Ένταση διαρκείας από Τουρκία – Απάντηση Αθήνας με αυστηρό διάβημα

Ένταση διαρκείας από Τουρκία – Απάντηση Αθήνας με αυστηρό διάβημα

Απάντηση στην ένταση διαρκείας που πυροδοτεί η Αγκυρα έδωσε η Αθήνα, καθώς προχώρησε σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας, για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας στα νησιά, ενώ δρομολογεί εκστρατεία διεθνούς ενημέρωσης για την τουρκική προκλητικότητα.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αθήνα δεν πρόκειται να περιοριστεί σε παθητική διπλωματική άμυνα, αλλά θα αντιμετωπίσει σε διεθνές επίπεδο την προσπάθεια της Aγκυρας να αλλοιώσει την ερμηνεία συνθηκών που αποτελούν επί δεκαετίες ακρογωνιαίους λίθους του διεθνούς συστήματος. Η εκστρατεία της Αθήνας δεν θα έχει, βέβαια, τον διαβρωτικό χαρακτήρα που λαμβάνει η προσπάθεια της Αγκυρας να αμφισβητήσει ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου την ελληνική κυριαρχία επί του εδάφους πλέον και όχι μόνο την επιρροή επί των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο, αλλά προληπτική μορφή, προκειμένου να μη δημιουργηθεί κάποιο προηγούμενο. Αν και στην Ελλάδα υπάρχει πλήρης βεβαιότητα ότι οι περισσότερες χώρες δεν πρόκειται να δεχθούν την εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμησης της διεθνούς νομιμότητας, παράλληλα εκφράζεται από παράγοντες η ανησυχία ότι κράτη τα οποία έχουν συμφέρον από τη διασάλευσή της μπορεί να τείνουν ευήκοον ους στην τουρκική προπαγάνδα.

Βασικά στοιχεία της ελληνικής εκστρατείας παρουσιάστηκαν ήδη προχθές από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και επικεντρώνονται στην ανάγκη να γίνει αντιληπτό ότι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli), επιχειρεί με στρατιωτικά μέσα πάνω από ελληνικά νησιά (υπερπτήσεις), και στηρίζει την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο πάνω στο θεώρημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και το παράτυπο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η διά της πλαγίας οδού αμφισβήτηση των Συνθηκών Λωζάννης και Παρισίων δεν αποπροσανατολίζει την Αθήνα, ωστόσο το ζήτημα είναι αυτό να γίνει αντιληπτό και ευρύτερα.

Οδηγίες προς τις πρεσβείες της Ελλάδας στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να ενημερώσουν για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Εν τω μεταξύ, χθες από διπλωματικές πηγές έγινε γνωστό ότι οι πρόσφατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων περί σύνδεσης της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου με την κυριαρχία σε αυτά έγιναν αφορμή για διάβημα διαμαρτυρίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς την τουρκική πλευρά και συγκεκριμένα προς τον επιτετραμμένο της πρεσβείας στην Αθήνα. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίστηκε στην τουρκική πλευρά η έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και η διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες. Οι ίδιες πηγές περιέγραφαν τι εν λόγω δηλώσεις όχι ως απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά δηλωτικές κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς. Ενώ υπογράμμιζαν το οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η Αγκυρα «επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, τη στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφωρα». Σε αυτό το πλαίσιο, δόθηκαν σαφείς οδηγίες προς τις πρεσβείες της Ελλάδας στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς, ενώ παρόμοια ενημέρωση θα γίνει και προς τις ηγεσίες των Οργανισμών.

Παράλληλα, χθες καταγράφηκε εκ νέου μπαράζ παραβιάσεων με τη χρήση μαχητικών F-16 και UAV, ενώ έως αυτή τη στιγμή, παρότι δεν έχει ανακοινωθεί τυπικά επισήμως, είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 21/2 η συνάντηση των υφυπουργών Κώστα Φραγκογιάννη και Σεντάτ Ονάλ για τη λεγόμενη «θετική» ατζέντα και την Τρίτη 22/2 ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή