Κυρ. Μητσοτάκης: Νέα αύξηση κατώτατου μισθού

Κυρ. Μητσοτάκης: Νέα αύξηση κατώτατου μισθού

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα ισχύσει από την 1η Μαΐου

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια γενναία αύξηση άνω του 2% που είδαμε την 1η Ιανουαρίου προανήγγειλε για την 1η Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χθεσινή συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. «Εχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία για μια δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου αυτού του έτους. Εκτιμώ ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση 2% που ήδη έχουν δει οι εργαζόμενοι από την 1η Ιανουαρίου του 2022», σημείωσε, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να προσδιορίσει το πόσο ακριβώς θα είναι, «αλλά μπορώ να σας πω ότι θα δούμε με σιγουριά μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού». Κατά πληροφορίες, η αύξηση μπορεί να πλησιάσει το 6% και ο κατώτατος μισθός να ξεπεράσει τα 700 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα στήριξης έναντι των συνεπειών της μετάλλαξης «Ομικρον», που θα ανακοινωθούν άμεσα, πιθανόν και σήμερα. «Τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους που έχουν πληγεί από αυτό το οποίο συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στους κλάδους του πολιτισμού αλλά και στους κλάδους της εστίασης». Εξειδικεύοντας ακόμα περισσότερο ποιά θα είναι αυτά τα μέτρα ανέφερε πως «θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση –γιατί εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο– να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής. Αρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση αλλά από το κράτος». Η αποστροφή του πρωθυπουργού πως τα μέτρα θα χρειαστούν μόνο για δύο εβδομάδες αποκαλύπτει και την εικόνα της κυβέρνησης για την πορεία της πανδημίας, η οποία βαίνει μειούμενη και προφανώς στις αρχές Φεβρουαρίου δεν θα χρειάζονται μέτρα.

Στον πολιτισμό και στην εστίαση θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να θέσουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής.

Πρόστιμα από Δευτέρα

Αναφερόμενος στο έτερο θέμα των ημερών, της υποχρεωτικότητας και στο κατά πόσον θα επιβληθούν κανονικά τα πρόστιμα στους άνω των 60 ετών, ο κ. Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός ότι τα πρόστιμα θα βεβαιωθούν κανονικά, ενώ για το πολιτικό κόστος είπε πως η κυβέρνηση το έχει ήδη αναλάβει. «Το μεγάλο πολιτικό κόστος το έχουμε ήδη αναλάβει, τη Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σε σχετική επισήμανση ότι κάποιοι συμπολίτες μας ζουν με πολύ χαμηλές συντάξεις απάντησε πως «υπάρχει η επιλογή να κάνεις το σωστό, αυτό που έκαναν 9 στους 10», προσθέτοντας πως «εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις». Για τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με πιθανή ακύρωση των προστίμων ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα αυστηρός: «Μου έκανε εντύπωση η συζήτηση περί δήθεν αναβολής της ημερομηνίας επιβολής του προστίμου, θα ήταν πάρα πολύ άδικο για αυτούς που έκαναν το εμβόλιο με δυσκολία, με καχυποψία. Αλλά το έκαναν, και σήμερα είναι διπλά ανακουφισμένοι, γιατί προστατεύτηκαν και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο που, ναι, δεν είναι αμελητέο. Δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή