Θεωρείο: Από πρώτη Κυριακή

Είναι δεδομένο πως τα μεγάλα εκλογικά διλήμματα –για όλους– είναι εμπρός. Δεν θεωρώ καθόλου απίθανο μετά τις πρώτες εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη στιγμή που θα έχει έρθει πρώτος, να καλέσει τον Ανδρουλάκη για συγκυβέρνηση απευθείας, χωρίς να πάμε σε δεύτερες

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι δεδομένο πως τα μεγάλα εκλογικά διλήμματα –για όλους– είναι εμπρός. Δεν θεωρώ καθόλου απίθανο μετά τις πρώτες εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη στιγμή που θα έχει έρθει πρώτος, να καλέσει τον Ανδρουλάκη για συγκυβέρνηση απευθείας, χωρίς να πάμε σε δεύτερες. Εάν αρνηθεί ο Ανδρουλάκης τότε αρχίζει το blame game. Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα «χρεωθεί» τις δεύτερες εκλογές, στις οποίες ούτως ή άλλως ελλοχεύει ο κίνδυνος μείωσης των ποσοστών του εμπρός στην πόλωση και την προοπτική ακυβερνησίας. Ο Τσίπρας από την πλευρά του αφενός ποντάρει σε κέρδη, καθώς είτε ρυμουλκήσει τον Ανδρουλάκη προς το μέρος του είτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάρει διαφορετική απόφαση, θα έχει λαμβάνειν από ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, αφετέρου όμως, εάν έρθει δεύτερος, θα βρεθεί με μια τρίτη σερί ήττα από τον Μητσοτάκη, που μπορεί να μην είναι διαχειρίσιμη. Κίνδυνοι όμως υπάρχουν και για τη Ν.Δ., καθώς εάν δεν καταφέρει να πάρει αυτοδυναμία ούτε στις δεύτερες και ο Ανδρουλάκης επιμείνει να μην μπει στην κυβέρνηση, θα είναι εμπρός σε διλήμματα με φόντο ακόμα και τρίτες εκλογές.

Νέος υποψήφιος;

Να ξέρετε πάντως πως στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά σε κάποιες τάσεις του, όπως είναι η ΡΕΝΕ, αναζητούν υποψήφιο που θα τεθεί απέναντι στον Τσίπρα στις 15 Μαΐου. Οχι για να τον κερδίσει, αλλά για να τον νομιμοποιήσει ακόμα περισσότερο, καθώς η τάση χρεώνεται στους προεδρικούς. Η σκέψη είναι πως είναι πολύ καλύτερο να υπάρχουν δύο υποψήφιοι για τη δημοκρατική νομιμοποίηση της διαδικασίας, παρά ένας όπως στα ανελεύθερα κόμματα.

Αγώνας Ζεμενίδη

Η ομογένεια και συγκεκριμένα η οργάνωση HALC, υπό την ηγεσία του Εντι Ζεμενίδη, έχει δώσει αγώνες –στο πρόσφατο παρελθόν– καταφέρνοντας να μπλοκάρει την πώληση των F-35 στον Ερντογάν. Τώρα ξεκινάει αγώνα για να σταματήσει η πώληση των F-16, δημοσιοποιώντας για αρχή ένα βίντεο με το hashtag «SayNoToErdogan (Πείτε Οχι στον Ερντογάν)» το οποίο συνοδεύεται από το μήνυμα πως η Τουρκία είναι ένας αναξιόπιστος σύμμαχος που έχει εναντιωθεί επανειλημμένα στα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το διαζύγιο

Με έκπληξη ο Κυριάκος Πιερρακάκης άκουσε τον δήμαρχο της Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, να του εξομολογείται ένα περιστατικό από την Αθήνα. Ο Κύπριος πολιτικός είπε στον Ελληνα υπουργό πως τελευταία φορά που είχε έρθει στην Αθήνα, ο ταξιτζής που τον μετέφερε τον ρώτησε ποιον συνάντησε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και όταν του είπε τον Πιερρακάκη, ο οδηγός αποθέωσε τον υπουργό για το έργο του, επισημαίνοντας το… άυλο διαζύγιο.

Στην Αρτα

Ο Γιώργος Στύλιος, βουλευτής Αρτας, κάνει καλή δουλειά και ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ως βουλευτής του νομού του, ο οποίος στις τελευταίες εκλογές έβγαλε οριακά πρώτον τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημοσκοπήσεις που τρέχουν στην Αρτα δείχνουν τη Ν.Δ. να έχει πάρει κεφάλι, δικαιώνοντας την επιλογή Μητσοτάκη να τον βάλει στην κυβέρνηση.

Αισθητική

Μια ιστορία για όλα έχει πάντα ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Το ίδιο έκανε και κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γερουσίας του Καναδά, Τζορτζ Φιούρεϊ, στην ελληνική Βουλή. Ο Τασούλας του θύμισε πως τον Απρίλιο του 1961, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής επισκέφθηκε τον Καναδά. «Τότε δεν είχατε οριστικοποιήσει την επίσημη σημαία σας, η οποία οριστικοποιήθηκε το 1964 ή 1965», του είπε και ακριβώς για να τιμηθεί ο Καραμανλής, είχε γεμίσει το Μόντρεαλ από ελληνικές σημαίες. Αργότερα ο Καραμανλής σημείωνε στο αρχείο του ότι πολλοί πολίτες ενθουσιάστηκαν βλέποντας την ελληνική σημαία γιατί νόμιζαν ότι ήταν η οριστική καναδική σημαία, με τον Τασούλα να καταλήγει πως «άρα, συμφωνούμε ως λαοί και αισθητικά».

Αδελφός Μπεκίρης

Ενα νέο όνομα που ακούγεται έντονα για υποψηφιότητα στην Αχαΐα, είναι ο αδελφός του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, Μιχάλη Μπεκίρη, Φοίβος Μπεκίρης. Θυμίζω πως ο πατέρας τους Βασίλης Μπεκίρης υπήρξε βουλευτής της Ν.Δ. από το 1974 έως το 1996.

Αίνιγμα

Από την ανάληψη των καθηκόντων του Γιάννη Οικονόμου ως κυβερνητικού εκπροσώπου, η αναπληρώτρια Αριστοτελία Πελώνη έχει επωμιστεί συγκεκριμένο ρόλο, αναλαμβάνοντας το βάρος των διεθνών σχέσεων και ακολουθώντας τον πρωθυπουργό σε όλα τα εκτός Ελλάδας ταξίδια του. Με αυτή την ιδιότητα μίλησε και στο Φόρουμ των Δελφών την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας το εξής αινιγματικό: «Η 24η Φεβρουαρίου –ημέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία– είναι η πρώτη παράγραφος, της πρώτης σελίδας, του πρώτου κεφαλαίου της Ιστορίας του νέου κόσμου».

Το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο

Μια εκδήλωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών με θέμα το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο. Ο μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, που προήδρευσε, εκπροσωπώντας τον πατριάρχη, της ενωτικής συνόδου η οποία εξέλεξε τον μητροπολίτη Επιφάνιο και συγκρότησε την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, μιλώντας στην εκδήλωση σημείωσε πως ο πόλεμος δεν έχει βάση εκκλησιαστική, αλλά πολλά από όσα λέει και πράττει ο Πούτιν βασίζονται σε θεωρίες που έχει αναπτύξει ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος. Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ορθόδοξες Εκκλησίες των νατοϊκών χωρών της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης, που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμα το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο θα αναγκαστούν να το κάνουν γιατί τώρα πλέον είναι προφανές ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έπραξε ορθώς, ενώ παραλλήλισε τα καταφύγια της Ουκρανίας με τις πρωτοχριστιανικές κατακόμβες στις οποίες θα ενωθούν οι ορθόδοξοι Ουκρανοί ως θύματα του πολέμου.

Παρουσίες 

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει τις πόρτες του τόσο σε στελέχη της ευρύτερης Κεντροαριστεράς όσο και σε ακαδημαϊκούς φάνηκε και στο πρόσφατο συνέδριο. Σε πάνελ του συνεδρίου συμμετείχαν δύο καλοί επιστήμονες, ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης και η καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου, Μαριλένα Κοππά, η οποία είναι και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Θεωρείο: Από πρώτη Κυριακή-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή