Θεωρείο: Στο συρτάρι ο εκλογικός νόμος

Θεωρείο: Στο συρτάρι ο εκλογικός νόμος

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες σας έγραφα για τις ισχυρές εισηγήσεις που δέχεται ο Μητσοτάκης για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αρμόδιες πηγές μου επαλήθευσαν την πληροφορία, προσθέτοντας μία νέα: η αλλαγή είναι έτοιμη μέσα σε ένα συρτάρι και το μόνο ερώτημα είναι εάν ο πρωθυπουργός θελήσει να την ανασύρει. Μεταξύ άλλων, προβλέπει ενίσχυση του μπόνους ανάλογα με την ποσοστιαία διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος. Σε περίπτωση που έρθει, η αλλαγή θα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και την επιστροφή της λίστας στις ευρωεκλογές.

Οι έξι και ο Σαμαράς

Η ερώτηση που κατέθεσαν οι έξι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στον υπουργό Κώστα Τσιάρα για την τοποθέτηση της Τουλουπάκη στη Διακομματική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου επιτέθηκε κατά της ελληνικής κυβέρνησης και της λειτουργίας των θεσμών, απηχεί και τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Την ερώτηση άλλωστε συντόνισε και υπέγραψε πρώτος ο Μίλτος Χρυσομάλλης, στενός φίλος του προέδρου και βουλευτής Μεσσηνίας.

Νέο σύνθημα

Η νέα πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από την οποία ζητεί έξι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου ενεργειακού σοκ, αλλά και η παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο, που μίλησε τρεις φορές για «αισχροκέρδεια», δημιουργούν νέα διλήμματα που μπορεί να φτάσουν έως τις επόμενες εκλογές. «Με την κοινωνία ή με τους κερδοσκόπους», μου είπε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος και το κράτησε ως ένα πιθανό σύνθημα. Θα έλεγα δε, πως απαντά και στην «προοδευτική διακυβέρνηση» του Τσίπρα και στη σοσιαλδημοκρατική του Ανδρουλάκη.

Στα τάρταρα

Σας έλεγα τις προάλλες για τις μετρήσεις που γίνονται στο Μαξίμου με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων, μετριούνται οι ξένοι ηγέτες και η δημοτικότητά τους στην Ελλάδα. Σας έχω νέα: τα ποσοστά του άλλοτε πολύ δημοφιλούς Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν πέσει σημαντικά, αλλά όχι αρκετά ώστε να αδειάσει το ρεζερβουάρ που τροφοδοτεί με ψηφοφόρους κόμματα όπως αυτό του Βελόπουλου.

Και στα… ύψη

Στον αντίποδα, στα ύψη βρίσκεται η δημοτικότητα του Μακρόν, που είναι αυτή τη στιγμή ο δημοφιλέστερος ξένος ηγέτης στην Ελλάδα. Οσον αφορά τον Σολτς έχει πρόβλημα… αναγνωρισιμότητας, καθώς μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δεν έχει αντιληφθεί την αλλαγή και θεωρεί ότι καγκελάριος της Γερμανίας είναι ακόμα η… Μέρκελ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή