Κυβέρνηση: Τα τρία ορόσημα του Μαΐου

Κυβέρνηση: Τα τρία ορόσημα του Μαΐου

Το συνέδριο της Ν.Δ., το ραντεβού με Μπάιντεν και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ρίξει λίγο πριν από το Πάσχα το «βαρύ» χαρτί της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ μηνιαίως, η κυβέρνηση εισέρχεται σε έναν ιδιαίτερα κρίσιμο μήνα με φόντο τη μεγάλη ενεργειακή κρίση. Ο Μάιος που έρχεται περιλαμβάνει τρεις σημαντικούς σταθμούς για την κυβέρνηση, που θα διαμορφώσουν και το τοπίο το επόμενο διάστημα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Κατ’ αρχάς το συνέδριο της Ν.Δ. στις 6 με 8 Μαΐου. Ο πρωθυπουργός από το βήμα του 14ου «γαλάζιου» συνεδρίου θα «σφραγίσει» την κατεύθυνση που έχει δώσει το τελευταίο διάστημα στην κυβέρνησή του, με έμφαση στο κοινωνικό προφίλ και στη στήριξη των πιο αδυνάτων. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός θέλει να «αφαιρέσει» από τον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να εμφανίζεται ως «προστάτης των αδυνάτων» και να θεωρεί προνομιακό του χώρο την κοινωνική πολιτική. Κεντρικό ρόλο στο συνέδριο αναμένεται να έχουν οι ανακοινώσεις για τη στεγαστική πολιτική για τα νέα ζευγάρια, που επεξεργάζεται εδώ και καιρό το Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται ακόμα να θέσει και τα πολιτικά διλήμματα που θα κινούνται πάνω στη βάση «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση» και έτσι να καθορίσει την πολιτική ατζέντα έως τις επόμενες εκλογές.

Συνάντηση στον Λευκό Οίκο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης.

Επόμενο βασικό ορόσημο του Μαΐου είναι η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο στα μέσα του μηνός και συγκεκριμένα στις 16, για την οποία το Μαξίμου προετοιμάζεται εδώ και καιρό. Το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μπάιντεν έρχεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο χρονικό σημείο που τα πάντα παγκοσμίως είναι ρευστά και αναμένεται να είναι εφ’ όλης της ύλης. Η ενεργειακή κρίση και η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ο πόλεμος στην Ουκρανία που συνεχίζεται, η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο και οι σχέσεις των δύο χωρών θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων. Ο φάκελος «επενδύσεις» δεν θα λείπει από το ταξίδι του πρωθυπουργού, καθώς η επίσκεψη δεν θα περιοριστεί στον Λευκό Οίκο, αλλά θα γίνουν και επαφές με οικονομικούς παράγοντες και εκπροσώπους funds, στέλνοντας σήμα πως η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική για επενδύσεις. Η πρόσφατη αναβάθμιση από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, δείχνει πως η ελληνική οικονομία, παρά την παγκόσμια κρίση, έχει σημαντικές δυνατότητες.

Ευρωπαϊκές αποφάσεις

Το τρίτο βασικό ορόσημο για την κυβέρνηση θα είναι στο τέλος του μηνός (30 και 31 Μαΐου) και πρόκειται για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και τις διεθνείς ανατιμήσεις. Η σύνοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει πως αν η Ευρώπη δεν πάρει αποφάσεις, τότε θα υπάρξουν άμεσα εθνικές πρωτοβουλίες. Προσφάτως, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει πως αν δεν υπάρξει κεντρική απόφαση από την Ε.Ε., «τότε θα δράσουμε μόνοι σε εθνικό επίπεδο», καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος επιστροφής του λαϊκισμού. Η νίκη Μακρόν άλλωστε ήρθε μεν σαν τονωτική ένεση, αλλά το 42% της Μαρίν Λεπέν επιβεβαιώνει πως χρειάζεται πολλή δουλειά ώστε να μην επιστρέψει στο παρελθόν η Γηραιά Ηπειρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή