Φυσικό αέριο: Ε.Ε. – ΗΠΑ επενδύουν γεωπολιτικά στον κόμβο της Αλεξανδρούπολης

Φυσικό αέριο: Ε.Ε. – ΗΠΑ επενδύουν γεωπολιτικά στον κόμβο της Αλεξανδρούπολης

Σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια, αλλά και ευρύτερα προς την Ανατολική Ευρώπη, μετατρέπεται η Αλεξανδρούπολη μετά την υπογραφή της συμφωνίας έναρξης κατασκευής του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υπογραφή χθες στην Αλεξανδρούπολη από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Βουλγαρίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και Κίριλ Πέτκοφ, παρουσία και άλλων Βαλκάνιων ηγετών, αλλά και του προέδρου του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της συμφωνίας έναρξης κατασκευής του έργου FSRU, ο ενεργειακός χάρτης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μεταβάλλεται, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε κορυφαίο τροφοδότη φυσικού αερίου για τη δοκιμαζόμενη περιοχή.

Τον κομβικό ρόλο της χώρας μας, που αναγνώρισαν στις ομιλίες τους τόσο ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς όσο και οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας Κίριλ Πέτκοφ και Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, αλλά και ο κ. Μισέλ, έρχεται να ενισχύσει η εγκατάσταση και δεύτερης μονάδας FSRU στο Θρακικό Πέλαγος, για την οποία η ίδια εταιρεία, Gastrade, έλαβε την περασμένη εβδομάδα άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το ανακοίνωσε στην εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Σιφναίος. Ο δεύτερος FSRU, όπως είπε, επιτρέπει την τροφοδοσία της Μολδαβίας και της Ουκρανίας με αέριο.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε την «απόλυτη πολιτική δέσμευσή του» ότι το έργο της πλωτής εξέδρας της Αλεξανδρούπολης θα έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων είκοσι μηνών, οπότε, όπως είπε, ανοίγει «μια νέα ενεργειακή πύλη για τα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη». Ο πρωθυπουργός, μιλώντας ενώπιον των άλλων Βαλκάνιων ηγετών, αλλά και υπουργών, στελεχών της Gastrade του ομίλου Κοπελούζου και τοπικών παραγόντων, είπε αναφερόμενος στον FSRU ότι «με το σημαντικό αυτό έργο αλλά και αυτά που δρομολογούνται συγχρόνως θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από τις ρωσικές πηγές». Οπως τόνισε, «οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας με το φυσικό αέριο καθιστούν αυτή τη συνεργασία μεταξύ των γειτονικών βαλκανικών χωρών, όχι απλά αναγκαία αλλά θα έλεγα και κατεπείγουσα». «Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «πρωτοστατεί σε αυτήν. Εχει ήδη φροντίσει για τη δική της ενεργειακή επάρκεια και βέβαια είναι πρόθυμη να συνδράμει και γειτονικά κράτη, όπως είναι η Βουλγαρία».

Ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε στοιχεία και σχεδιασμούς, όπως ότι η νέα πλωτή δεξαμενή της Ρεβυθούσας θα ανεβάσει την αεριοποίηση LNG κατά 155.000 κ.μ. και το τερματικό της Αλεξανδρούπολης θα προσθέσει 155.000, ενώ επίκειται η κατασκευή του σταθμού των Αγίων Θεοδώρων. «Η συνολική δυναμικότητα επαναεριοποίησης θα είναι 8.500.000 κ.μ. Οι ελληνικοί σταθμοί LNG θα είναι σε θέση να καλύψουν όχι μόνο την ελληνική αγορά, αλλά να υποκαταστήσουν και ένα πολύ σημαντικό τμήμα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια». Αλλά και για την τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή του Εβρου, ο FSRU θα είναι ένα σημαντικό έργο, καθώς –όπως τόνισε– «όχι μόνο δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ενισχύει την τοπική κοινωνία και θωρακίζει το περιβάλλον, αλλά και διότι η Αλεξανδρούπολη, ο Εβρος, η Θράκη έρχονται και επιβεβαιώνουν τη δική τους γεωπολιτική σημασία, διαμορφώνουν μια ενεργειακή πύλη σε μια ευαίσθητη εθνική γωνιά».

Ο δεύτερος FSRU, που αδειοδοτήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη από τη ΡΑΕ, επιτρέπει την τροφοδοσία της Μολδαβίας και της Ουκρανίας με αέριο.

Οι ηγέτες Βουλγαρίας, Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας εξήραν τη σημασία του έργου για τις χώρες τους, με τον πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ να χαρακτηρίζει την υπογραφή της έναρξης κατασκευής του έργου από κοινού με τον κ. Μητσοτάκη «ιστορική μέρα» και να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα εναντίον της Μόσχας. «Τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και την πίεση που ασκεί η Ρωσία στη Βουλγαρία με τη διακοπή της παροχής του αερίου μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνο μαζί γιατί είμαστε ανεξάρτητες χώρες και ακολουθούμε πολιτικές που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο», είπε μεταξύ άλλων για να προσθέσει πως «η οικονομική πίεση του Κρεμλίνου ενάντια στη χώρα μας και ενάντια στην Ε.Ε. δεν θα πετύχει γιατί εμείς θα αντιπαρατεθούμε και το σημερινό γεγονός είναι απόδειξη γι’ αυτό».

Χωρίς καμία αναφορά στον ρόλο της Ρωσίας στην ενεργειακή κρίση και την εκβιαστική διακοπή φυσικού αερίου στη «φίλη Βουλγαρία», ο πρόεδρος Βούτσιτς επιχείρησε μέσα από μια γενική τοποθέτηση να αποφύγει κάθε αιχμή εναντίον του Κρεμλίνου, περιοριζόμενος να χαρακτηρίσει «σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή» τον FSRU της Αλεξανδρούπολης, ενώ ο πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι είπε ότι η χώρα του θέλει να συμμετάσχει στη διασύνδεση «με όλες τις υποδομές που θα φέρουν το φυσικό αέριο στους πολίτες και την οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Το έργο αυτό που εγκαινιάζουμε αυτή τη στιγμή στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα. Παίρνουμε τη μοίρα στα χέρια μας. Δεν καθόμαστε απλώς να μιλήσουμε για τη στρατηγική μας αυτονομία και κυριαρχία. Είμαστε δραστήριοι, είμαστε ενεργοί, όλοι μαζί από κοινού μαζί με τους φίλους μας από τα Βαλκάνια θέλουμε να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ.

Με αφορμή την παρουσία του για τον FSRU, ο κ. Μητσοτάκης εγκαινίασε το νέο γηροκομείο της πόλης, παρουσία και του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, αλλά και τον σταθμό επεξεργασίας απορριμμάτων της Αλεξανδρούπολης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή