Σούδα: «Φιλοξενία» μαχητικών F-35 των ΗΠΑ

Σούδα: «Φιλοξενία» μαχητικών F-35 των ΗΠΑ

Το αμερικανικό αίτημα έχει κατατεθεί προς έγκριση στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας – Τα υπερσύγχρονα μαχητικά θα μετάσχουν σε ασκήσεις και επιχειρήσεις.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Τη διαρκώς αυξανόμενη σημασία της Κρήτης και των ευκολιών που παρέχονται στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, τόσο στο ναυτικό όσο και στο αεροπορικό επίπεδο, αντικατοπτρίζουν οι διαρκώς ανανεούμενες αποφάσεις του Πενταγώνου για αποστολή ακόμα και υψηλής τεχνολογίας στοιχείων. Τελευταίο παράδειγμα, που αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», είναι ο σχεδιασμός για ανάπτυξη 10 μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου F-35 και 14 τύπου F-15 στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Ηδη το αμερικανικό αίτημα έχει κατατεθεί στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας προκειμένου να εγκριθεί. Χρονικός ορίζοντας της ανάπτυξης των συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, με προφανή σκοπό την εκτέλεση ασκήσεων αλλά και επιχειρήσεων από τα υπερσύγχρονα αμερικανικά μαχητικά. Το σύνολο των στελεχών της αμερικανικής αεροπορίας που θα συνοδεύει την αποστολή των αεροσκαφών υπολογίζεται σε περίπου 500 άτομα, στα οποία περιλαμβάνονται ιπτάμενοι, μηχανικοί και προσωπικό υποστήριξης. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων στη Σούδα, οι οποίες προφανώς είναι σε θέση να φιλοξενήσουν, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αεροσκάφη επόμενης γενιάς όπως τα F-35.

Την ίδια στιγμή, πάντως, Ειδικές Δυνάμεις από Ελλάδα και ΗΠΑ συμμετέχουν από κοινού σε πλειάδα ασκήσεων εντός του Μαΐου, είτε σε διμερές είτε σε διασυμμαχικό επίπεδο. Πραγματοποιείται, κατ’ αρχάς, η διμερής διακλαδική άσκηση αμφίβιων και αποβατικών επιχειρήσεων «Alexander the Great», στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του Παγασητικού κόλπου και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Παράλληλα, εξελίσσεται η άσκηση «Trojan Footprint» με επικεφαλής τον Αμερικανό διοικητή ειδικών επιχειρήσεων (SOCEUR), με τη συμμετοχή δυνάμεων από Αλβανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία. Διμερής είναι η διακρατική άσκηση «Stolen Cerberus», που αφορά μεταφορές και ρίψεις προσωπικού και εφοδίων σε διάφορες ζώνες (Ρόδος, Λήμνος, Νέα Πέραμος, Μέγαρα και Λάρισα).

Επίσης, στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων θα συμμετάσχουν στην άσκηση «Swift Response» στη Βόρεια Μακεδονία, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευρύτερης «Defender Europe» με τη συμμετοχή Αλβανίας, Ελλάδας, ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Ιταλίας και Μαυροβουνίου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT