Θεωρείο: Ζυμώσεις στις ΗΠΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται έντονο παρασκήνιο για την πιθανότητα μιας επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ την άνοιξη. Στο μενού ενδέχεται να μπουν το πρώτο επίσημο δείπνο του προέδρου Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο προς τιμήν ξένου ηγέτη ή και μία ομιλία Μητσοτάκη σε κοινή συνεδρίαση Βουλής – Γερουσίας

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται έντονο παρασκήνιο για την πιθανότητα μιας επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ την άνοιξη. Στο μενού ενδέχεται να μπουν το πρώτο επίσημο δείπνο του προέδρου Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο προς τιμήν ξένου ηγέτη ή και μία ομιλία Μητσοτάκη σε κοινή συνεδρίαση Βουλής – Γερουσίας. Ολα είναι ρευστά, όπως συνήθως επί Μπάιντεν, αλλά οι πιθανότητες να διεξαχθεί η επίσκεψη σημαντικές.

Bαλκανικό μπαράζ

Σας το έχω ξαναγράψει πως ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στα Βαλκάνια και την ενίσχυση των σχέσεων της χώρας μας με τους άμεσους γείτονες, καθώς, εκτός των άλλων, η Τουρκία διαχρονικά επιδιώκει πρόσβαση στην περιοχή. Την περασμένη Τρίτη πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, ενώ ακολούθησε επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κροατία. Είχε προηγηθεί επίσκεψη του Μητσοτάκη στη Βουλγαρία στις 20 Δεκεμβρίου 2021, που ήταν η πρώτη διεθνής επαφή της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης υπό τον Κίριλ Πέτκοφ, και θα ακολουθήσει, την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, επίσκεψη εργασίας του πρωθυπουργού στο Βελιγράδι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Το μπαράζ επισκέψεων στη Βαλκανική θα κλείσει προσώρας η επίσκεψη του πρωθυπουργού, στις 23 Φεβρουαρίου, στο Βουκουρέστι.

Τα ψεύδη του Δούκα

Τα όσα υποστήριξε ο δήμαρχος Σπάρτης στο γνωστό πλέον βίντεο δεν ήταν μόνο εξοργιστικά και υποτιμητικά για τους κατοίκους της Ηλείας, αλλά και απολύτως ψευδή για την τακτική που ακολούθησε η τότε κυβέρνηση. Μία αναδρομή στα ρεπορτάζ της εποχής δείχνει πως η διαδικασία προέβλεπε την άμεση καταβολή των προβλεπόμενων οικονομικών ενισχύσεων στους πληγέντες μέσω συγκεκριμένων τραπεζών με υπεύθυνη δήλωση. Στη διαδικασία πράγματι εντοπίστηκαν πολλές περιπτώσεις καταχρηστικής συμπεριφοράς πολιτών, που έσπευσαν χωρίς να δικαιούνται να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αλλά η αντίδραση της Πολιτείας ήταν άμεση καθώς κινήθηκαν νομικές διαδικασίες σε βάρος τους και υπήρξαν χιλιάδες επιστροφές χρημάτων. Το έτερο ψέμα, που δείχνει τη μυθοπλαστική διάθεση του δημάρχου, ήταν πως η Ν.Δ. βρισκόταν πίσω στις δημοσκοπήσεις 15 μονάδες. Σε δύο δημοσκοπήσεις της περιόδου που βρήκα –Metron για τον ΑΝΤ1 και Alco για το τότε Alter– η Ν.Δ. προηγείτο με 1,5 μονάδα.

Επιστολή συγγνώμης

Εμαθα δε, πως ο δήμαρχος Σπάρτης με επιστολή του προς τους δημάρχους της Ηλείας ζητούσε συγγνώμη για το απρεπές σχόλιό του, λέγοντας για μία ακόμα φορά πως ήταν «καθ’ υπερβολήν». Απ’ ό,τι έμαθα οι δήμαρχοι δεν… ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα με τη συγγνώμη.

Ιδανικό σποτ

Το θέμα πάντως με τη διαγραφή Δούκα και την παραίτηση Λιβανού έκλεισε. Εκτός αν ανοίξει ξανά στις εκλογές, καθώς –όπως μου έλεγε έμπειρος πολιτικός– η μυθοπλασία του Πέτρου Δούκα είναι ιδανικό προεκλογικό σποτ για την αντιπολίτευση.

Κάλυψη Ντόρας – Οικονόμου

Πάντως, ένα μικρό μπέρδεμα έγινε μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο. Η κυβέρνηση κάλυπτε την περίοδο Καραμανλή ή έπαιρνε αποστάσεις; Μία αρχική διαρροή αγνώστου προελεύσεως έδειξε το δεύτερο. Τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση έσπευσε να βάλει αρχικά η Ντόρα –πάντα παρούσα και με κομματική συνείδηση– και ακολούθως ο Οικονόμου, που έκαναν λόγο για ψεύδη του Δούκα.

Η πηγή

Επειδή έκανα ρεπορτάζ, έμαθα πως η πηγή της αρχικής διαρροής, που φαινόταν πως άφηνε ακάλυπτη την κυβέρνηση Καραμανλή, ήταν στέλεχος της κυβέρνησης προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ. Προφανώς δεν κατάλαβε πως μία τέτοια αμφιλεγόμενη διαρροή μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα και κάπως έτσι μπήκε στη μέση η Ντόρα, να καθαρίσει για μία ακόμη φορά το θέμα.

Αργησε

Μια και πήγα στα πιο κομματικά, να σας πω ότι η Ν.Δ. καθυστέρησε πολύ να βγάλει ανακοίνωση για την επέτειο θανάτου του Μιλτιάδη Εβερτ –απεβίωσε στις 9 Φεβρουαρίου του 2011–, καθώς η σχετική ανάρτηση έγινε στις 10 το βράδυ, κάτι που ξένισε πολλούς.

Το δουλεύει

Απήχηση στα κυβερνητικά κέντρα αποφάσεων είχε η πρόταση που διατύπωσε, μέσω της «Κ», ο Χρήστος Ταραντίλης για τη σύνταξη του ελληνικού χάρτη καινοτομίας μέσω της συστηματικής καταγραφής των αποτελεσμάτων που παράγονται στα ερευνητικά ιδρύματα. Με την υλοποίηση της πρότασης θα είναι εφικτή η ανάδειξη των καινοτόμων προϊόντων  που μπορούν να απευθυνθούν σε σύντομο χρόνο στις διεθνείς αγορές, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη της χώρας. Ο βουλευτής Επικρατείας, πάντως, κάνει το τελευταίο διάστημα συστηματική αρθρογραφία για το ίδιο θέμα και δείχνει ότι γνωρίζει πολύ καλά τόσο τα θέματα της αγοράς και της έρευνας και καινοτομίας όσο και το πώς μπορούν να συνδυαστούν.

Υποψήφιος

Ενα ενδιαφέρον σενάριο που αφορά την Περιφέρεια Αττικής, μου μεταφέρθηκε. Το σενάριο λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει για περιφερειάρχη τον ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη, ο οποίος έχει περάσματα τόσο στο ΚΚΕ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ, αποτελώντας –για όσους υποστηρίζουν το σενάριο– ιδανική υποψηφιότητα… δευτέρου γύρου.

Ο εμπνευστής

Επειδή έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το ποιος συνέταξε τον νέο εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, όσοι γνωρίζουν καλά τι συνέβη διευκρινίζουν ότι η πατρότητά του δεν ανήκει ούτε στον έμπειρο περί τα εκλογικά Τάκη Θεοδωρικάκο ούτε στον επίσης έμπειρο Λιβάνιο. Αλλά στον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Δώρα… 

Αλλος άνθρωπος είναι πλέον ο Βασίλης Κικίλιας σε όλες τις εμφανίσεις του. Απαλλαγμένος από το βάρος του υπουργείου Υγείας μιλάει για τις προοπτικές του τουρισμού, που όπως φαίνεται είναι εξαιρετικά καλές. Αν το σκεφτεί πάντως κάποιος ψύχραιμα, ο Μητσοτάκης τού έχει κάνει διπλό δώρο: τον έβγαλε από το Υγείας στο πικ της δημοτικότητάς του και τον μετέφερε σε ένα υπουργείο που είναι βέβαιο πως θα είναι από τα… καλύτερα του επόμενου εξαμήνου. 

Θεωρείο: Ζυμώσεις στις ΗΠΑ-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή