Θεωρείο: «Γραμμή» Σαμαρά

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός της εβδομάδας είχαμε την πολύ ενδιαφέρουσα σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και Ευ. Βενιζέλου. Ολα ξεκίνησαν από τη μη αναφορά του πρωθυπουργού στα ονόματα όσων ενεπλάκησαν στην υπόθεση Novartis και δεν ανήκουν στη Ν.Δ., προκαλώντας την έκρηξη του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η συνέχεια δόθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που πέταξε το μπαλάκι στον Νίκο Ανδρουλάκη για την υπεράσπιση του κ. Βενιζέλου «ως μέλος της παράταξής του». Διέφυγε ωστόσο την προσοχή πως ο Αδωνις Γεωργιάδης ακολούθησε διαφορετική γραμμή στο θέμα, καλύπτοντας προσωπικά και ονομαστικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο από το βήμα της Βουλής. Η στάση του Αδώνιδος έμαθα πως άρεσε δεόντως στον Αντώνη Σαμαρά, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί πάντα αγαστές σχέσεις με τον άλλοτε συγκυβερνήτη του.

Συσπείρωση στελεχών

Οι σχέσεις πάντως του Αντώνη Σαμαρά με πολλούς βουλευτές –και υπουργούς– της Ν.Δ. όχι μόνο δεν φθίνουν, αλλά διατηρούνται στο ακέραιο. Χαρακτηριστικό είναι πως το βράδυ της ψήφισης της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, παρέλασε από το γραφείο του στη Βουλή μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, που πάντα θέλει να ακούει τη γνώμη του Μεσσήνιου για τις πολιτικές εξελίξεις.

Δίπολα

Το πολεμικό κλίμα που διαμορφώθηκε στις σχέσεις Ν.Δ. – ΚΙΝΑΛ δεν βρίσκει, πάντως, σύμφωνα όλα τα στελέχη του κόμματος. Πρώην υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά μητσοτακικών καταβολών, έλεγε πως αν η Ν.Δ. θέλει να κατακτήσει την αυτοδυναμία τότε πρέπει να στήσει δίπολο με τον ΣΥΡΙΖΑ και να αφήσει απομονωμένο το ΚΙΝΑΛ. Το σκεπτικό απόλυτα σαφές: η κόντρα Ν.Δ. – ΚΙΝΑΛ καθιστά τον Ανδρουλάκη κεντρικό παίκτη και αυξάνει τις πιθανότητες διαρροών προς εκείνον.

Αλέξης, όπως Κυριάκος

Πολλοί λένε πως την κατάλληλη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας θα ντυθεί Μητσοτάκης και θα αφομοιώσει το ΜέΡΑ25 στο κόμμα του, όπως έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με το Ποτάμι. Θυμίζω πως σε αυτή την περίπτωση ο πρόεδρος του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης δεν… αφομοιώθηκε. Αν συμβεί κάτι αντίστοιχο, ο Γιάννης –με ένα ν– θα αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις.

Υποψήφιος περιφερειάρχης

Μία από τις συζητήσεις που γίνονται στη Δυτική Ελλάδα για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές, είναι η πιθανή υποψηφιότητα του Θάνου Μωραΐτη για περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας. Ο Μωραΐτης προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε κοινά εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκλέγεται στην Αιτωλοακαρνανία, «έδρα» του νυν περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη. Ενδιαφέρουσα σκέψη.

Βουλευτές Επικρατείας

Υπάρχουν βουλευτές που ασχολούνται μόνο με την περιφέρειά τους και άλλοι που λειτουργούν ως… Επικρατείας. Τέτοια περίπτωση είναι η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Καιρίδης. Η πρώην υπουργός, που έχει το μοναδικό προνόμιο να έχει εκπροσωπήσει εκλεγμένη τρεις διαφορετικές περιοχές στο ελληνικό Κοινοβούλιο –Ευρυτανία, Α΄ Αθηνών και Χανιά–, ουκ ολίγες φορές ασχολείται με θέματα που αφορούν όλη τη χώρα. Οπως τώρα μαθαίνω πως ασχολείται με το θέμα του αγροτικού πετρελαίου που καίει πολύ κόσμο. Η έτερη περίπτωση είναι ο Δημήτρης Καιρίδης που, αν και βουλευτής των «καλών» βορείων προαστίων, έχει ασχοληθεί δις με δύσκολα περιφερειακά θέματα περιοχών με χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Αρχικά ήταν εισηγητής στο νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση, που αφορά τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, ενώ ακολούθως ασχολήθηκε επισταμένως με το θέμα της ανάπτυξης της Θράκης, ως αρμόδιος στην επιτροπή στην οποία προεδρεύει η Ντόρα. Ο Καιρίδης ωστόσο αποκλείεται να γίνει από μεταφορικά και κυριολεκτικά βουλευτής Επικρατείας. Για την Ντόρα, δεν παίρνω όρκο.

Θερμό κλίμα

Φεύγω από τη Ν.Δ. και πάω στο ΚΙΝΑΛ. Η συνάντηση εντός της εβδομάδας μεταξύ του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιάννη Στουρνάρα έγινε σε ένα timing που μπορεί να χαρακτηριστεί και σημειολογικό, καθώς είχε προηγηθεί η μη αναφορά Μητσοτάκη στο πρόσωπο και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για το σκάνδαλο της Novartis. Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών ήταν ιδιαίτερα θερμό όπως έμαθα, καθώς αμφότεροι έχουν την ίδια πολιτική μήτρα.

Δώρο με νόημα

Ενδιαφέρον είχε, δε, το δώρο του Γιάννη Στουρνάρα στην πασοκική επίσκεψη. Ηταν ένα βιβλίο του Τάσου Μπάνου, ενός προσώπου που συμβολίζει πολλά. Μεταξύ άλλων ενσαρκώνει και τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., καθώς υπήρξε διαδοχικά συνεργάτης του Παπακωνσταντίνου, του Βενιζέλου, του Σαχινίδη και βεβαίως του ίδιου του Στουρνάρα. Θα το μετέφραζα και ως ευγενική υπενθύμιση του διοικητή στις μάχες που έχει δώσει το ΠΑΣΟΚ εναντίον του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Παλιά πάθη

Απόδραση στην Αράχωβα έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στις ολιγοήμερες διακοπές του έκανε στάση και στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Διστόμου Γιάννης Σταθάς, με τους δύο άνδρες να συνομιλούν σε θερμό κλίμα. Θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν και ένα σημειολογικό κλείσιμο μιας ταραγμένης περιόδου που κόστισε πολύ στην Ελλάδα. Ο Σταθάς ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ έως το 2010 και αποχώρησε καταγγέλλοντας το πρώτο μνημόνιο. Μετά εξελέγη ως τέκνο της οργής βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο αποχώρησε καταγγέλλοντας ξανά το μνημόνιο. Τελικά το 2019 εξελέγη άνετα δήμαρχος με μεγάλο ποσοστό και σήμερα, όπως λένε άπαντες, πρόκειται για έναν καλό δήμαρχο, ήρεμο και χωρίς τα πάθη της περασμένης δεκαετίας.

Νέστωρ

Ο Σκανδαλίδης ήδη από την εκλογή Ανδρουλάκη και μετά λειτουργεί ως άτυπος Νέστωρ της παράταξης. Δεν είναι τυχαίο πως ήταν μαζί με τον νέο πρόεδρο στην υψηλή επίσκεψη στον Γιάννη Στουρνάρα. Μετά, δε, και την επίθεση που του έκανε ο Μητσοτάκης, ξύπνησε εντός του έμπειρου πολιτικού το αντιδεξιό κοιμώμενο θηρίο, όπως φάνηκε και στην εμφάνισή του στον ΣΚΑΪ, κατά την οποία εξαπέλυσε σφοδρή προσωπική επίθεση σε… όλη την οικογένεια Μητσοτάκη.

Θεωρείο: «Γραμμή» Σαμαρά-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή