Κυβέρνηση: Συμφωνίες-κλειδιά με τα Αραβικά Εμιράτα

Κυβέρνηση: Συμφωνίες-κλειδιά με τα Αραβικά Εμιράτα

Στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον διάδοχο του θρόνου του Αμπου Ντάμπι το Ουκρανικό και η ενέργεια

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υπογραφή σειράς σημαντικών συμφωνιών και εκατέρωθεν επισημάνσεις περί την αμοιβαία και ισχυρή βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, ολοκληρώθηκε χθες η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Αποδεικνύουμε την κοινή μας επιθυμία να προσδώσουμε ακόμα μεγαλύτερο βάθος στην πραγματικά στρατηγική εταιρική μας σχέση», υπογράμμισε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα και σε ένα από τα μείζονα ζητήματα που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα λόγω της γεωγραφικής της θέσης να γίνει πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο διάδοχος του θρόνου του Αμπου Ντάμπι, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, τόνισε: «Υποδέχομαι ένα φίλο. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η επίσκεψη θα ενδυναμώσει τις καλές σχέσεις που έχουν ήδη οι δύο χώρες. Τα Εμιράτα επιδιώκουν οι σχέσεις αυτές να προχωρήσουν σε όλα τα επίπεδα, όπως στην ενέργεια, στην τεχνολογία, στην υγεία, αλλά και στην ασφάλεια τροφίμων».

Οπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, οι συμφωνίες που υπεγράφησαν αφορούν τους τομείς των επενδύσεων, της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, της βιομηχανίας και των προηγμένων τεχνολογιών, της κλιματικής δράσης, της ενέργειας, της υγείας, της αστυνομικής συνεργασίας και της τυποποίησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων είναι η ανανέωση της επιτυχημένης συνεργασίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala και η δημιουργία κοινής πρωτοβουλίας για την πραγματοποίηση στη χώρα μας επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ».

Ανανέωση συνεργασίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με το επενδυτικό ταμείο Mubadala και κοινή πρωτοβουλία για επενδύσεις στη χώρα μας ύψους 4 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα, με μια πολύπλευρη, δραστήρια και ενεργητική διπλωματία, διευρύνει το πεδίο των διεθνών σχέσεων της χώρας προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων και της σταθερότητας», σχολίασε στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου.

Ο πρωθυπουργός και ο διάδοχος του θρόνου του Αμπου Ντάμπι συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με τον κ. Μητσοτάκη μεταξύ άλλων να ενημερώνει τον συνομιλητή του για την «προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, που όχι μόνο δυσχεραίνει τη διμερή συνεννόηση, αλλά θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή». Στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ουκρανία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις καταδεικνύουν την ανάγκη προσέγγισης Ε.Ε. και ΗΑΕ σε θέματα ασφάλειας, ενέργειας και πράσινης μετάβασης.

«Επειδή αυτή η κρίση έχει επιπτώσεις στον τομέα της ενέργειας, εμείς δίνουμε πάντα σημασία στην ενεργειακή ασφάλεια. Ενδιαφερόμαστε για τη σταθερότητα της αγοράς ενέργειας, καθώς είμαστε και εμείς προμηθευτές ενέργειας», σχολίασε ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, με τον κ. Μητσοτάκη να υπογραμμίζει απαντώντας: «Στον τομέα της ενέργειας μπορούμε να ενισχύσουμε πολύ περισσότερο τη συνεργασία μας. Η Ελλάδα επανενεργοποιεί το δικό της πρόγραμμα εξόρυξης για την εξεύρεση φυσικού αερίου εντός της ελληνικής επικράτειας. Και αυτή είναι μια προοπτική που ενδεχομένως να δημιουργεί δυνατότητες περαιτέρω στρατηγικής συνεργασίας. Και σε ζητήματα όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα έτσι ώστε να δομήσουμε στρατηγικές συνεργασίες για να αξιοποιήσουμε αυτή την πολύ σημαντική πηγή πλούτου για τη χώρα μας».

Τέλος, συζητήθηκε η ανάγκη αντιμετώπισης των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων και ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σχετικά, ενόψει και της διοργάνωσης από τα ΗΑΕ της 28ης Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή