Θεωρείο: Στην Ντόρα το Κόσοβο

Θεωρείο: Στην Ντόρα το Κόσοβο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψηφοφορία για το ποια χώρα θα πάρει το report προόδου του Κοσόβου για ένταξη στην Ε.Ε. έγινε την Τετάρτη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με τους δύο «μονομάχους» να είναι από τη μία η Ντόρα Μπακογιάννη και από την άλλη ο Τούρκος Αχμέτ Γιλντίζ. Η τουρκική πλευρά κατηγόρησε την ελληνική πως δεν μπορεί να πάρει τον φάκελο καθώς η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο, με την Ντόρα να απαντά πως η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να πάρει το report καθώς στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των Δυτ. Βαλκανίων. Τελικά επικροτήθηκε η άποψη της… Ντόρας με 18-5 ψήφους, με τον σημαντικό φάκελο να καταλήγει σε ελληνικά χέρια.

Ισορροπίες

Ρύθμιση που ήρθε εντός της εβδομάδας στη Βουλή προβλέπει την απόδοση εθνικής σύνταξης στους ομογενείς Βορειοηπειρώτες αλλά και Ποντίους της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που ήρθαν στη χώρα μετά το 1992. Η ρύθμιση, αν και είχε προαναγγελθεί, επικυρώθηκε σε ένα σημαντικό χρονικό σημείο, καθώς πολλοί Πόντιοι ομογενείς φύσει και θέσει βρίσκονται κοντά στις απόψεις της Μόσχας και πολλοί από αυτούς είχαν απομακρυνθεί από την κυβέρνηση, που κράτησε καθαρή θέση υπέρ της Ουκρανίας. Η αποκατάσταση της ιστορικής αδικίας κρατά τις ισορροπίες και δεν κόβει τον ομφάλιο λώρο.

Ειδική αποστολή

Ως γνωστόν στο Αγιον Ορος υπάρχουν πολλά μοναστήρια με στενή σχέση με τη Μόσχα. Μου έλεγε λοιπόν γνώστης των ισορροπιών πως ο πρόσφατος διορισμός του Αλκ. Στεφανή ως συμβούλου ακριτικών περιοχών αλλά και Αγίου Ορους δίνει τη δυνατότητα στον πρώην υφυπουργό –και στρατηγό– να επισκέπτεται θεσμικά την περιοχή και να λαμβάνει προσωπικά εικόνα για όσα συμβαίνουν.

Στο Επικρατείας

Πληροφορίες της στήλης λένε πως ο πρώην υπουργός και ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης έχει «κλειδώσει» για το Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε μετά τη μη αποδοχή της πρότασης Μητσοτάκη για υπουργοποίησή του ήταν δεδομένο πως θα είχε την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση από τον Αλ. Τσίπρα.

Παιχνίδια

Λίγο μετά την εκλογή Ανδρουλάκη, η στήλη σάς είχε γράψει πως ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα επιδιώξει να εκπαραθυρώσει από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, που καλείτο πάντα στις συνόδους και τις συνεδριάσεις. Μέσα στην εβδομάδα συνεδρίασε ατύπως το ΕΣΚ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε πρόσκληση. Δεν είναι όμως κάτι οριστικό. Οπως μου έλεγαν καλές πηγές των Βρυξελλών, πρόκειται για παιχνίδι των Σοσιαλιστών μεταξύ Ανδρουλάκη και Τσίπρα, μέχρι να δουν πού θα κάτσει η μπίλια στις εκλογές. Εκλεισαν δηλαδή το μάτι στον Ανδρουλάκη, αλλά όχι και οριστικά την πόρτα στον Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή