Θεωρείο: Ο πόλεμος και τα σενάρια εκλογών

Θεωρείο: Ο πόλεμος και τα σενάρια εκλογών

Αρκετοί λένε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επισπεύσει τις εθνικές κάλπες...

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα διλήμματα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί νέα διλήμματα παγκοσμίως αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η συζήτηση προχθές στη Βουλή με αναφορές στο «ανήκομεν εις την Δύσιν» και στο «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» δεν ήταν φωτοβολίδα, αλλά ένα πρώιμο δείγμα για το τι μπορεί να ακολουθήσει έως τις εκλογές, καθώς είναι βέβαιο πως το νέο παγκόσμιο σκηνικό και η γεωπολιτική κατεύθυνση της χώρας θα είναι κομμάτι του προεκλογικού αγώνα.

Πόλεμος και εκλογές

Αρκετοί λένε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επισπεύσει τις εθνικές κάλπες, καθώς τα νέα διακυβεύματα που δημιουργεί είναι πολύ μεγάλα, πολύ άμεσα και ξεφεύγουν από τον έλεγχο της χώρας και του εσωτερικού πολιτικού παίγνιου. Το πώς θα κινηθεί δηλαδή η χώρα στο νέο παγκόσμιο σκηνικό που ήδη διαμορφώνεται μπορεί να αποτελέσει όχι απλώς κομμάτι των εκλογών, αλλά να καθορίσει τον χρόνο διεξαγωγής τους, φέρνοντάς τες πριν από το καλοκαίρι. Στο χθεσινό υπουργικό ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε ένα στίγμα λέγοντας πως πλέον «κρίνονται σε όλο τον κόσμο, και εδώ στην πατρίδα μας, ποιοι αληθινά σήμερα είναι οι εκφραστές της προόδου και ποιοι της οπισθοδρόμησης», μια διαιρετική τομή που κάλλιστα μπορεί να είναι και εκλογική.

Δημοσκοπική άνοδος

Οι μεγάλες κρίσεις, πάντως, πάντα οδηγούν σε ενίσχυση των κυβερνήσεων. Αυτό δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και για τον Κυρ. Μητσοτάκη, που φαίνεται να «τσιμπάει» σχεδόν μία μονάδα την τελευταία εβδομάδα. Σημείωση: Η κυβέρνηση είχε να δει άνοδο σε δημοσκοπήσεις από πέρυσι τον Αύγουστο και τις μεγάλες πυρκαγιές.

Ανάλυση Ντόρας

Στο εντευκτήριο της Βουλής, ως είθισται, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος συγκεντρώθηκαν γύρω από την Ντόρα για να ακούσουν την άποψή της για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η πρώην ΥΠΕΞ έδωσε μεγάλη βαρύτητα στον εξοπλισμό της Γερμανίας, καθώς η απόφαση του Γερμανού καγκελαρίου να επανεξοπλίσει τη χώρα του για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι αναμφισβήτητα κοσμοϊστορική. Αυτό από μόνο του δείχνει πως ο κόσμος που γνωρίζαμε έως σήμερα είναι πλέον παρελθόν.

Τελευταίο αντίο

Το όλον της Ν.Δ. βρέθηκε χθες στο Α΄ Νεκροταφείο για το τελευταίο αντίο στη σπουδαία Μαριέττα Γιαννάκου. Ο επικήδειος εκφωνήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος ανέφερε για τον χαρακτήρα της πως «υπήρξε πολέμια του δογματισμού». Παρόντες ήταν η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο τέως ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Κ. Καραμανλής, η Νίκη Κεραμέως, ο Β. Κικίλιας, ο Κ. Σκρέκας, ο Ν. Δένδιας, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Κ. Μπακογιάννης κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT