Συνέδριο Ν.Δ.: Διαχωριστικές γραμμές από Μητσοτάκη

Συνέδριο Ν.Δ.: Διαχωριστικές γραμμές από Μητσοτάκη

Διλήμματα και διαχωριστικές γραμμές έναντι του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο 14ο συνέδριο της Ν.Δ.

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δύο Ελλάδες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 14ο συνέδριο της Ν.Δ., τονίζοντας πως αφενός υπάρχει η Ελλάδα που προχωρεί και εκείνη που μένει καθηλωμένη, και πάνω σε αυτήν φυτρώνει σαν παράσιτο η δημαγωγία. «Οι περισσότεροι Ελληνες αναγνωρίζουν ότι όταν χρειάστηκε το κράτος στάθηκε δίπλα τους, εκτιμούν πως φυλάξαμε τα σύνορά μας και κάναμε πιο ισχυρή την Ελλάδα», είπε, προσθέτοντας πως «ωστόσο οι Ελληνες απαιτούν να γίνουμε καλύτεροι». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία που «έπαθε και έμαθε», βάζοντας εξαρχής τις διαχωριστικές γραμμές με την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Αλέξη Τσίπρα. Σε άλλο, δε, σημείο υπογράμμισε για τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν είναι δημοκρατικό ένα συνέδριο, αν ο αρχηγός συμμετέχει σε μια δήθεν εκλογή με μόνο αντίπαλο τον εαυτό του».

Πριν πάει στο κεντρικό θέμα, που ήταν ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου τα τρία αυτά χρόνια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, με πρώτη βεβαίως τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως «δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις απέναντι στον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο», προσθέτοντας πως «είμαστε με την ειρήνη, αντιστεκόμαστε στην αυθαιρεσία οποιασδήποτε χώρας που επιτίθεται στους γείτονές της με οποιοδήποτε πρόσχημα. Είμαστε με την Ουκρανία γιατί είμαστε με τη δημοκρατία και την ελευθερία».

Απολογισμός

«Βλέπουμε ποιος είναι προοδευτικός και ποιος όχι, ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι», σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Ο κ. Μητσοτάκης εισήλθε στο κύριο μέρος της ομιλίας του, που ήταν ο απολογισμός της τριετούς θητείας του, λέγοντας «σας ζητώ να κάνουμε τον απολογισμό του κυβερνητικού μας έργου με σεμνότητα και αντικειμενικότητα». Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με τις πρόσφατες παροχές για την ενέργεια και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. «Οπως συνέβη στην πανδημία, έτσι και στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση η Ελλάδα αντιστέκεται. Με μια φιλελεύθερη κυβέρνηση, έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα κοινωνικής στήριξης στην Ιστορία αυτού του τόπου. Και έτσι βλέπουμε ποιος είναι προοδευτικός και ποιος όχι, ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι», κατέληξε. Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στη μεσαία τάξη, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης» και «έχουμε το θάρρος και διορθώνουμε αυτή την αδικία».

Συνέδριο Ν.Δ.: Διαχωριστικές γραμμές από Μητσοτάκη-1
[INTIME NEWS]

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμα στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνησή του από την επίθεση στον Εβρο, τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, έως τις δύο μεγάλες κρίσεις: την υγειονομική και την ενεργειακή.

Αναφέρθηκε ακόμα στη διπλή αύξηση εντός του 2022 του κατώτατου μισθού, που «αυξήθηκε δύο φορές» και πρόσθεσε «έναν 15ο μισθό για κάθε χαμηλόμισθο». Η αναδρομή στα πεπραγμένα της κυβέρνησης συνεχίστηκε με το μεγάλο άλμα στην ψηφιοποίηση του κράτους, στα μεγάλα έργα υποδομών, όπως το μετρό Θεσσαλονίκης, που «του χρόνου θα είναι γεγονός». Τέλος, ο πρωθυπουργός έθεσε ψηλά και το θέμα της ασφάλειας. Αφενός μίλησε για την «ελευθερία στα πανεπιστήμια» που «έχει κατοχυρωθεί με νόμο και σε λίγο θα προστατεύεται και από ειδικό Σώμα», αφετέρου στη φύλαξη των συνόρων που «υποσχεθήκαμε πως δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι, και το κάναμε πράξη», ενώ αναφέρθηκε και στο ζή-τημα της αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας που από γενική γραμματεία έγινε αυτόνομο υπουργείο, αλλά και στο 112 που «επιτέλους λειτούργησε και σώζει ζωές».

«Ολοι είναι εδώ»

Κατά την εισαγωγική του ομιλία Ο πρωθυπουργός έκανε ονομαστική αναφορά σε όλους τους πρώην προέδρους του κόμματος, σημειώνοντας πως σήμερα «είναι όλη η Ν.Δ. εδώ». Ο κ. Μητσοτάκης, λαμβάνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ευχαρίστησε χαρακτηριστικά: «Τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, γιατί χωρίς Μεϊμαράκη, συνέδριο δεν γίνεται. Τον Αντώνη Σαμαρά, του οποίου διετέλεσα υπουργός. Τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο ξεκίνησα την πολιτική μου διαδρομή», για να προσθέσει ο πρωθυπουργός ότι «πάντα θυμόμαστε με συγκίνηση αυτούς που δεν είναι πια μαζί μας: τον Μιλτιάδη Εβερτ της αμεσότητας και της απλότητας, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη της ειλικρίνειας και της αποτελεσματικότητας, τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον μετριοπαθή Γεώργιο Ράλλη και κρατώντας πάντα στις καρδιές μας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον ιδρυτή του κόμματος». Νωρίτερα είχε πάρει τον λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σημείωσε: «Το πιο σημαντικό όλων δεν είναι μόνο η διακυβερνητική συνεργασία, δεν είναι μόνο η συνεργασία επί ανωτάτου επιπέδου. Εκείνο που μεγαλύτερη σημασία έχει είναι η αδελφική αγάπη μεταξύ των Ελλήνων της Ελλάδας του μητροπολιτικού Ελληνισμού και του Ελληνισμού της Κύπρου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή