανώς εξαιτίας αρνητικής εμπειρίας από άλλες πηγές στο παρελθόν, δημοσιογράφος ζήτησε από τον κ. Δένδια να πει ποιας εταιρείας είναι και αν έχουν ημερομηνία λήξης τα εμβόλια. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας διαβεβαίωσε τον πληθυσμό της Νιγηρίας, μέσω της απάντησης στον ερωτώντα, πως τα εμβόλια που προσφέρει η χώρα μας είναι απολύτως ασφαλή. Η επίσκεψη προγραμματιζόταν να ολοκληρωθεί με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας και την πραγματοποίηση επαφών με άλλους ανώτατους αξιωματούχους της χώρας. Ο σχεδιασμός της επίσκεψης στην Ανγκόλα είναι διήμερος, με τον κ. Δένδια να προγραμματίζεται να γίνεται δεκτός αύριο από τον πρόεδρο Joao Manuel Gonçalves Lourenço.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή