Στο αρχείο δύο φάκελοι για Novartis

Στο αρχείο δύο φάκελοι για Novartis

H υπόθεση για Αδ. Γεωργιάδη και Δημ. Αβραμόπουλο έκλεισε οριστικά

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά πέντε και πλέον χρόνια από την έναρξη των ερευνών για τη διαπίστωση παράνομων πρακτικών από τη Novartis και στη χώρα μας, η Οικονομική Εισαγγελία έθεσε στο αρχείο τους φακέλους που αφορούσαν τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και τον πρώην επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, εισαγγελέας εφετών Χρήστος Μπαρδάκης ανακοίνωσε χθες την αρχειοθέτηση της υπόθεσης και για τα δύο αυτά πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία η έρευνα ήταν σε εκκρεμότητα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλώντας εύλογα την έντονη αντίδρασή τους.

Ειδικότερα, για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ομόφωνα και οι τρεις επίκουροι που χειρίστηκαν το υλικό της έρευνας τάχθηκαν υπέρ της αρχειοθέτησης του σχετικού φακέλου, άποψη που υποστήριξαν στη συνέχεια τόσο ο επικεφαλής της εισαγγελίας, Χρήστος Μπαρδάκης, όσο και ο Παναγιώτης Καψιμάλης, εισαγγελέας που ανέλαβε την τελική μελέτη του φακέλου. Αντιθέτως, για τον Αδ. Γεωργιάδη, μία εκ των επίκουρων εισαγγελέων είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να ζητηθεί η άδεια της Βουλής και να κληθεί ο υπουργός σε κάποιες εξηγήσεις, άποψη που όμως δεν υποστηρίχθηκε από τους άλλους δύο επίκουρους, ούτε από τον επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, ούτε από τον εποπτεύοντα την έρευνα, κ. Μπαρδάκη και Καψιμάλη, αντιστοίχως.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, μετά την ανακοίνωση της αρχειοθέτησης, μίλησε για «δυσώδη σκευωρία που κάποια στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης έστησαν με αποκλειστικό σκοπό την παραπλάνηση της κοινής γνώμης».

Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «οι τίτλοι τέλους θα πέσουν όταν αποκαλυφθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της σκευωρίας», ενώ σε σκληρή δήλωση προέβη και ο συνήγορος του υπουργού Ανάπτυξης, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «νομιμοποιούμαι να υποστηρίξω ότι οι μάρτυρες χωρίς πρόσωπο, ταυτότητα και αποδείξεις είναι απόλυτα αναξιόπιστοι».

Δεν επιβεβαιώθηκαν οι καταθέσεις εις βάρος τους από τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Μετά και την εν λόγω αρχειοθέτηση, συνολικά για εννέα από τους δέκα πολιτικούς που ενοχοποιήθηκαν για δωροληψίες στην υπόθεση ο φάκελος έχει κλείσει, καθώς στο παρελθόν, πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, είχε υπάρξει αρχειοθέτηση για τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και άλλους πολιτικούς.

Η μόνη υπόθεση που βρίσκεται ακόμα στη Δικαιοσύνη είναι εκείνη για τον Ανδρέα Λοβέρδο, βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργό, ο οποίος έχει ζητήσει και ο ίδιος να εκκαθαριστεί από τη Δικαιοσύνη η υπόθεσή του, ενώ η αρμόδια ανακρίτρια έλαβε θέση υπέρ της παραγραφής τής όλης υπόθεσης, κάτι που εκκρεμεί προς κρίση στο δικαστικό συμβούλιο, μετά τη διατύπωση αντίθετης άποψης από την εισαγγελία.

Και ενώ για εννέα από τους δέκα πολιτικούς για τους οποίους υπήρξαν καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων η υπόθεση έκλεισε διότι δεν επιβεβαιώθηκαν από κανένα άλλο στοιχείο τα όσα επιβαρυντικά κατέθεσαν κατά των πολιτικών, η Δικαιοσύνη διερευνά, έπειτα από απόφαση της Βουλής, ευθύνες του πρώην υπουργού (αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης) Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και των αρμόδιων τότε εισαγγελέων Διαφθοράς για την ενοχοποίηση των πολιτικών, χωρίς στοιχεία, όπως ήδη απεδείχθη.

Οι έρευνες με τη διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τους συμμετόχους τους, μη πολιτικά πρόσωπα, βρίσκονται στο στάδιο της ανάκρισης και αναμένεται σύντομα να κληθεί ο πρώην υπουργός σε απολογία, ενώ παράλληλα για την ίδια υπόθεση έχουν κληθεί και άλλα πρόσωπα από την ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή