Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η απομάκρυνση των Ελλήνων από τη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η απομάκρυνση των Ελλήνων από τη Μαριούπολη

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η απομάκρυνση των Ελλήνων πολιτών απο τη Μαριούπολη και μέχρι στιγμής εξελίσσεται ομαλά. Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, θα παραμείνει στην πόλη, καθώς το γενικό προξενείο θα συνεχίσει να λειτουργεί. Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί από Μαριούπολη προς Ζαπορίζια και από εκεί εν συνεχεία προς τα σύνορα με τη Μολδαβία.

Αυξημένη παρουσία ΗΠΑ-Ρωσίας

Στην πολύ γρήγορη ανάπτυξη του διπλωματικού παιχνιδιού που διαδραματίζεται τα τελευταία 24ωρα σε επίπεδο ΝΑΤΟ και Ε.Ε. έχει πλέον στραμμένο το βλέμμα της η Αθήνα, η οποία μετά τις πρώτες κινήσεις εναρμόνισης με τις ευρωατλαντικές δομές (κυρώσεις, αποστολή ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας) αναμένει τις εξελίξεις στο ουκρανικό πεδίο. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) συμμετέχουν εκ προοιμίου στη Δύναμη Αμεσης Αντίδρασης του NATO (NATO Response Force – NRF), της οποίας ηγείται η Γαλλία, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει ζητηθεί η ενεργοποίηση των στοιχείων του Στρατού Ξηράς, τα οποία βρίσκονται πάγια δεσμευμένα γι’ αυτόν τον σκοπό. Η NRF δρα εντός των ορίων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και έχει διαταχθεί η ανάπτυξή της στην ανατολική πτέρυγα. Για την τρέχουσα και τη μελλοντική διάταξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ οι αρχηγοί των Ε.Δ. των κρατών-μελών της Συμμαχίας συνομίλησαν το βράδυ της Δευτέρας μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Κατά τα λοιπά, περί την Ελλάδα η επιχειρησιακή εικόνα αυξημένης ναυτικής παρουσίας παραμένει αναλλοίωτη από την ημέρα έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία. Η ομάδα κρούσης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Χάρι Σ. Τρούμαν» μετακινείται από την Αδριατική προς τα νότια και την ίδια στιγμή μόνο στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά νοτίως της Πελοποννήσου πλέουν οκτώ καταδρομικά του ρωσικού ναυτικού, ενώ η εικόνα είναι ανάλογη και στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και ακτών Συρίας – Λιβάνου. Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο των Στενών για πολεμικά πλοία, αφού διαπεραιώθηκε προς Βορρά και το τελευταίο σκάφος που ανήκει στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Νοτίως της Πελοποννήσου πλέουν οκτώ καταδρομικά του ρωσικού ναυτικού – Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Σ. Τρούμαν» μετακινείται από την Αδριατική προς τα νότια.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Αθήνα επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση ότι η στάση της Ελλάδας στο Ουκρανικό αποτελεί στάση αρχών και προσήλωσης στην εδαφική ακεραιότητα και την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Αυτή αποτελεί και αιχμή προς την Τουρκία, η οποία παρότι αποτελεί μέρος του ΝΑΤΟ, έχει αποφύγει να λάβει καθοριστική στάση, επιχειρώντας να κρατήσει τη σχέση με τη Ρωσία ανέπαφη. Ενα από τα ζητήματα που τίθενται είναι και το γεγονός ότι η Ρωσία κατασκευάζει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες σε τουρκικό έδαφος, δηλαδή σε επικράτεια κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ.

Σε επίπεδο Βορειοατλαντικού Συμφώνου, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις και προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την αίτηση του Κοσόβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα έχει αναβαθμίσει την εκπροσώπηση της Πρίστινα στην Ελλάδα σε Γραφείο Συμφερόντων, είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες και σε αυτό το επίπεδο, τη στιγμή, μάλιστα, που ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται. Από ρωσικής διπλωματικής πλευράς συνεχίζεται η έκφραση δυσαρέσκειας από την πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία χθες κατήγγειλε την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, αναφέροντας ότι ακυρώνοντας την προβολή της «Λίμνης των Κύκνων» στο Μέγαρο Μουσικής ακολουθεί τον «βηματισμό αντιρωσικής πολιτικής της Δύσης», ενώ επαναλήφθηκαν και οι ισχυρισμοί ότι οι Ελληνες της Μαριούπολης δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό τάγμα Αζόφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή