Επανεκλογή Μακρόν: «Σημαντική νίκη για την Ευρώπη και τη δημοκρατία»

Επανεκλογή Μακρόν: «Σημαντική νίκη για την Ευρώπη και τη δημοκρατία»

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε η Αθήνα την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας, μετά την επικράτησή του επί της Μαρίν Λεπέν.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε η Αθήνα την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας, μετά την επικράτησή του επί της Μαρίν Λεπέν. Οπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει επενδύσει στις σχέσεις με το Παρίσι, αλλά και στην προσωπική στήριξη του Γάλλου προέδρου τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Τα παραπάνω αποτυπώθηκαν, άλλωστε, και στην ανάρτηση του πρωθυπουργού την Κυριακή του Πάσχα, κάνοντας λόγο για «σημαντική νίκη για τη Γαλλία, την Ευρώπη και τη δημοκρατία». Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος, παράλληλα, έστειλε μηνύματα ευρύτερα προς το ευρωπαϊκό πεδίο, αλλά και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. «Οι εκλογές αυτές ανέδειξαν τους πολιτικούς κινδύνους που δημιουργούν οι επάλληλες κρίσεις, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για μια ευρωπαϊκή απάντηση στα προβλήματα που προκαλούν η ενεργειακή κρίση και οι πρωτόγνωρες ανατιμήσεις», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας πως η Ελλάδα έζησε –και απέκρουσε, όπως είπε– την περασμένη δεκαετία «το πώς τα οικονομικά προβλήματα μπορούν εν ριπή οφθαλμού να προκαλέσουν πολιτική κρίση και να εκθρέψουν τον λαϊκισμό και τις ακρότητες».

Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την επανεκλογή του Μακρόν.

Από την πλευρά του, «μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας, αλλά και προειδοποίηση» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να εφησυχάζει κανείς και ιδιαίτερα οι αριστερές, προοδευτικές δυνάμεις». «Η ήττα της ακροδεξιάς, που ξεπέρασε το 40% και των νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών πολιτικών που την ενισχύουν, αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητα και η αντιμετώπισή τους απαιτεί ενωτικές πρωτοβουλίες και συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων», πρόσθεσε η Κουμουνδούρου.

Την ανάγκη για ηγεσίες που κατανοούν το διακύβευμα «για περισσότερες κοινές πολιτικές μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών σε τομείς όπως η άμυνα, η ασφάλεια, η οικονομία και το κοινωνικό κράτος» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του προς τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Η επίκληση στη “δημοκρατία” θα είναι το άλλοθι της κυβέρνησης Μακρόν για να συνεχίσει την επίθεση στα δικαιώματα του γαλλικού λαού», ανέφερε το ΚΚΕ, τονίζοντας πως «η ανοχή και η στήριξη στην καπιταλιστική βαρβαρότητα στο όνομα του “μικρότερου κακού” είναι ο δρόμος που αποδεδειγμένα οδηγεί τους λαούς από το κακό στο χειρότερο». «Η νίκη του “νεοφιλελεύθερου” Μακρόν με τις ψήφους του αριστερού Μελανσόν είναι η avant premiere για το τι θα συμβεί και στην Ελλάδα, όπου η Ν.Δ. ήδη άτυπα συγκυβερνά με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ», υποστήριξε η Ελληνική Λύση, ενώ, τέλος, το ΜέΡΑ25, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «η νίκη του Μακρόν υπό τον φόβο της ακροδεξιάς Λεπέν, πέρα από την ευτυχή αυτή πράγματι πρόσκαιρη ήττα, σηματοδοτεί την ανάγκη για εντατικοποίηση των αγώνων του γαλλικού λαού ενάντια στις πολιτικές που τον φτωχοποιούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή