ΠΑΣΟΚ: το όνομα σε εσωκομματικό δημοψήφισμα

ΠΑΣΟΚ: το όνομα σε εσωκομματικό δημοψήφισμα

Η προ ημερών ανακοίνωση του Νίκου Ανδρουλάκη από την Πάτρα ότι στις 8 Μαΐου θα στηθεί εσωτερικό δημοψήφισμα για την αλλαγή ονομασίας του Κινήματος Αλλαγής δεν αποτέλεσε έκπληξη.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προ ημερών ανακοίνωση του Νίκου Ανδρουλάκη από την Πάτρα ότι στις 8 Μαΐου θα στηθεί εσωτερικό δημοψήφισμα για την αλλαγή ονομασίας του Κινήματος Αλλαγής δεν αποτέλεσε έκπληξη. Η πασοκική επάνοδος ήταν μια από τις βασικές δεσμεύσεις του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ενώ ήδη από το βράδυ της εκλογής του η Χαρ. Τρικούπη στα δελτία Τύπου έκανε λόγο για ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Με τη διαδικασία, συνεπώς, να έχει μπει στην τελική ευθεία, αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιλεγεί το νέο –σύνθετο– όνομα. Μέχρι πρόσφατα και ο ίδιος μιλούσε για αποφάσεις που θα ληφθούν στο συνέδριο, ενώ από την αχαϊκή πρωτεύουσα προανήγγειλε ψηφοφορία ταυτόχρονα με τις εκλογές συνέδρων και νομαρχιακών επιτροπών.

Οπως ανακοίνωσε ο Ν. Ανδρουλάκης, θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαΐου – «ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη» ή «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» οι επικρατέστερες επιλογές.

Πού οφείλεται αυτή τη μετατόπιση; Οπως λένε από τη Χαρ. Τρικούπη, η κίνηση Ανδρουλάκη σηματοδοτεί την πρόθεσή του να «ανοίξει το παιχνίδι στη βάση», μια κατεύθυνση που σκοπεύει να ακολουθήσει μάλιστα, όπως τονίζουν, και σε άλλες σημαντικές αποφάσεις. Από εκεί και πέρα, εκτιμάται ότι έτσι θα δοθεί και ένα επιπλέον κίνητρο συμμετοχής στο προσυνεδριακό έδαφος, καθώς στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι η διαδρομή έως την 20ή Μαΐου να επαναφέρει εικόνες μαζικής συμμετοχής αντίστοιχες με εκείνες των εσωκομματικών εκλογών, σε μια περίοδο κατά την οποία θα υπάρχει και ο «συνεδριακός ανταγωνισμός» με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά τα ονόματα που «παίζουν», τα βασικά σενάρια αυτή τη στιγμή είναι δύο. Οπως προ μηνών είχε γράψει η «Κ», το «ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη» είναι μια ονομασία που ακούγεται καιρό στους διαδρόμους της Χαρ. Τρικούπη. H δεύτερη είναι το «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής», το οποίο σαφώς ηχεί πιο… ευχάριστα τόσο στο «γεννηματικό» περιβάλλον όσο και στις μη πασοκικές τάσεις. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαμηνύουν από τον ηγετικό πυρήνα, οι τελικές εισηγήσεις δεν έχουν διαμορφωθεί, ούτε για την ονομασία ούτε για το ερώτημα που θα τεθεί προς ψήφιση.

Παράλληλα με τα παραπάνω, ο Ν. Ανδρουλάκης συνεχίζει το πρόγραμμα των περιοδειών του, καθώς χθες επισκέφθηκε εργοστάσιο κατασκευής φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων. Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να φορολογήσει «τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μέτρα-ασπίδα για τους πιο ευάλωτους Ελληνες», αλλά και να προχωρήσει σε επιβολή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος και σε μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή