ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Θέσεις με επίκεντρο τη στήριξη της νέας γενιάς

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Θέσεις με επίκεντρο τη στήριξη της νέας γενιάς

Το προγραμματικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ παρουσίασε χθες ο Ν. Ανδρουλάκης

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμη βήμα, όχι μόνο στο προσυνεδριακό έδαφος, αλλά και στην επικαιροποίηση του σχεδίου της Χαρ. Τρικούπη, «ως μελλοντικής κυβερνητικής δύναμης», όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, αποτέλεσε η χθεσινή παρουσίαση του προγραμματικού πλαισίου, με επίκεντρο την οικονομία. Εκτός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, παρόντες ήταν ο «αρχιτέκτονάς» του Νίκος Χριστοδουλάκης, επικεφαλής του Ινστιτούτου InSocial και πρώην υπουργός, καθώς και ο Ηλίας Κικίλιας, σύμβουλος της Κ.Ο. για θέματα οικονομίας. Οπως προανήγγειλαν, το πλαίσιο θα τεθεί σε διαβούλευση τους επόμενους μήνες και το φθινόπωρο σε προγραμματική συνδιάσκεψη, αποτελώντας, επί της ουσίας, το μείγμα θέσεων της παράταξης ενόψει εκλογών. «Οικοδομούμε συμμαχίες, δεν κάνουμε μεταγραφές, καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες ψηφίδα ψηφίδα να χτίσουμε το πρόγραμμά μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος επιτέθηκε με δριμύτητα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγόρησε Μαξίμου και αξιωματική αντιπολίτευση ότι «άφησαν τη χώρα χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό στο πεδίο της ενεργειακής αυτονομίας», ενώ απέρριψε τα εκατέρωθεν πυρά ότι η Χαρ. Τρικούπη δεν καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. «Πώς γίνεται εμείς να μην έχουμε θέσεις και να βάζουν μετά στο στόμα τους τις προτάσεις μας;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, στρεφόμενος προς τον πρωθυπουργό, του καταλόγισε ότι περιέγραψε την Ευρώπη ως «αργοκίνητο καράβι», ενώ, όπως είπε, η ευρωπαϊκή Δεξιά φέρει την ευθύνη γι’ αυτές τις καθυστερήσεις.

Τρεις ήταν οι βασικοί πυλώνες όσων παρουσιάστηκαν. Πρώτον, το σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο του σχεδίου –ο Ν. Ανδρουλάκης προέταξε εκ νέου τη «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση» όταν ρωτήθηκε για συγκλίσεις και συμμαχίες–, με πολλές αναφορές στο πλαίσιο που προτείνει η Χαρ. Τρικούπη για την κοινωνική κατοικία για νέα ζευγάρια, παραμένοντας σταθερά μια από τις βασικές αιχμές του προγράμματος. Σε αυτή την κατεύθυνση, σημαντικό βάρος των θέσεων έχει επικεντρωθεί στο δημογραφικό και στην κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τις νεότερες γενιές, που αποτελεί τον δεύτερο άξονα. «Εχουμε πρόταση για μια αξιοπρεπή σύνταξη και ένα φθηνό σπίτι για τη νέα γενιά, το σχέδιο είναι ένα συμβόλαιο μαζί της», είπε σχετικά ο κ. Κικίλιας. Τρίτον, στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκε και το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον Ν. Χριστοδουλάκη να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την έως τώρα διαχείρισή του. «Εδώ και ένα χρόνο, δεν έχει γίνει ουσιαστική διανομή των πόρων, αλλά μόνο ένταξη κάποιων έργων», είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, η Χαρ. Τρικούπη προετοιμάζεται για το συνέδριο με το βλέμμα και στο εσωτερικό μέτωπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της ηγεσίας είναι εντός των επόμενων ημερών να γίνει και η πρώτη –μετά τις εσωκομματικές κάλπες– συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ενόψει της εκδήλωσης στο Τάε Κβον Ντο. Μιλώντας για πρώην προέδρους, άλλωστε, το «παρών» στο συνέδριο θα δώσει και ο Κώστας Σημίτης, ενώ εξ όσων διαφάνηκαν τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή και το δημοψήφισμα για το νέο όνομα, οι δίαυλοι είναι ανοιχτοί και με τον Γιώργο Παπανδρέου, πέντε μήνες μετά τη μάχη των δύο για την ηγεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή