Θεωρείο: Τετ α τετ με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ

Θεωρείο: Τετ α τετ με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ της Δευτέρας –ώρα ΗΠΑ– έγινε η πρώτη γνωριμία, μετά την επικύρωση του διορισμού του από το Κογκρέσο, μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και του νέου Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη. Ο Τσούνης παρακάθησε στο ίδιο τραπέζι με τους δύο υπουργούς, Μ. Βαρβιτσιώτη και Ν. Παπαθανάση, και τους τρεις βουλευτές, Τ. Χατζηβασιλείου, Δ. Καιρίδη, Γ. Κουμουτσάκο, και συνέφαγαν στο επίσημο δείπνο του Delphi Economic Forum παρακολουθώντας την ομιλία του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ. Στο ίδιο τραπέζι βρισκόταν εκτός από την Ελληνίδα πρέσβειρα στην Ουάσιγκτον Αλ. Παπαδοπούλου και ο απερχόμενος πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ.

Ανυπομονεί

Ο Τσούνης, όπως μου μεταφέρθηκε αρμοδίως, ήταν ιδιαίτερα θερμός με τους Ελληνες αξιωματούχους και τους είπε πως ανυπομονεί να τα πουν ξανά τον Μάιο στην Αθήνα –οπότε αναλαμβάνει καθήκοντα–, ενώ σημείωσε πως βασικός στόχος του είναι να ενισχύσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Απευθείας

Oπως έλεγε Αμερικανός που γνωρίζει καλά τη σχέση Τσούνη – Μπάιντεν, ο Ελληνοαμερικανός είναι από τους λίγους που μπορούν να έχουν απευθείας επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο μέσω των κινητών τους. Ο Τσούνης γνωρίζει πολύ καλά την Ελλάδα, ενώ έκανε εντύπωση ότι μίλησε στους Ελληνες πολιτικούς σε άψογα ελληνικά.

Eπαφές

Να αποκτήσει γέφυρες με τον Γάλλο υποψήφιο πρόεδρο Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος έχει ανάλογες «σκληρές» απόψεις στο μεταναστευτικό και σε άλλα ζητήματα, επιδιώκει ο ανεξάρτητος βουλευτής Κων. Μπογδάνος. Στόχος του βουλευτή Α΄ Αθήνας είναι να καταφέρει να κλείσει συνάντηση με τον Γάλλο πολιτικό. Η πρώτη απόπειρα θα γίνει στις 25/3, οπότε ο Μπογδάνος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες καλεσμένος του Edmund Burke Foundation, στο πανευρωπαϊκό συνέδριο των συντηρητικών, και με την ευκαιρία της παρουσίας του εκεί θα επιδιώξει τη συνάντηση στο γειτονικό Παρίσι.

Μπακογιάννης vs Κεραμέως

Κομψά μεν, με απόλυτη σαφήνεια δε, ο Κ. Μπακογιάννης εξέφρασε την αντίθεσή του, στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, στην απόφαση της υπ. Παιδείας για μετατροπή του 26ου Γυμνασίου Κολωνακίου σε πειραματικό. Ο δήμαρχος της Αθήνας υπογράμμισε πως τα προβλήματα δεν λύνονται «ούτε με εντολές και σίγουρα όχι με τελεσίγραφα», υποστήριξε πως η μετατροπή ενός δημοσίου σχολείου σε πειραματικό «διαταράσσει την κοινωνική και μαθητική ζωή των μαθητών και ανατρέπει τον προγραμματισμό των οικογενειών», καλώντας το υπουργείο «να αναθεωρήσει τη στάση του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή