Επικοινωνία Μητσοτάκη – Σολτς, με επίκεντρο το Ουκρανικό

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Σολτς, με επίκεντρο το Ουκρανικό

Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς εντάσσεται σε μια προσπάθεια ανάγνωσης από πλευράς της Αθήνας της νέας κατάστασης στο Βερολίνο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς εντάσσεται σε μια προσπάθεια ανάγνωσης από πλευράς της Αθήνας της νέας κατάστασης στο Βερολίνο, έπειτα από την πολυετή πολιτική μονοκρατορία της Αγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, σε διπλωματικό επίπεδο γίνονται προσπάθειες για την ευόδωση μιας πρώτης συνάντησης ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Αναλένα Μπέρμποκ. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δεν διαφαίνεται κάποια ανοιχτή ημερομηνία, ενώ σε αυτή τουλάχιστον την καμπή αξιολογείται ως πιθανότερο το ενδεχόμενο της μετάβασης του κ. Δένδια στο Βερολίνο, παρά το αντίστροφο.

Σε κάθε περίπτωση, οι επαφές συνεχίζονται και κάθε συζήτηση βρίσκεται υπό την αίρεση των πολύ μεγαλύτερων προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής που αυτή τη στιγμή ταλανίζουν τη γερμανική διπλωματία, με βασικό το Ουκρανικό, καθώς το Βερολίνο βρίσκεται στη δύσκολη θέση να πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.

Το Ουκρανικό ήταν άλλωστε και το βασικό θέμα συζήτησης στη χθεσινή επικοινωνία των κ. Μητσοτάκη και Σολτς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας, των ανοικτών διαύλων με τη Ρωσία και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, καθώς μια επιθετική κίνηση θα επέφερε σοβαρές συνέπειες.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει πεδίο και δυναμική για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης με την ευκαιρία συνεχάρη τον κ. Σολτς για την ανάληψη των καθηκόντων του ως καγκελαρίου, ενώ εξέφρασε και την πρόθεση της ελληνικής πλευράς για ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει πεδίο και δυναμική για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στο τραπέζι των συζητήσεων ετέθησαν και τα δυτικά Βαλκάνια, παραδοσιακό πεδίο ενδιαφέροντος του Βερολίνου, που αυτή την περίοδο έχουν γίνει χώρος γεωπολιτικής αναταραχής. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, οι κ. Μητσοτάκης και Σολτς συμφώνησαν να συναντηθούν το συντομότερο δυνατόν. Η Αθήνα πάγια θέτει στο Βερολίνο και το ζήτημα της τουρκικής συμπεριφοράς, αλλά και της τουρκογερμανικής συνεργασίας στον τομέα των εξοπλιστικών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τις επόμενες ημέρες (31 Ιανουαρίου έως και 2 Φεβρουαρίου) ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης θα επισκεφθεί την Ιμβρο και την Τένεδο, όπου θα συναντηθεί με φορείς της ελληνικής μειονότητας. Η Αθήνα επιθυμεί να στηρίξει την πολύ μικρή σε αριθμούς, πλέον, ελληνική κοινότητα των νησιών που βρίσκονται στην είσοδο των Στενών, κυρίως ενισχύοντας τα σχολεία, αλλά και την επιστροφή όλων όσοι το επιθυμούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή