Απειλές Άγκυρας για «υπόθαλψη τρομοκρατών»

Απειλές Άγκυρας για «υπόθαλψη τρομοκρατών»

Για υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκτοξεύοντας την ευθεία απειλή πως ενδέχεται «να πληρώσουν βαρύ τίμημα».

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο για υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων και απείλησε τις δύο χώρες πως ενδέχεται «να πληρώσουν βαρύ τίμημα» για τη στήριξή τους αυτή, ενώ ισχυρίστηκε πως την περασμένη Τρίτη υπήρξε προσπάθεια παραβίασης της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», χωρίς να κάνει αναφορά σε κάποια λεπτομέρεια.  

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίστηκε πως «δυστυχώς η Ελλάδα στηρίζει μέλη του PKK και του DHKP-C, που έχουν εκεί δικά τους κέντρα εκπαίδευσης. Υπάρχουν στρατόπεδα εκεί; Υπάρχουν. Αποδείχθηκε επίσης από τα έγγραφα ότι οι άνθρωποι του DHKP-C που εκπαιδεύτηκαν εκεί επέστρεψαν και πραγματοποίησαν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία. Δεν μιλάω για τη FETÖ (γκιουλενιστές). Τα μέλη της FETÖ τη βλέπουν (σ.σ. την Ελλάδα), όχι μόνο ως χώρα διέλευσης, αλλά ως καταφύγιο και ζουν εκεί. Αλλωστε, το να έχεις αυτές τις οργανώσεις να ανοίγουν γραφεία, να τις φιλοξενείς, είναι σαν να παίζεις με τη φωτιά».  Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές ήταν το ερώτημα που δέχθηκε ο κ. Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας, Εύα Μαρία Λίμετς, για άνοιγμα γραφείου της κουρδικής οργάνωσης PYD στη Λευκωσία.

Παράλληλα, ο  κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Τουρκία ήδη γνωρίζει τη στήριξη των Ελληνοκυπρίων στο PKK και τόνισε πως «αν υπάρξει απειλή αύριο, εάν υπάρξει επίθεση στην Τουρκία ή στην “ΤΔΒΚ”, θα τους κάνουμε να πληρώσουν. Αυτό είναι ένα βαρύ τίμημα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας με έντονο ύφος συνέχισε την επίθεση εναντίον Αθήνας και Λευκωσίας και πρόσθεσε ότι «η τρομοκρατία είναι άμεσο θέμα ασφαλείας. Οταν γίνεται επίθεση εναντίον μας, όπως και σε άλλα μέρη, υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να πληρωθεί, όπως κάνουμε με την παρουσία της τρομοκρατίας στις γειτονικές χώρες. Αυτό είναι ένα βαρύ τίμημα. Πρέπει να το ξεκαθαρίσω».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο ότι υποθάλπουν τρομοκρατικές οργανώσεις – «Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», αναφέρει.

Εξάλλου ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο πως το τελευταίο έτος επιχείρησαν να παραβιάσουν εννέα φορές την «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και ισχυρίστηκε ότι οι δυο χώρες έκαναν βήματα που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Η αποστροφή του κ. Τσαβούσογλου αφορά τις προσπάθειες του «Nautical Geo» να πραγματοποιήσει έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλες τις φορές παρεμποδίστηκε από το τουρκικό ναυτικό.

Εμφανώς ικανοποιημένος εμφανίστηκε, τέλος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τη διαφαινόμενη ακύρωση του σχεδίου κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού ΕastMed και τόνισε πως «ήταν ένα πολιτικό σχέδιο, δεν είχε οικονομική ανταπόδοση και  δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει ένα σχέδιο που δεν περιλαμβάνει και την Τουρκία». Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι η πιο οικονομική οδός για τις πηγές ενέργειας αυτής της περιοχής, για να φτάσουν στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αγορά. Πρέπει να περάσει μέσα από την Τουρκία».

Την Τρίτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τονίσει πως η Αγκυρα έχει συζητήσει στο παρελθόν και θέλει να ξανασυζητήσει με το Τελ Αβίβ την πιθανότητα της μεταφοράς του ισραηλινού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT