Συνέδιο Ν.Δ.: «Φρένο» στη χαλαρή ψήφο

Συνέδιο Ν.Δ.: «Φρένο» στη χαλαρή ψήφο

Η στρατηγική Μητσοτάκη την «επόμενη ημέρα» του συνεδρίου της Ν.Δ.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αποτελέσματα του συνεδρίου της Ν.Δ. στο Metropolitan Expo, έπειτα από τρεις ημέρες εργασιών, είναι κατά κύριο λόγο τρία:

Πρώτον, το αμιγώς πολιτικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του την Κυριακή στο κλείσιμο του συνεδρίου έθεσε ευθέως τους πολιτικούς στόχους ενόψει των εκλογών. Αφήνοντας πίσω τα περί συγκυβέρνησης, που στην «Κ» είχαμε τονίσει πως δεν αποτελούν κεντρική στρατηγική, επανέφερε το θέμα της αυτοδυναμίας. Παράλληλα ο πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις πρώτες εκλογές, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μεταβατικές. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη, την κάλπη της απλής αναλογικής στο τέλος της τετραετίας, ως την τελική κάλπη. Γιατί εκείνη είναι τελικά που θα κρίνει τους συσχετισμούς οι οποίοι θα επικυρωθούν αργότερα και πιο δυναμικά στη δεύτερη κάλπη», είπε, χαρακτηρίζοντας τις πρώτες εκλογές «βατήρα» για τη νικηφόρα τελική ευθεία. Ο κ. Μητσοτάκης ξαναέβαλε στην ατζέντα την αυτοδυναμία, εμμέσως αλλά σαφώς, μιλώντας για την ανάγκη να μη μείνει το «τιμόνι της χώρας μετέωρο».

Η στρατηγική Μητσοτάκη την «επόμενη ημέρα» του συνεδρίου της Ν.Δ. – «Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε γνωστές θέσεις του», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Είναι σαφές πως η Ν.Δ. θα ρίξει το βάρος της στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική που θα κρίνουν τα πάντα. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως μια Ν.Δ. πέριξ του 30% θα μπει σε περιπέτειες, καθώς δύσκολα θα προσεγγίσει έναν μήνα μετά τον στόχο της αυτοδυναμίας. Αντίθετα, ένα αποτέλεσμα στις πρώτες κάλπες γύρω στο 33% κάνει τον στόχο της αυτοδυναμίας εφικτό. Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός θέλει από τώρα να εφιστήσει την προσοχή στο κόμμα του, πως οι πρώτες εκλογές δεν σηκώνουν παιχνίδια και «χαλαρή ψήφο», καθώς θα είναι αυτές που θα διαμορφώσουν το κλίμα και τους συσχετισμούς εν όψει της δεύτερης κάλπης. Το δεύτερο συμπέρασμα που εξάγεται από το συνέδριο είναι πως ο πρωθυπουργός, παρά το ότι έθεσε δύο φορές τον ορίζοντα των εκλογών, λέγοντας πως θα γίνουν σε 12 μήνες από σήμερα, ταυτόχρονα έθεσε το κόμμα του σε εκλογική ετοιμότητα. Ολο το συνέδριο, από τις συζητήσεις στα πηγαδάκια έως τις δημόσιες παρεμβάσεις των υπουργών, είχαν «εκλογικό άρωμα» και έντονο το στοιχείο της συσπείρωσης της εκλογικής βάσης.

Το τρίτο συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως ο κ. Μητσοτάκης βγαίνει ενισχυμένος από τη διαδικασία. Η ανανέωση της Κεντρικής Επιτροπής, το ενωτικό κλίμα και οι τοποθετήσεις εν γένει έδειξαν πως ο πρωθυπουργός εξέρχεται με «αέρα» από το τριήμερο συνέδριο. Οσον αφορά την τοποθέτηση Σαμαρά, που πράγματι είχε αρκετές αντιπολιτευτικές αιχμές, από το Μέγαρο Μαξίμου το προσπερνάνε. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υποβάθμισε το θέμα, λέγοντας πως «τα συνέδρια ενός ανοικτού και μη συγκεντρωτικού κόμματος βασίζονται στον διάλογο» και πρόσθεσε πως «ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς επανέλαβε γνωστές θέσεις του». Ο ίδιος πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνοντας τον λόγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό «απάντησε» με δική του αιχμή, θυμίζοντας πως η Ν.Δ. επί των ημερών του είχε φτάσει στο 18%. «Η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα λαϊκό, αστικό και πολυσυλλεκτικό πάνω από όλα», ανέφερε, προσθέτοντας πως «κλονίστηκε στην εποχή της μεγάλης κρίσης. Είχαμε φτάσει να πάρουμε 18%, αλλά ξαναπιάσαμε το 40%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή