Θεωρείο: Κρυφές διαφωνίες στο ΚΙΝΑΛ

Θεωρείο: Κρυφές διαφωνίες στο ΚΙΝΑΛ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση στους Δελφούς

Το Φόρουμ των Δελφών, που ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Κυριακή, είναι ένας κατεξοχήν χώρος για δημόσιες τοποθετήσεις των πολιτικών, όπως και για τη δημόσια, επίσης, «ανάκρισή» τους από δημοσιογράφους, αναλυτές και ειδικούς. Παράλληλα, όμως, προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επαφές και συναντήσεις στο περιθώριο των εργασιών του. Ετσι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έμαθα, είχε τετ α τετ με τον Τζ. Πάιατ και τον Αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα, Τζ. Φλέικ.

Διλήμματα

Ο πρόεδρος Ανδρουλάκης θα έχει, είτε στο άμεσο είτε στο απώτερο μέλλον, να λύσει τον ίδιο γόρδιο δεσμό που είχε να λύσει και η προκάτοχός του και είναι πάγιο πρόβλημα του τρίτου κόμματος σε ένα σκληρό δικομματικό σύστημα, όπως το ελληνικό: τις αντίρροπες τάσεις εντός του κόμματος.

Κραδασμοί

Τούτες οι τάσεις ήδη αναδύονται. Σε κλειστή συνάντηση στο Φόρουμ των Δελφών υπήρξε εσωκομματική ένταση στο ΚΙΝΑΛ. Το πάνελ αποτελείτο από τους βουλευτές της Ν.Δ. Μπουτσικάκη, Θεοχάρη, Κυρανάκη, από το ΠΑΣΟΚ ήταν οι Σκανδαλίδης, Γιαννακοπούλου, Χρηστίδης και από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Ζαχαριάδης και Ξενογιαννακοπούλου. Δεν στέκομαι στους νεοδημοκράτες, που μίλαγαν μονότονα για αυτοδυναμία και την έπεφταν αδιακρίτως στους υπόλοιπους. Ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησε σταθερή στάση φλερτάροντας το ΚΙΝΑΛ. Θα μείνω στο ΠΑΣΟΚ, καθώς είχαμε εσωκομματικό ζητηματάκι με τσακωμό Σκανδαλίδη – Γιαννακοπούλου. Ο «Νέστωρ», απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως μαθηματικά βγαίνει συγκυβέρνηση χωρίς το… πρώτο κόμμα, προκαλώντας την αντίδραση της Γιαννακοπούλου, η οποία επισήμανε πως αυτό είναι «εκτός γραμμής». Περισσότερα δεν μπορώ να σας πω, καθώς η εκδήλωση ήταν κλειστή και οι συμμετέχοντες δεσμεύονται με… ρήτρα εμπιστευτικότητας. Το βέβαιο είναι ότι εντός ΠΑΣΟΚ συνυπάρχουν και θα συνυπάρχουν για καιρό αντίθετες τάσεις, που χρήζουν πολιτικής αντιμετώπισης.

Στο Αγιον Ορος

Δύο ημέρες στο Αγιον Ορος πέρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, επισκεπτόμενος τέσσερις μονές. Ηταν η πρώτη μέλους του Κολεγίου των Επιτρόπων έπειτα από 18(!)χρόνια, με την τελευταία να έχει γίνει από τον Μπαρόζο πριν από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Ο Σχοινάς θύμισε στις συναντήσεις του πως έως τώρα περίπου 500 εκατ. ευρώ κοινοτικών χρηματοδοτήσεων κατευθύνθηκαν στο Αγιον Ορος και σημείωσε πως η στήριξη θα συνεχιστεί, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως το Αγιον Ορος μπορεί «να στηρίζεται στη Δύση» και όχι στη Μόσχα. Το δεύτερο δεν το είπε, αλλά τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή