Θεωρείο: Το μπλοκάκι του Μητσοτάκη

Θεωρείο: Το μπλοκάκι του Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση βρέθηκε αναμφισβήτητα σε πολύ δύσκολη θέση μετά το χάος που άφησε πίσω της η χιονόπτωση της Δευτέρας. Σε αυτή τη συγκυρία –πολλοί λένε τη δυσκολότερη έως τώρα, καθώς λειτούργησε σωρευτικά– οι περισσότεροι υπουργοί εξαφανίστηκαν. Οχι όλοι όμως

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση βρέθηκε αναμφισβήτητα σε πολύ δύσκολη θέση μετά το χάος που άφησε πίσω της η χιονόπτωση της Δευτέρας. Σε αυτή τη συγκυρία –πολλοί λένε τη δυσκολότερη έως τώρα, καθώς λειτούργησε σωρευτικά– οι περισσότεροι υπουργοί εξαφανίστηκαν. Οχι όλοι όμως. Ηταν κάποιοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, που έδωσαν τη δύσκολη μάχη στα μέσα ενημέρωσης, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον πρόεδρο, που σημείωσε στο μπλοκάκι του ποιοι ήταν αυτοί που βγήκαν να υποστηρίξουν στα δύσκολα και ποιοι αυτοί που κρύφτηκαν.

Οι τρεις μέρες

Εξ ου και υπήρξε εντολή από το Μαξίμου, στη συζήτηση στη Βουλή μετά την πρόταση δυσπιστίας του Αλέξη Τσίπρα, να μιλήσουν όλοι οι υπουργοί ανεξαιρέτως, ώστε να σταλεί μαζικό μήνυμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως ο Μητσοτάκης ξεχνά ποιος τον στήριξε τις δύσκολες πρώτες τρεις ημέρες.

Συσπείρωση

Από εκεί και πέρα, όπως σας έγραφα και την Παρασκευή, η επιλογή του Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας έφερε συσπείρωση στο αντίπαλο στρατόπεδο. Μου έλεγε κυβερνητική πηγή πως για πρώτη φορά υπήρξαν τόσα αιτήματα βουλευτών να λάβουν τον λόγο στην Ολομέλεια στη συζήτηση που ολοκληρώνεται σήμερα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Αν σκεφτείτε ότι αρχές της εβδομάδας οι βουλευτές ήταν «στα κάγκελα» με την κακή διαχείριση, τότε καταλαβαίνετε τη χείρα βοηθείας που έδωσε ο Αλέξης στον Κυριάκο.

Χαρδαλιάς για περιφερειάρχης 

Τα όσα συνέβησαν αυτές τις μέρες στην Αθήνα άνοιξαν αναπόφευκτα τη συζήτηση και για τα χρίσματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, που βρέθηκε στο στόχαστρο για την κακή διαχείριση που έκανε. Στο επίκεντρο, φύσει και θέσει, ο Γιώργος Πατούλης και η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Εχω την αίσθηση πως η πιθανότητα στήριξης της Ν.Δ. στον νυν περιφερειάρχη απομακρύνεται, καθώς η «Ελπίς» την έβαλε «στον πάγο» μετά τα φανερά αλλά και υπόγεια μαχαιρώματα. Αυτή η κατάσταση επαναφέρει το σενάριο να δούμε στην Αττική υποψηφιότητα Χαρδαλιά, με δεδομένο ότι ο υφυπουργός Αμυνας αυτοδιοικητικός είναι –και ουδέποτε έγινε κάτι άλλο–, ενώ γνωρίζει πολύ καλά και τα θέματα Πολιτικής Προστασίας, τα οποία έρχονται εμφατικά στο προσκήνιο.

Θετικά λόγια

Για όποιον πρόσεξε, άλλωστε, ο πρωθυπουργός, μιλώντας την Παρασκευή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκθείασε τη δουλειά που έχει γίνει τους τελευταίους «30 μήνες» στην Πολιτική Προστασία, λέγοντας την πρώτη θετική κουβέντα για τον Χαρδαλιά μετά την αποχώρησή του από τη λεωφόρο Κηφισίας.

Νέα υποψηφιότητα στον ΙΣΑ

Ενδεικτικό της ρήξης που μάλλον έχει επέλθει μεταξύ κυβέρνησης – Πατούλη είναι πως, όπως μαθαίνω, «γαλάζιοι» κύκλοι προωθούν τον γιατρό Γιώργο Ελευθερίου για νέο πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στον οποίο πρόεδρος τώρα είναι ο Γ. Πατούλης. Επειδή το ρεπορτάζ είναι έγκυρο, είναι προφανές πως οι δύο πλευρές μπορεί να βαδίσουν σε ξεχωριστούς δρόμους, κάτι που θα έχει ενδιαφέρον, καθώς και ο Πατούλης δεν είναι… πρωτάρης πολιτικά και είναι βέβαιο πως θα αντιδράσει.

Συζήτηση με Σγουρό

Από την άλλη μεριά, της Κεντροαριστεράς, για νέα υποψηφιότητα κινείται και ο Γιάννης Σγουρός. Η στήλη σάς αποκαλύπτει πως ήδη έχει κάνει μια συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο πρώην περιφερειάρχης ιδανικά θα ήθελε και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι εθνικές εκλογές θα έχουν προηγηθεί των αυτοδιοικητικών, θα έχει μεγάλη σημασία τι δυνάμεις θα έχουν καταγράψει τα κόμματα, και οι υποψήφιοι θα κινηθούν αναλόγως.

Καθαρός

Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε εντός της εβδομάδας με αντικείμενο τις τακτικές κρίσεις. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η αυτεπάγγελτη αποστρατεία του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανου Κολοκούρη και στη θέση του τοποθετείται ο Αλέξης Ράπανος. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Κολοκούρης στην τραγωδία στο Μάτι ήταν διοικητής της ΕΜΑΚ, κάτι που είχε γίνει αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., ενώ αντιθέτως ο νέος αρχηγός του Σώματος δεν είχε καμία εμπλοκή στην τραγωδία και το όνομά του δεν αναφέρεται καν στη δικογραφία.

Δυνατή ομάδα

Σημαντική ήταν η εβδομάδα που πέρασε για την ελληνική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η οποία κατάφερε να κατακτήσει σημαντικές θέσεις και να ενισχύσει την παρουσία και την επιρροή της. Η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, Ντόρα Μπακογιάννη, επανεξελέγη στη θέση της αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ενώ ο βουλευτής Βόρειου Τομέα, Θόδωρος Ρουσόπουλος, εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης. Θέσεις επίσης προέδρου και αντιπροέδρου κατέλαβαν ο Παπανδρέου και ο Κατρούγκαλος σε δύο σημαντικές υποεπιτροπές, για τη Δημοκρατία και τη Μέση Ανατολή αντιστοίχως, ενώ η Φωτεινή Πιπιλή επανεξελέγη για δεύτερη χρονιά εκπρόσωπος της Συνέλευσης στη Europa Nostra, τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την προστασία του πολιτισμού.

Αλλαγές

Η περασμένη Παρασκευή ήταν η τελευταία μέρα του Παναγιώτη Γεωργόπουλου ως διευθυντή του γραφείου της Μίνας Γκάγκα. Το έμπειρο στέλεχος, που «έγραψε» πολλά χιλιόμετρα τόσο στο πλευρό του Βασίλη Κοντοζαμάνη όσο και της αν. υπουργού, θα συνεχίσει την πορεία του στον ιδιωτικό τομέα. Ο Γεωργόπουλος έκανε σημαντική δουλειά όλα αυτά τα χρόνια, καθώς εκτός των άλλων λειτουργούσε και ως σύνδεσμος με τους βουλευτές. Η αποχώρησή του έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα. Ενδεικτικό πως στη θέση του θα συνεχίσει η στενή συνεργάτις του, Λίλιαν Βιλβιρίδη.

Στα δικαστήρια 

Μια φράση του Νάσου Ηλιόπουλου στον Δημήτρη Μαρκόπουλο (φωτ.), στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, θα φέρει τους δύο πολιτικούς στα δικαστήρια. Συγκεκριμένα, μετά την αναφορά του «γαλάζιου» βουλευτή της Β’ Πειραιά στο Μάτι, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τον αποκάλεσε «πληρωμένο τυμβωρύχο». Ο βουλευτής της Ν.Δ. έγινε έξαλλος με το «πληρωμένος» και ζήτησε να του πει από ποιον…πληρώνεται. Απάντηση δεν ήρθε, και ο Μαρκόπουλος του έδωσε ραντεβού στις δικαστικές αίθουσες.

Θεωρείο: Το μπλοκάκι του Μητσοτάκη-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή