Δημοσκόπηση: Η μάχη για τρεις στο Κέντρο

Δημοσκόπηση: Η μάχη για τρεις στο Κέντρο

Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ καταγράφει δυσφορία των πολιτών για τον τρόπο που αντιμετώπισε η πολιτεία την κακοκαιρία

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβάδισμα με διψήφια διαφορά διατηρεί η Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με νέα πανελλαδική δημοσκόπηση. Στην ίδια έρευνα καταγράφονται, μεταξύ άλλων, αφενός μεγάλη κοινωνική δυσφορία για το πώς αντιμετωπίστηκε το κύμα της σφοδρής κακοκαιρίας και αφετέρου ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ στον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που διενεργήθηκε για τον ΣΚΑΪ έγινε σε δύο φάσεις, πριν αλλά και μετά τις ημέρες που η Αττική και άλλες περιοχές της χώρας δοκιμάστηκαν σοβαρά από τον χιονιά. Συγκεκριμένα, με δείγματα 1.504 και 1.308 ατόμων, αντιστοίχως, η έρευνα έγινε στα χρονικά διαστήματα 22-24 και 26-29 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, στην πρόθεση ψήφου –με αναγωγή επί των εγκύρων– προηγείται η Ν.Δ. με ποσοστό 32,5%. Δεύτερο κόμμα εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,5%, με το ΚΙΝΑΛ να βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 14,5%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελλ. Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ25 με τρεις εκατοστιαίες μονάδες. Στην παράσταση νίκης, η ψαλίδα ανοίγει στις 35 μονάδες (Ν.Δ. 56% και ΣΥΡΙΖΑ 21%), ενώ σταθερά μεγάλο εμφανίζεται το προβάδισμα του κ. Κυρ. Μητσοτάκη με ποσοστό 38% έναντι του κ. Αλ. Τσίπρα που συγκεντρώνει 23% στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός».

Δημοσκόπηση: Η μάχη για τρεις στο Κέντρο-1

Στο μέτωπο της ακρίβειας, η ανησυχία των περισσοτέρων (46%) εστιάζεται στα έξοδα για το ηλεκτρικό ρεύμα – Το 26% αγωνιά για το κόστος θέρμανσης και το 9% για τα τρόφιμα.

Ο κύκλος των πολιτικών μηνυμάτων σχετικώς με το ΚΙΝΑΛ ειδικότερα, όπως εμπεριέχονται στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, περιλαμβάνει και το υποθετικό ενδεχόμενο να κληθεί, μετά τις προσεχείς εκλογές, να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Το 29% δηλώνει πως η ηγεσία του κόμματος θα είναι καλό να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε σχήμα κυβερνητικής συνεργασίας. «Ναι, αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις» δηλώνει το 36%, ενώ αρνητικά τάσσεται το 24% των ερωτηθέντων. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι όσοι δηλώνουν πως προτίθενται να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές αυτοπροσδιορίζονται κυρίως στον χώρο της Κεντροαριστεράς (40%) και του Κέντρου (38%), καθώς επίσης ότι το ΚΙΝΑΛ έχει σχεδόν ισόποσες εισροές από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η καταγραφή της στάσης της κοινωνίας έναντι των μεγάλων ζητημάτων της συγκυρίας. Οπως προαναφέρθηκε, το 72% των πολιτών εμφανίζεται να δηλώνει πως «λίγο, ελάχιστα έως καθόλου» ικανοποιητικά αντιμετώπισε η πολιτεία την πρόσφατη κακοκαιρία. Μόλις το 7% εμφανίζεται ικανοποιημένο.

Η δημοσκόπηση καταγράφει και τον προβληματισμό των πολιτών ως προς το μέτωπο της ακρίβειας, με την ανησυχία των περισσοτέρων (46%) να εστιάζεται στα έξοδα για το ηλεκτρικό ρεύμα, με την αγωνία για το κόστος θέρμανσης (26%) και των τροφίμων (9%) να ακολουθούν.

Σε σχέση με την πανδημία και την προοπτική άρσης των μέτρων, η πλειοψηφία (62%) δηλώνει πως δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για «χαλάρωση» και, τέλος, επίσης η πλειοψηφία (59%) εμφανίζεται να συμφωνεί «με τις πρόσφατες παραγγελίες και αγορές εξοπλισμού για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή