Θεωρείο: Το δίδυμο της ψηφιοποίησης

Θεωρείο: Το δίδυμο της ψηφιοποίησης

Μια από τις επιτυχίες του συνεδρίου της Ν.Δ. ήταν η ψηφιοποίησή του

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι τρεις στόχοι του Σαμαρά

Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ήταν εκείνη που μονοπώλησε το ενδιαφέρον κατά την τρίτη και τελευταία μέρα του συνεδρίου, καθώς είχε αντιπολιτευτική χροιά και αρκετά αιχμηρά μηνύματα. Οι τρεις βασικοί στόχοι του πρώην πρωθυπουργού, όπως τους αντιλήφθηκε ο γράφων, ήταν οι εξής: πρώτον, να «επανασφραγίσει» πως αυτός είναι ο εκφραστής της λεγόμενης «δεξιάς πτέρυγας» της Ν.Δ. Οι πολλές αναφορές στην «πατρίδα» και τη θρησκεία –ακόμα και μέσω του Παΐσιου, που προκάλεσε πολλά σχόλια– αποδεικνύουν του λόγου το ασφαλές. Δεύτερον, η επιδίωξη αυτή «επέβαλε» να «κοντύνει» ο Νίκος Δένδιας, που τα τελευταία χρόνια, λόγω και της έντασης με την Τουρκία, έχει ανεβάσει τις μετοχές του στον λεγόμενο «πατριωτικό» χώρο. Η αποστροφή Σαμαρά πως η φράση «δεν θα τρυπήσουμε τη θάλασσα» –που την έχει πει ο Νίκος Δένδιας– ήταν ατυχής, είχε ακριβώς αυτόν τον στόχο.

Η Novartis

Επίσης, ο Σαμαράς σίγουρα θέλησε με την τοποθέτησή του να στείλει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, πως θα εκφράζει άποψη για θέματα που ιεραρχεί ψηλά, όπως για παράδειγμα η υπόθεση Novartis, αλλά και για τη φυσιογνωμία του κόμματος, τονίζοντας πως «Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά δεν υπάρχει».

Υπέρ Μητσοτάκη

Η πρώτη ανάγνωση λέει πως η ομιλία Σαμαρά ήταν «μήνυμα» και στον Μητσοτάκη. Η πιο ψύχραιμη, όμως, μπορεί να είναι διαφορετική. Το δεξί κέρας της παράταξης είναι «ανήσυχο». Νέοι σχηματισμοί ξεπηδούν από τα δεξιά. Η ομιλία Σαμαρά λειτουργεί υπέρ της Ν.Δ. και τελικά υπέρ του Μητσοτάκη, καθώς συγκρατεί κρίσιμα κοινά εντός παράταξης.

Χωρίς δήλωση

Από την άλλη, ο Κώστας Καραμανλής προσήλθε την πρώτη μόνο ημέρα και δεν επανήλθε στο συνέδριο. Σε σχέση με παλαιότερα συνέδρια η διαφορά είναι πως δεν έκανε καμία δήλωση κατά την είσοδό του. Τούτο το συνέδεσαν πολλοί με τα σενάρια περί αποχώρησής του από την πολιτική. Η στήλη έχει ξαναγράψει, ωστόσο, πως είναι νωρίς για συμπεράσματα, καθώς έως τις εκλογές έχουμε πολλές πίστες ακόμα να περάσουμε.

Δίδυμο

Κλείνω με συνέδριο. Μια από τις επιτυχίες του ήταν η ψηφιοποίησή του, καθώς όλες οι εργασίες έγιναν (και) με ψηφιακή μορφή. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάστηκε πολλή δουλειά στο παρασκήνιο και στενή συνεργασία μεταξύ του Ελπιδοφόρου Παπανικολόπουλου, που είχε την ιδέα και του γραμματέα Παύλου Μαρινάκη, που έκανε την υλοποίηση. Ο πρώτος αποτελεί παλαιό έμπιστο του προέδρου Μητσοτάκη και παρά το γεγονός ότι εργάζεται στην ιδιωτικό τομέα επιστρατεύτηκε για το συνέδριο, φέρνοντας εις πέρας μία ακόμα «δύσκολη» αποστολή.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT