Το σχήμα «3+1» με τις ΗΠΑ στην ατζέντα

Το σχήμα «3+1» με τις ΗΠΑ στην ατζέντα

Την καθιερωμένη πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί κάθε υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα έκανε χθες και ο «βετεράνος» της κυπριακής διπλωματίας Ιωάννης Κασουλίδης.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καθιερωμένη πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί κάθε υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα έκανε χθες και ο «βετεράνος» της κυπριακής διπλωματίας Ιωάννης Κασουλίδης. Στις επαφές του κ. Κασουλίδη στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον ομόλογό του Νίκο Δένδια συζητήθηκαν η Τουρκία και η επιθετική ρητορική της, η συνεργασία με Αίγυπτο και Ισραήλ, αλλά και το σχήμα 3+1 με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου για την ανάκληση όλων των παράνομων τουρκικών ενεργειών και την ακύρωση της τουρκικής απόπειρας επιβολής νέων τετελεσμένων, πρωτίστως στα Βαρώσια.

Στη συνέχεια, η συνάντηση των κ. Δένδια και Κασουλίδη στο υπουργείο Εξωτερικών διεκόπη λόγω της διέλευσης των Rafale από την Ακρόπολη, τα οποία και παρατήρησαν από το μπαλκόνι του νεοκλασικού της Βασιλίσσης Σοφίας. Ο κ. Δένδιας, όπως και ο πρωθυπουργός νωρίτερα, αναφέρθηκε στη μακρά εμπειρία του κ. Κασουλίδη στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, αλλά και στην αμέριστη στήριξη της Αθήνας για την επίτευξη βιώσιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

Οι εξελίξεις, μετά το σήμα από την Ουάσιγκτον για τον αγωγό EastMed, απασχόλησαν τις επαφές του νέου ΥΠΕΞ της Κύπρου κ. Κασουλίδη με τον πρωθυπουργό και τον Ν. Δένδια.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε σε συνεχιζόμενες «προκλητικές ενέργειες» της Αγκυρας, υπενθυμίζοντας και την πρόσφατη εκ νέου παρενόχληση του «Nautical Geo» στην κυπριακή ΑΟΖ. «Οι ενέργειες αυτές, δυστυχώς, συνδυάζονται με έξαρση επιθετικής ρητορικής η οποία στρέφεται και κατά συγκεκριμένων προσώπων, μια ρητορική η οποία θέτει σε αμφισβήτηση κεκτημένα δεκαετιών», σημείωσε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να θέτει καθαρά αυτή τη συμπεριφορά σε κάθε διεθνή θεσμό και forum συζήτησης. Ο κ. Δένδιας επανέλαβε, ωστόσο, την ειλικρινή ελληνική πρόθεση για «εποικοδομητικό διάλογο στα θεσμοθετημένα πλαίσια με την Τουρκία, με βασική προϋπόθεση, βέβαια, πάντοτε τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Ο κ. Κασουλίδης από την πλευρά του χαρακτήρισε παραγωγική και ουσιαστική τη συνάντησή του με τον κ. Δένδια και περιέγραψε την Ελλάδα ως σταθερό και διαχρονικό στήριγμα της Κύπρου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες. Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης, «Κύπρος και Ελλάδα διατηρούν έναν αυτόματο μηχανισμό συντονισμού και διαβούλευσης τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και για τα θέματα που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή και περιφερειακή μας ατζέντα». Ενώ τόνισε ότι συζήτησε με τον ομόλογό του για τον σχηματισμό «3+1» ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και ΗΠΑ, συζήτηση που έχει ξεχωριστή σημασία, ιδιαίτερα μετά το σήμα από την Ουάσιγκτον για τον αγωγό EastMed.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή