Θεωρείο: Αξιοποίηση Νίκου Χριστοδουλάκη

Θεωρείο: Αξιοποίηση Νίκου Χριστοδουλάκη

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αξιοποίηση του Νίκου Χριστοδουλάκη έχει αποφασίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη και στενός του συνεργάτης θα αναλάβει, με απόφαση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, επικεφαλής στο Ινστιτούτο Σοσιαλδημοκρατίας «insocial», που αποτελεί βασικό think tank του προοδευτικού χώρου. Η ουσία ωστόσο είναι πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αυτή την κίνηση δίνει ακόμα περισσότερο ένα συγκεκριμένο εκσυγχρονιστικό πολιτικό στίγμα στον χώρο του και κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα τη μάχη του Κέντρου.

Ενίσχυση της αυτοδυναμίας

Ενα ενδιαφέρον ποιοτικό στοιχείο που προκύπτει σε αρκετές από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι πως το ποσοστό που θέλει αυτοδύναμη τη Ν.Δ. είναι χαμηλότερο από το ίδιο το εκλογικό της ποσοστό. Αυτό είναι λογικό, καθώς βρισκόμαστε έναν και πλέον χρόνο πριν από τις εκλογές, δεν έχουν τεθεί σκληρά εκλογικά διλήμματα και ακόμα και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. είναι ιδιαίτερα χαλαροί έναντι της αυτοδύναμης νίκης του κόμματος. Αυτό είναι βέβαιο πως όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές θα αλλάξει, καθώς η πόλωση θα ενισχύεται. Η ιστορία άλλωστε –και αυτό είναι επιχείρημα υπέρ της αυτοδυναμίας– έχει δείξει πως, πλην εκτάκτων καταστάσεων, οι κυβερνήσεις συνεργασίας οδηγούν σε αστάθειες και εσωτερικούς κομματικούς διαγκωνισμούς που καταλήγουν εις βάρος της χώρας. Και αυτό αναμένεται το επόμενο διάστημα να το αναδείξει η κυβέρνηση, καθιστώντας σαφές πως οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι καλές για τη χώρα.

Συνέπειες απλής αναλογικής

Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι πως όσες φορές στην Ιστορία του 20ού αι. εφαρµόστηκε η απλή αναλογική –που οδηγεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας– η χώρα οδηγήθηκε σε περιπέτειες. Εκανα μία αναδρομή από το 1926 όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η απλή αναλογική από τον Γεώργιο Κονδύλη, που έλεγε πως έτσι «εξασφαλίζεται η πολιτική ομαλότης και η γνησία εκδήλωσις του λαϊκού φρονήματος». Εις μάτην, καθώς στην πράξη διαψεύσθηκε. Η απλή αναλογική, ή παραλλαγές της όσες φορές εφαρμόσθηκε, παρά τις αγαθές ίσως σε κάποιες περιπτώσεις προθέσεις εκείνων που την επικαλούνταν, είχε σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα: πολιτική αστάθεια, συνεχείς εκλογές, κοινοβουλευτική ανωμαλία και τάσεις ακυβερνησίας.

14 εκλογικά συστήματα

Μέτρησα δε τα εκλογικά συστήµατα από το 1926 έως το 1990 που έχουν εφαρµοστεί στην Ελλάδα: ο µέσος όρος είναι απογοητευτικός. Η χώρα έχει αλλάξει 14 εκλογικά συστήµατα, κάτι που αντιστοιχεί σε αυτό το διάστημα σε έναν εκλογικό νόμο ανά… 1,5 εκλογή. Πρωτοφανές ποσοστό, που αποτυπώνει όχι μόνο την ταραγμένη πολιτική ζωή, αλλά και την εργαλειοποίηση του εκλογικού νόμου από την εκάστοτε εξουσία, αλλοιώνοντας ένα βασικό συστατικό των εκλογών: πως οι πολίτες ψηφίζουν πρώτα από όλα για να προκύψει κυβέρνηση και όχι για την εξυπηρέτηση των κομμάτων. Και αυτό που λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως δεν πρόκειται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για να παίξει παιχνίδια, δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζει ένα θέμα με τραυματική ιστορία.

Επιστροφή

Επιστροφή στο 100% στα βουλευτικά του καθήκοντα έχει κάνει πλέον ο Σπήλιος Λιβανός µετά το τέλος της υπουργικής του θητείας. Ο τέως υπουργός έχει πλέον περισσότερο χρόνο να βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία και να ασχολείται με τα τοπικά θέματα. Ο νομός άλλωστε είναι από τους μεγαλύτερους της χώρας και αρκετά πασοκογενής, με τον μετριοπαθή Σπήλιο να έχει πολλή δουλειά να κάνει ώστε να αναχαιτίσει την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για come back στους κεντρώους ψηφοφόρους. Αλλωστε, οι επόμενες εκλογές θα κριθούν στη μάχη του Κέντρου.

Ελιωσαν τα χιόνια

Το ότι οι σχέσεις κυβέρνησης – Πατούλη έχουν περάσει από σαράντα κύµατα και έχουν υπάρξει και κακές είναι γνωστό τοις πάσι. Κανέναν όμως δεν ευνοεί μια τέτοια κατάσταση. Τον Πατούλη, καθώς χάνει την άνωθεν κάλυψη, τον Μητσοτάκη γιατί στον τελευταίο χρόνο πριν από τις εκλογές κανείς δεν περισσεύει. Κάπως έτσι έγινε μέσα στην εβδομάδα η πρώτη (!) συνάντηση του Μητσοτάκη με τον περιφερειάρχη Αττικής. Οπως ομονοούν και οι δύο πλευρές, το τετ α τετ έγινε σε πολύ καλό κλίμα και συμφώνησαν πως έχουν κοινούς στόχους για την Αττική. Κάπως έτσι ο Μητσοτάκης έκλεισε μία μικρή πληγή και ο Πατούλης αναβαπτίστηκε στην κομματική και κυβερνητική κολυμβήθρα, που είχε παγώσει στους μηδέν βαθμούς Κελσίου της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Πλάτη

Ασχέτως από τις εµφανείς διαφορές πάντως των δύο πλευρών, ο Πατούλης έβαλε πλάτη όλο το προηγούµενο διάστηµα στο πιο σοβαρό θέµα που είχε να αντιµετωπίσει η κυβέρνηση: την πανδημία. Και αυτό εκτιμάται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επαναπροσέγγιση

Μετά τις αλλαγές στο ΥΠΕΞ της Ισπανίας και την αντικατάσταση του υφυπουργού Εξωτερικών για τα ευρωπαϊκά ζητήματα και του μόνιμου αντιπροσώπου στην Ε.Ε., η Ελλάδα επιχειρεί επαναπροσέγγιση με την ισπανική πλευρά στα ευρωπαϊκά θέματα, έπειτα από τη μεγάλη ψύχρανση λόγω της ισπανοτουρκικής προσέγγισης. Τη δουλειά αυτή έχει αναλάβει ο αν. υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες είχε συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και το μεταναστευτικό. Οπως μου είπαν αρμοδίως πηγές, χρειάζεται και εκεί πολλή δουλειά ακόμα.

Χρυσή τομή

Εκδήλωση για την αναθεώρηση του Συµφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε. θα κάνει αύριο Δευτέρα και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Bασικοί εισηγητές θα είναι ο Γκίκας Χαρδούβελης, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας και ο Μάρκους Φέρμπερ, πρόεδρος του Ιδρύματος Hanns Seidel.

Συνωστισμός

Η προσθήκη της Σοφίας Ζαχαράκη στα Ανατολικά της Αττικής όπου θα είναι υποψήφια, έχει κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τη μάχη στην περιοχή. Θυμίζω πως εκεί θα είναι για πρώτη φορά υποψήφιος και ο Στέλιος Πέτσας, που τρέχει εδώ και καιρό την περιφέρεια και έχει δημιουργήσει πυρήνες. Οι δύο «νέοι» θα έχουν να αντιμετωπίσουν τους παλιούς Βορίδη, Μαρτίνου, Βλάχο και Οικονόμου (φωτ.). Ο τελευταίος μάλιστα προσφάτως επισκέφτηκε το Μέγαρο Μαξίμου και είδε τον πρωθυπουργό κατ’ ιδίαν.

Θεωρείο: Αξιοποίηση Νίκου Χριστοδουλάκη-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή