Θεωρείο: Καφές Ανδρουλάκη – Παπανδρέου

Θεωρείο: Καφές Ανδρουλάκη – Παπανδρέου

Στην Πάτρα, την περασμένη εβδομάδα έλαβε χώρα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Παπανδρέου εθεάθησαν να πίνουν καφέ μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σας έχω μία αποκλειστική πληροφορία από το ΠΑΣΟΚ: Στην Πάτρα, την περασμένη εβδομάδα έλαβε χώρα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Παπανδρέου εθεάθησαν να πίνουν καφέ μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Το τετ α τετ έγινε λίγο πριν από την ανακοίνωση του προέδρου πως θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για να επιλέξουν οι φίλοι του Κινήματος την τελική του ονομασία, χωρίς να σημαίνει πως το αντικείμενο συζήτησης ήταν αυτό, καθώς τη συγκεκριμένη σκέψη ο Ανδρουλάκης την είχε κρατήσει σαν επτασφράγιστο μυστικό.

Δύο ονόματα

Τα ονόματα, βέβαια, που θα τεθούν προς κρίση των πολιτών δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί και αυτή την περίοδο γίνεται η σχετική ζύμωση. Τα επικρατέστερα είναι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη. Αυτό δεν αποκλείει, ωστόσο, να μπουν και άλλα στην πορεία, αναλόγως του τι θα δείξουν οι έρευνες που διεξάγονται αυτή την περίοδο. Πρόβλεψη δεν κάνω για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς, ως γνωστόν, η ψυχή του πασόκου είναι μια άβυσσος.

Συνάντηση – μυστήριο

Μια πολύ σπάνια συνάντηση είχε στις 4 Απριλίου στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Μπάιντεν. Συγκεκριμένα, ο «πλανητάρχης» είχε τετ α τετ με τον Τούρκο πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Μουράτ Μερτσάν, κάτι ιδιαίτερα περίεργο αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν συνηθίζει να συναντά πρέσβεις. Εν προκειμένω, έκανε όμως εξαίρεση. Για την ιστορία, ο 63χρονος διπλωμάτης είναι προσωπικός φίλος και συνεργάτης του προέδρου Ερντογάν, καθώς αποτελεί ιδρυτικό μέλος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, του AKP.

Στο Μαξίμου

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε εντός της εβδομάδας η γ.γ. του υπουργείου Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Η 43χρονη δικηγόρος αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα μεγάλη δραστηριότητα με επίκεντρο τα ενεργειακά θέματα, με τους καλά γνωρίζοντες να λένε πως έχει κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό της κυβέρνησης ενόψει των ανακοινώσεων που θα γίνουν από τον πρωθυπουργός εντός της εβδομάδας.

Τετ α τετ με Ορφανό

Ενα πολύ ενδιαφέρον τετ α τετ στα… όρθια είχε την περασμένη εβδομάδα, στο προσυνέδριο της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, κάποια στιγμή τον πλησίασε ο Γιώργος Ορφανός, που οι πληροφορίες τον θέλουν να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος. Ο Μητσοτάκης καθόταν στην καρέκλα του και φορούσε μικρόφωνο, με αποτέλεσμα να βγάλει το μικρόφωνο, να σηκωθεί και να έχει ολιγόλεπτο τετ α τετ με τον πρώην υπουργό. Δεν γνωρίζω τι είπαν, αλλά θα κάνω μια εικασία: η κυβέρνηση δεν θα ήθελε αντάρτικη υποψηφιότητα στον δήμο και θα προτιμούσε να δει τον Ορφανό υποψήφιο στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Στα δυτικά της πόλης, άλλωστε, εκεί όπου ο Ορφανός έχει δύναμη, η Ν.Δ. έχει πρόβλημα. Ισως μάλιστα οι δυο τους να κανόνισαν και κάποιο τετ α τετ στην Αθήνα.

Mr Pierrakakis

Μια έμμεση πρόταση έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ στον Κυριάκο Πιερρακάκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Φόρουμ των Δελφών. Αφού είπε πρώτα πως είναι μεγάλος θαυμαστής του υπουργού, διότι μαζί με την ομάδα του χρησιμοποίησε την τεχνολογία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προχώρησε και στην «αποκάλυψη» λέγοντας πως αρκετοί Αμερικανοί πολιτικοί γοητεύονται όταν συναντούν τον Πιερρακάκη, οι οποίοι ρωτούν «πώς μπορούμε να προσλάβουμε αυτόν τον τύπο και να έρθει να δουλέψει για εμάς;».

Δεν μιλάνε

Ποιος υπουργός με τον αναπληρωτή του σχεδόν δεν… μιλάνε; Ο πρωθυπουργός το γνωρίζει, αλλά, όπως σας έγραφα και τις προάλλες, δεν είναι ώρα για παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Στο μέλλον, όμως, θα είναι.

Συμφωνούν

Το είπε ο Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών, αλλά σιωπηλά συμφωνούν πολλοί και από την κυβέρνηση. Ο αρχηγός της αξ. αντιπολίτευσης ανέφερε πως ήταν ατόπημα του Ζελένσκι η ομιλία του στρατιώτη από το Τάγμα Αζόφ, καθώς έτσι ενισχύει την επιχειρηματολογία της Ρωσίας. Κάτι αντίστοιχο έλεγαν και πολλοί κυβερνητικοί, σημειώνοντας πως ο Ουκρανός πρόεδρος ήθελε μάλλον να αμβλύνει τις εντυπώσεις που υπάρχουν για το τάγμα, δείχνοντας πως δεν είναι ναζί, όμως τα πράγματα έγιναν χειρότερα.

Eπικίνδυνες τροπές

Ιδιαίτερα προβληματισμένος είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος το τελευταίο διάστημα με όσα βλέπει να γίνονται στη χώρα. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βλέπει «επιστροφή του εθνικολαϊκισμού», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα επόμενα βήματα της χώρας.

Δείχνουν τρίτες κάλπες

Ανοικτό το ενδεχόμενο για τρίτες κάλπες αφήνουν το τελευταίο διάστημα τόσο ο Αδωνις Γεωργιάδης όσο και ο Μάκης Βορίδης. Το επιχείρημα των άλλοτε «διόσκουρων» είναι πως εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης στις δεύτερες εκλογές δεν δεχτεί να κάνει συγκυβέρνηση ή ζητήσει άλλον πρωθυπουργό, η Ν.Δ. τι θα κάνει; Οπως είπε ο Αδωνις προσφάτως σε τηλεοπτική εκπομπή, «δεν μπορεί το 15% να επιβάλει πρωθυπουργό στο 35%».

Πρώτα η Ανάσταση

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, το τελευταίο διάστημα είναι σχετικά ήρεμος. Το επισήμανε και βουλευτής της Ν.Δ. σε συνάδελφό του, του ΣΥΡΙΖΑ, στο καφενείο της Βουλής, με την απάντηση που πήρε να είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα: «Εχουμε Πάσχα μπροστά. Μετά θα δεις… πόλεμο», του είπε.

Ανοίγματα

Τα παράπονα είναι πολλά. Αυτό το τετραήμερο στους Δελφούς πραγματοποιήθηκε το σημαντικότερο πολιτικό – οικονομικό φόρουμ της χώρας, με πλήθος διεθνών προσωπικοτήτων να φθάνουν στο μικρό μεν χωριό της Φωκίδας, με έναν δε από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως. Και όμως στις 3.30 μ.μ. ο χώρος έκλεινε σαν να ήταν ένα οποιοδήποτε τετραήμερο. Το υπουργείο Πολιτισμού θα έπρεπε να είχε προνοήσει.

Θεωρείο: Καφές Ανδρουλάκη – Παπανδρέου-1
(SHUTTERSTOCK)

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή