Το «ευχαριστώ» Μπλίνκεν στην Αθήνα

Το «ευχαριστώ» Μπλίνκεν στην Αθήνα

Για τη συνεισφορά των Ε.Δ. στο Αφγανιστάν – Διεκδικεί θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26 η Ελλάδα.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευχαριστήρια επιστολή για τη συμβολή συνολικά περίπου 3.300 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν στη διάρκεια των χρόνων δράσης της Διεθνούς Δύναμης Ασφαλείας και Βοήθειας (ISAF – International Security Assistance Force) και εν συνεχεία της αποστολής «Resolut Support», η οποία αναπτύχθηκε στο Αφγανιστάν, έλαβε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι στην επιστολή Μπλίνκεν αναφέρονται λεπτομερώς οι τομείς στους οποίους συνεισέφεραν οι Ε.Δ., όπως η εκτέλεση νευραλγικών έργων υποδομής στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και οι επιχειρήσεις ασφάλειας και άμυνας. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η επιστολή περιέχει ρητή αναφορά στην περιγραφή της Ελλάδας ως σταθερού συμμάχου των ΗΠΑ, αλλά και για ζωτικής σημασίας συνεργασία που θα συνεχισθεί και στο μέλλον, στη βάση των κοινών αξιών που διέπουν τις δύο χώρες.

Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε επίσης χθες ότι εξασφαλίστηκαν οι γραπτές δεσμεύσεις 97 χωρών για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας σε θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος του 50% των κρατών-μελών του ΟΗΕ. Οπως είπε ο κ. Δένδιας, πρόκειται για «σημαντική επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» και «απτό αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη». Συνολικότερα ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι «τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει αναπτύξει στρατηγικές σχέσεις με τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Διατηρούμε επίσης ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και σχέσεις με άλλα δύο μόνιμα μέλη, τη Ρωσία και την Κίνα. Παράλληλα διατηρούμε διαύλους με την Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική, πέρα από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή». Επεξηγώντας τις ισορροπίες που υπάρχουν ως προς το ενδεχόμενο ανάδειξης στη θέση τού μη μόνιμου μέλους του Σ.Α. για την περίοδο 2025-26, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο υποψήφιες χώρες για τη γεωγραφική ομάδα, η Ελλάδα και η Δανία, δίχως να αποκλείει ότι μπορεί να υποβληθεί και άλλη υποψηφιότητα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να διεκδικεί την υποψηφιότητά της και, όπως είπε ο κ. Δένδιας, θα παρουσιαστεί σήμα που θα φιλοτεχνηθεί γι’ αυτό τον σκοπό, ενώ θα διοριστεί και ειδικός απεσταλμένος. Επίσης, θα διοργανωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 ειδική εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της υπουργικής εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Δένδιας προγραμματίζει να μεταβεί την ερχόμενη άνοιξη στην Ινδία, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του ομολόγου του. Η πληροφορία αυτή έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας ανάμεσα στην Ινδία και στην Ε.Ε. για τη συνεργασία στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) αναφέρθηκε στη σύγκληση του δεύτερου γύρου του διαλόγου Ε.Ε. – Ινδίας για ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΥΕΔ, οι διπλωματικές πηγές πρόσθεταν ότι η Ε.Ε. και η Ινδία δεσμεύονται για μια τάξη πραγμάτων στον Ινδο-Ειρηνικό η οποία θα βασίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες, όπως ο σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα και στην κυριαρχία, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η ελευθερία ναυσιπλοΐας, το ανεμπόδιστο νόμιμο εμπόριο και η ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT