Ελληνοτουρκικά: Οι υπερπτήσεις «ακυρώνουν» τον διάλογο

Ελληνοτουρκικά: Οι υπερπτήσεις «ακυρώνουν» τον διάλογο

Η προκλητικότητα της Αγκυρας εκδηλώθηκε, ενώ στην Αθήνα συνεδρίαζε η Μεικτή Οικονομική Επιτροπή Ελλάδας – Τουρκίας.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Με μπαράζ υπερπτήσεων ελληνικών νησιών, ανάμεσα στα οποία και το Καστελλόριζο, η Αγκυρα ουσιαστικά υποβάθμισε με τρόπο πρακτικό την 5η Σύνοδο της Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας – Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη και τον υφυπουργό Εμπορίου της γειτονικής χώρας Μουσταφά Τουζτσού. Συγκεκριμένα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της επιτροπής, τουρκικά F-16 πέταξαν αρχικά πάνω από την Παναγιά (12.41) και εν συνεχεία (13.34 και 13.38) πάνω από τα νησιά του συμπλέγματος της Μεγίστης στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Ρω, τη Στρογγύλη και το Καστελλόριζο. Η επιλογή της Αγκυρας να προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις, μάλιστα σε μια ημέρα με δύσκολες καιρικές συνθήκες (αν και στα ανατολικά η κακοκαιρία δεν ήταν τόσο έντονη), είναι ενδεικτική των προθέσεων να κρατήσει την ατζέντα των διεκδικήσεων στο τραπέζι.

Από την ελληνική πλευρά η σημερινή συνάντηση σε επίπεδο υφυπουργών στην Αθήνα ήταν μεν θεμιτή, είχε δε αποφασιστεί να μην τονιστεί ιδιαίτερα η σημασία της. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, δεν πραγματοποιήθηκαν κοινές δηλώσεις, ενώ πριν από λίγες ημέρες η τουρκική πλευρά το είχε θέσει ανοιχτά. Αντί δηλώσεων, εκδόθηκε ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο περιέγραφε τη θεματολογία της συζήτησης. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, το διμερές εμπόριο και προοπτικές διαφοροποίησης των εμπορικών συναλλαγών και ενίσχυσής τους με ισορροπημένο τρόπο, πρωτοβουλίες για επενδύσεις και ενθάρρυνση επιχειρήσεων να αναπτύξουν κοινά εγχειρήματα σε Ελλάδα και Τουρκία, η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας με στόχο τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας, η περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, η συνεργασία στον τομέα των μεταφορών, η ενίσχυση και διαφοροποίηση των εμπορικών συναλλαγών σε αγροδιατροφικά προϊόντα και η επανέναρξη της διμερούς συνεργασίας στην έρευνα και τεχνολογία. Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, εξέφρασαν την ικανοποίηση για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να διερευνήσουν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας, με στόχο την αύξηση των τουριστικών ροών μεταξύ των δύο χωρών. Στη συνάντηση επρόκειτο να παρευρεθεί και ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας Μεμέτ Ερσόι, ωστόσο λόγω καιρικών συνθηκών στην Αθήνα το αεροπλάνο που τον μετέφερε επέστρεψε στην Αγκυρα.

Οπως αναφέρθηκε ήδη στην «Κ» του περασμένου Σαββάτου (22 Ιανουαρίου), στην Αθήνα επιθυμούν οι δίαυλοι να κρατηθούν ανοιχτοί, ωστόσο με επιφυλάξεις καθώς η Αγκυρα δεν εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει ουσιαστικά. Η Αθήνα δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε συζητήσεις που θα αφορούν κυριαρχικά δικαιώματά της, ούτε όμως και να φανεί ως η απρόθυμη πλευρά. Σε αυτό το πλαίσιο, εκ των πραγμάτων περιορισμένο, Αθήνα και Αγκυρα αναζητούν ημερομηνία για τον επόμενο, 64ο γύρο των Διερευνητικών Επαφών, πιθανότατα στα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου. Ακόμα πιο μετά (Μάρτιο ή και Απρίλιο) φαίνεται ότι προγραμματίζεται η επόμενη φάση του Πολιτικού Διαλόγου σε υπηρεσιακό επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών (γ.γ. από την Ελλάδα, μόνιμος υφυπουργός από την Τουρκία). Σε κάθε περίπτωση, σε όλες αυτές τις επαφές από την τουρκική πλευρά –πέρα από την αυτονόητη συμμετοχή της πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα– το βασικό πρόσωπο είναι ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Δεν είναι καθόλου σαφές αν θα ενεργοποιηθεί και ο δίαυλος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε επίπεδο υπουργείων Εθνικής Αμυνας. Πάντως ο προηγούμενος γύρος (Μάιος 2021) είχε πραγματοποιηθεί διά τηλεδιασκέψεως, με μάλλον πενιχρά αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT