Μητσοτάκης για Χρήστο Σαρτζετάκη: «Θλίψη για την απώλεια ενός ακέραιου δικαστή»

Μητσοτάκης για Χρήστο Σαρτζετάκη: «Θλίψη για την απώλεια ενός ακέραιου δικαστή»

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης άφησε την τελευταία του πνοή στις 2.45 τα ξημερώματα στη ΜΕΘ του Λαϊκού Νοσοκομείου

1' 11" χρόνος ανάγνωσης

Τη θλίψη του για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρήστου Σαρτζετάκη, εξέφρασε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη στάση του Χρήστου Σαρτζετάκη τη δεκαετία του ’60 στην υπόθεση Λαμπράκη, ενώ ανέφερε ότι παρότι η ΝΔ δεν τον στήριξε το 1985, συνεργάστηκε μαζί του σεβόμενη τον συνταγματικό του ρόλο.

Σημειώνεται ότι ο Χρήστος Σαρτζετάκης άφησε την τελευταία του πνοή στις 2.45 τα ξημερώματα στη ΜΕΘ του Λαϊκού Νοσοκομείου.

Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και ακέραιου δικαστή Χρήστου Σαρτζετάκη. Στα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του ’60, ως νεαρός τότε ανακριτής, ταυτίστηκε με την καταγγελία των εξωθεσμικών μηχανισμών στην υπόθεση Λαμπράκη. Αυτών, που, δυστυχώς, ήλθαν στο προσκήνιο με την επτάχρονη δικτατορία, οδηγώντας και στη δική του δίωξη. 

Πολλά χρόνια μετά, το 1985, η ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα συνέβη σε συνθήκες πόλωσης και η παράταξή μας δεν τον στήριξε. Συνεργάστηκε, ωστόσο μαζί του σεβόμενη τον συνταγματικό του ρόλο. Όπως και ο ίδιος άσκησε με τον δικό του τρόπο, αλλά πάντως με θεσμική αυστηρότητα, τα καθήκοντά του. Στο διάστημα 1989-90, μάλιστα, σε ένα περιβάλλον και πάλι υψηλής πολιτικής έντασης, οι χειρισμοί του για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπήρξαν ανεπίληπτοι».

Ειδήσεις σήμερα

Χρήστος Σαρτζετάκης: Aπό την ηρωική ανάκριση της δολοφονίας Λαμπράκη στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr