Νέα Δημοκρατία: Δέκα περιφέρειες «βαρόμετρο»

Νέα Δημοκρατία: Δέκα περιφέρειες «βαρόμετρο»

Πού εστιάζει το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δύο τελευταίες επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Αχαΐα και Κοζάνη για να παρουσιάσει δύο μεγάλα έργα, μόνο τυχαίες δεν είναι. Και οι δύο περιοχές ανήκουν σε μία κατηγορία εκλογικών περιφερειών που το Μαξίμου, για ξεχωριστούς λόγους στην καθεμιά, θέλει να ρίξει βάρος. Η «Κ» παρουσιάζει τις δέκα αυτές περιοχές.

Αχαΐα – Ηλεία: Το έργο που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο δρόμος δηλαδή Πατρών – Πύργου, αποτελεί για δεκαετίες τον διακαή πόθο των δύο νομών που παραδοσιακά ψηφίζουν Κεντροαριστερά, παλαιότερα ΠΑΣΟΚ και στις τελευταίες εκλογές ΣΥΡΙΖΑ. Από την αρχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο έργο αυτό, το οποίο έχει πάρει πλέον τον δρόμο της υλοποίησης και δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την περιοχή, ενώ εικάζεται πως θα δώσει και επιπλέον εκλογικά ποσοστά.

Δυτική Μακεδονία: Ακολούθησε η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Κοζάνη και η παρουσίαση του φωτοβολταϊκού-γίγας των ΕΛΠΕ. Ολόκληρη η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση λόγω της απολιγνιτοποίησης που είχε εξαγγελθεί και με δεδομένο πως είναι ούτως ή άλλως μία από τις περιφέρειες της χώρας με πολλά προβλήματα, αποτελεί αναπόφευκτα περιοχή-στόχο για την κυβέρνηση.

Οι πρόσφατες επισκέψεις του κ. Μητσοτάκη σε Ηλεία και Κοζάνη είχαν στόχο την ανάδειξη εμβληματικών έργων, αλλά υπηρετούν και τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Ροδόπη – Ξάνθη: Οι δύο νομοί έχουν μεγάλο αριθμό μειονοτικών που αυξάνονται τα τελευταία χρόνια διαρκώς, κάτι που από μόνο του αποτελεί λόγο για να ρίξει το βάρος η κυβέρνηση στην περιοχή ώστε να μη δει τα ποσοστά της να πέφτουν. Αλλά δεν είναι μόνο η μειονότητα. Η περιοχή αποτελεί διαχρονικά σε όλες τις μετρήσεις μία από τις πιο φτωχές της χώρας και η μεγάλη ενεργειακή κρίση την επηρεάζει ακόμα περισσότερο.

Α΄ Θεσσαλονίκης και Β΄ Θεσσαλονίκης: Η Θεσσαλονίκη είναι μία ακόμα περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για τη Ν.Δ. Παραδοσιακό «γαλάζιο» κάστρο, αποτελεί για την Κεντροδεξιά μία δύναμη πυρός που πρέπει να παραμείνει τέτοια. Η ενεργειακή κρίση που επηρεάζει οριζοντίως όλη τη χώρα και ειδικά τους πιο ευάλωτους δημιουργεί πρόβλημα στην Α΄ Θεσσαλονίκης και ειδικά στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου ο Βελόπουλος καταγράφει μεγάλα ποσοστά. Παρόμοια χαρακτηριστικά υπάρχουν και στη Β΄ Θεσσαλονίκης, που είναι κυρίως ημιαστικός και αγροτικός πληθυσμός, ο οποίος αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

Δυτική Αττική και Αττική γενικά: Οταν μιλάμε για εκλογικό σχεδιασμό δεν μπορεί να λείπει η Αττική, όπου ψηφίζει το 1/3 της χώρας. Τα δυτικά προάστια της Αθήνας και στις προηγούμενες εκλογές, όπου η Ν.Δ. ερχόταν με φόρα, έδωσαν υψηλά ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ. Ευλόγως συμπεραίνεται, με την ενεργειακή κρίση να καλπάζει, πως η Ν.Δ. θα δώσει μεγάλη βαρύτητα στις περιοχές που αποτελούν βαρόμετρο. Για άλλον λόγο και τα βόρεια προάστια της Αθήνας που παραδοσιακά ψηφίζουν Ν.Δ., αποτελούν επίσης σημαντική περιοχή για το κυβερνών κόμμα. Η Ν.Δ. δεν έχει περιθώριο να χάσει ποσοστά σε αυτές τις περιοχές που τελευταία λόγω της οικονομικής κρίσης, εμφανίζονται στα ποιοτικά στοιχεία να εκφράζουν δυσαρέσκεια.

Κρήτη: Η Μεγαλόνησος αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς στις επόμενες εκλογές θα εξελιχθεί και σε μάχη μεταξύ δύο Κρητικών: του πρωθυπουργού και του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, που έδειξε και στις εσωκομματικές πως έχει μεγάλα ερείσματα στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή