Επιλύεται το ζήτημα της οφειλής της Ελλάδας προς την NSPA

Επιλύεται το ζήτημα της οφειλής της Ελλάδας προς την NSPA

Δήλωση Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, για την επίλυση του ζητήματος της ελληνικής οφειλής προς την NSPA

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η τροπολογία που υπέβαλε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης Πολιτικής Προστασίας, με την οποία επιλύεται οριστικά το ζήτημα της οφειλής της χώρας προς την υπηρεσία NSPA (NATO Support and Procurement Agency), συνολικού ύψους 8.457.481,64 ευρώ.

Η οφειλή αφορά σε διοικητικά κόστη και υπηρεσίες τεχνικής, πτητικής και εφοδιαστικής υποστήριξης – συντήρησης των εναερίων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και υπηρεσίες αεροπυρόσβεσης, μέσω μίσθωσης ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης που παρείχε ο οργανισμός προς την Ελλάδα κατά τα έτη 2011-2016.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε σχετική του δήλωση από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται για συνομιλίες με την NSPA, σημειώνει:

«Ευχαριστώ το Ελληνικό Κοινοβούλιο για τη συναίνεση την οποία επέδειξε σε αυτή την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Κλείνει σήμερα ένα χρονίζον πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τη χώρα από το 2011 και έθετε προσκόμματα στις δυνατότητες της χώρας να προετοιμάζεται σωστά στον κρίσιμο τομέα της δασοπυρόσβεσης, μέσω της έγκαιρης μίσθωσης των απαραίτητων εναέριων μέσων. Επρόκειτο για μια νάρκη στα θεμέλια της αεροπυρόσβεσης  για τη χώρα, μια διαρκή εκκρεμότητα, η οποία επιτέλους διευθετήθηκε.

Με αυτό το δεδομένο, οι συζητήσεις τις οποίες ήδη διεξάγουμε με την NSPA, εδώ στο Λουξεμβούργο, για τις μελλοντικές μισθώσεις εναερίων μέσων για την επόμενη αντιπυρική περίοδο και με ορίζοντα τριετίας-πενταετίας, γίνονται πλέον σε νέα βάση, με σαφώς ενισχυμένη την ελληνική διαπραγματευτική θέση. Η τρωθείσα αξιοπιστία της χώρας, την οποία με τόσο κόπο αποκατέστησε ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια, επανορθώνεται πλέον οριστικά και σε αυτό το πεδίο». 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT