To κράτος ανακαλύπτει τη ρομποτική

To κράτος ανακαλύπτει τη ρομποτική

Ενα φιλόδοξο πρότζεκτ από το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο με πολλές προεκτάσεις ετοιμάζεται να προχωρήσει το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και συγκεκριμένα του υφυπουργού Ερευνας και Καινοτομίας Χρίστου Δήμα, ο οποίος τρέχει το τελευταίο διάστημα το εν λόγω πρότζεκτ. Πιο συγκεκριμένα, το κέντρο «Αθηνά» θα εισαγάγει στο πεδίο του τη ρομποτική, που μπορεί να συνεισφέρει σε πλήθος εργασιών και να παρέχει διευκολύνσεις στο ιατρικό, επαγγελματικό και κοινωνικό πεδίο. Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου, που αποτελεί αχίλλειο πτέρνα για την Ελλάδα σε σχέση με χώρες του εξωτερικού, είναι η στέγαση. Αυτή την περίοδο ξεκινάει ο διαγωνισμός για την εύρεση κτιρίου που θα στεγαστεί το ερευνητικό κέντρο σε έκταση πάνω από 12.000 τ.μ., ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα καθώς τα χρήματα είναι ήδη δεσμευμένα από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα φτάνουν σχεδόν τα 15 εκατ. ευρώ. Η συνολική επένδυση θα φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ, καθώς ήδη έχουν δεσμευτεί 18.934.486 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Αρχιμήδης» –με αντικείμενα την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη των Δεδομένων και τους Αλγορίθμους– που παρουσιάστηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο παρουσία του πρωθυπουργού. Οσον αφορά τη χρηματοδότηση αποκλειστικά για τη ρομποτική θα φτάνει τα 3,6 εκατ. ευρώ.

Χρησιμότητα

Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 3,6 εκατ. ευρώ – Στόχος η διασφάλιση υπηρεσιών που τώρα μπορούν να αγοραστούν μόνο από ιδιώτες.

Τι είναι η ρομποτική και πού μπορεί να χρησιμεύσει; Αυτή τη στιγμή ρομποτικές υπηρεσίες παράγονται ήδη από ιδιωτικές επιχειρήσεις, τις οποίες εάν τις χρειαστεί το κράτος τις πληρώνει ανάλογα και ιδιαίτερα αδρά. Στόχος είναι το ίδιο το ελληνικό κράτος να μπορεί να παράγει τέτοιες υπηρεσίες προς δικό του όφελος και αν είναι δυνατόν να κάνει και εξαγωγή στο εξωτερικό. Το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει άλλωστε το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» είναι υψηλού επιπέδου και αυτό που χρειάζεται είναι η περαιτέρω χρηματοδότηση. Η ρομποτική είναι ένας κλάδος αναδυόμενος παγκοσμίως που μπορεί να προσφέρει σε πολλούς τομείς. Για παράδειγμα, μέσω της ρομποτικής θα μπορούσε να γίνει μία ιατρική επέμβαση από την Αθήνα σε κάποιο ακριτικό μέρος της χώρας, πηγαίνοντας την ιατρική ένα βήμα παρακάτω. Επιπλέον, θα χρησίμευε στη βιομηχανική παραγωγή, μειώνοντας κόστη και χρόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις, προσφέροντας σε διάφορους τομείς, όπως είναι η συσκευασία, και ανοίγοντας παράλληλα θέσεις εργασίας για νέους ειδικευμένους ανθρώπους.

Ενα άλλο πρότζεκτ που θα είναι όλο και πιο επίκαιρο αφορά τις αγροτικές εκτάσεις και ήδη εφαρμόζεται στο εξωτερικό. Ειδικά drones φωτογραφίζουν περιοχές και μετά αναλύονται ποια σημεία της έκτασης χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης, όπως λιπασμάτων ή νερών, εξοικονομώντας χρήμα και χρόνο. Η ρομποτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα σε αυτόματες πωλήσεις προϊόντων, σε ειδικούς καθαρισμούς χώρων, όπως τα νοσοκομεία, εκεί όπου το ανθρώπινο χέρι είτε δεν μπορεί ή κινδυνεύει να φτάσει. Στόχος του προγράμματος είναι σε εύλογο χρονικό διάστημα η Ελλάδα, ως κράτος, να μπορεί να παραγάγει τέτοιες υπηρεσίες με διπλό στόχο, όπως προειπώθηκε: τη χρήση για το ίδιο το κράτος και την εξαγωγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή