Δίχτυ προστασίας 1,1 δισ. κατά της ακρίβειας

Δίχτυ προστασίας 1,1 δισ. κατά της ακρίβειας

Διάγγελμα Μητσοτάκη με «κλειδιά» τη μάχη κατά της κερδοσκοπίας, τη στήριξη ευάλωτων και τη συνετή δημοσιονομική πολιτική

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία βασικά σημεία εμπεριείχε το χθεσινό διάγγελμα Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα στήριξης που έκανε από το σπίτι του, ενώ αναρρώνει από τον κορωνοϊό.

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του έθεσε το γενικό πλαίσιο και τη φιλοσοφία λέγοντας πως «είναι ώρα η πολιτική να θέσει κανόνες στις αγορές».

Για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα –είχε προηγηθεί το υπουργικό συμβούλιο– ο πρωθυπουργός έθεσε διαχωριστικές γραμμές με την κερδοσκοπία.

«Μετά από πρότασή μας, η Κομισιόν επεξεργάζεται ήδη παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των χονδρικών τιμών φυσικού αερίου, ώστε να χτυπηθεί η διεθνής κερδοσκοπία που ανατροφοδοτεί τη γεωπολιτική κρίση, προκαλώντας αλυσιδωτές ανατιμήσεις», είπε χαρακτηριστικά, βάζοντας στο στόχαστρο και τις εταιρείες με υπερκέρδη που πρέπει «να αναλάβουν μερίδιο στο κόστος υπέρβασής της».

Σημείωσε δε, πως ελπίζει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υπάρχει συμφωνία για το θέμα. Είναι βέβαιο πως η ρητορική περί κερδοσκοπίας και αντιμετώπισής της αποτελεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μία ρητορική που θα την ακούμε από εδώ και πέρα.

Εθνική δράση

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα μέτρα «μετρημένα στο μέτρο της πραγματικότητας».

Ο δεύτερος άξονας αφορούσε την εθνική δράση. Ο πρωθυπουργός θυμίζοντας επιγραμματικά όσα έχει κάνει ήδη η κυβέρνησή του τα τελευταία χρόνια της πανδημίας έχοντας δώσει 43 δισ. ευρώ, σημείωσε πως προχωράει σε παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ «που απευθύνονται στους πιο αδύναμους και στη μεσαία τάξη».

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε σε ολόκληρο το μήνυμά του έμφαση στους πιο αδύναμους, λέγοντας πως τα μέτρα δεν θα είναι οριζόντια αλλά θα αφορούν τους πιο ευάλωτους.

Τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς θα έχουν χρονική διάρκεια τριών μηνών για δύο λόγους: πρώτον, γιατί μέχρι τότε εικάζεται πως θα υπάρξει εκτόνωση σε ένα βαθμό της κρίσης και δεύτερον, γιατί η κυβέρνηση θέλει να πηγαίνει βήμα βήμα, ώστε να μην εκτροχιάσει τα δημοσιονομικά της χώρας.

Βάσει αντοχών

Και αυτός είναι ο τρίτος άξονας της χθεσινής τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός κλείνοντας ανέφερε πως οι αποφάσεις που πήρε «είναι ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, την οποία έχουμε εξαρχής χαράξει» και σε καμία περίπτωση δεν αποκλίνουν από τις αντοχές της οικονομίας.

Χαρακτήρισε δε τα μέτρα «μετρημένα στο μέτρο της πραγματικότητας» γιατί «η διεθνής αναστάτωση θα περάσει, αλλά η χώρα πρέπει να είναι δυνατή για να συνεχίσει δυναμικά την πορεία της».

Η 10ετής άλλωστε οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα δεν έχει επουλωθεί στο ακέραιο και «πάντα οι κερδοσκόποι θα καραδοκούν να εκμεταλλευτούν την όποια αδυναμία μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή