Κατρίνης: Οι υπουργοί δεν θα μπορούν να επισκεφθούν ούτε σούπερ μάρκετ ούτε βενζινάδικο

Κατρίνης: Οι υπουργοί δεν θα μπορούν να επισκεφθούν ούτε σούπερ μάρκετ ούτε βενζινάδικο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κύριοι υπουργοί, αν συνεχίσετε έτσι, ενδεχομένως σε λίγο καιρό να μην μπορείτε να επισκεφτείτε, έστω και για επικοινωνιακούς λόγους, ούτε ένα σούπερ μάρκετ ή ένα βενζινάδικο», ανέφερε ο επικεφαλής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης για το «τσουνάμι» ακρίβειας και αισχροκέρδειας.

«Κύριοι της κυβέρνησης, αν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει, οι διαρκείς ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και είδη διαβίωσης, οι φουσκωμένοι και κυρίως απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται χιλιάδες πολίτες, χιλιάδες οικογένειες, συνιστά την πρώτη ύλη για κοινωνική αναταραχή και αποσταθεροποίηση», προειδοποίησε.

Σημείωσε ότι «η ακρίβεια εξελίσσεται στο πιο μεγάλο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικογένεια» και πρόσθεσε: «Θλίβομαι για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, όπως έκανε με την πανδημία, επιχειρεί να μας πείσει ότι -πέρα από αυτό που βλέπουμε και την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες- υπάρχει μία άλλη εικόνα. Η κυβέρνηση συνεχίζει να υποτιμά το μέγεθος του προβλήματος και προβάλλει επιχειρήματα που προκαλούν τους πολίτες. Αν συνεχίσετε έτσι, κύριοι υπουργοί, ενδεχομένως σε λίγο καιρό να μην μπορείτε να επισκεφτείτε, έστω και για επικοινωνιακούς λόγους, ούτε ένα σούπερ μάρκετ ή ένα βενζινάδικο αφού προχθές η τιμή της αμόλυβδης έφτασε το 1,824 ευρώ, απέχοντας μόλις ενάμισι λεπτό από την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ στα ελληνικά χρονικά, το 2012».

Στην Ελλάδα, λόγω της ατελούς λειτουργίας των αγορών, όταν μία τιμή ανεβαίνει δύσκολα κατεβαίνει, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος επικαλέστηκε τις προβλέψεις για τη νέα χρονιά, που δείχνουν αυξήσεις έως και 20% σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης αλλά και τρόφιμα, ιδιαίτερα αυτά που απαρτίζουν το καλάθι της νοικοκυράς.

Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση αρκείται στον ρόλο του παθητικού θεατή περιμένοντας την αγορά να αυτορυθμιστεί.

«Ας σταματήσει η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από την επίκληση των διεθνών αυξήσεων, γιατί αυτή είναι η μισή αλήθεια. Γιατί η κυβερνητική ανεπάρκεια και άγνοια της πραγματικότητας έχει οδηγήσει σε ένταση των συνεπειών στην Ελλάδα, πολύ μεγαλύτερη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε και επεσήμανε ότι οι καθησυχαστικές δηλώσεις υπουργών περί παροδικού φαινομένου ακρίβειας, ακόμα και η διαβεβαίωση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ότι με τα 9 ευρώ τη μεγαβατώρα θα απορροφήσει το σύνολο των αυξήσεων του ρεύματος, αναιρέθηκαν από την πραγματικότητα.

«Κύριοι της κυβέρνησης, αν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει, οι διαρκείς ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και είδη διαβίωσης, οι φουσκωμένοι και κυρίως απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται χιλιάδες πολίτες, χιλιάδες οικογένειες, συνιστά την πρώτη ύλη για κοινωνική αναταραχή και αποσταθεροποίηση», προειδοποίησε και υπογράμμισε:

«Αυτήν τη στιγμή, ένα στα τρία νοικοκυριά δυσκολεύεται να καλύψει βασικές ανάγκες και βρίσκεται στα όρια της φτώχειας. Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού ξεπέρασε το 10% ενώ ο μισθός αξιοπρεπούς διαβίωσης στην Ελλάδα είχε την 5η χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην ΕΕ το 2020».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή