Aντιαμερικανική ρητορική από Αλ. Τσίπρα

Aντιαμερικανική ρητορική από Αλ. Τσίπρα

Αναφέρθηκε στον Ανδρ. Παπανδρέου και ζήτησε να μην κυρωθεί η συμφωνία εάν η Ουάσιγκτον δεν δεσμευθεί για τα τουρκικά F-16.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ξεκάθαρη διάθεση κριτικής προς την Ουάσιγκτον, αλλά και με πολλές αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στην Ολομέλεια με βασικό στόχο να επιχειρηματολογήσει για τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την ελληνοαμερικανική συμφωνία.

Το νέο περιβάλλον στο πολιτικό σκηνικό, με έντονο προεκλογικό άρωμα, δεν αποκλείεται να ήταν ο οδηγός προκειμένου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «κλείσει το μάτι» στο αριστερό ακροατήριο του κόμματος –ενόψει των εκλογών της Κυριακής– επαναφέροντας μια αντιαμερικανική ρητορική. Επιχείρησε παράλληλα να στριμώξει το ΚΙΝΑΛ που δεν ακολούθησε την «κόκκινη γραμμή» που έβαλαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 στη συμφωνία.

«Τα δίνει όλα η Ελλάδα χωρίς να παίρνει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να του απαντήσει: «Με ποια ανταλλάγματα σε σχέση με τα άμεσα αμυντικά συμφέροντα της Ελλάδας προβήκατε σε αυτές τις παραχωρήσεις; Με ποια ανταλλάγματα δεχθήκατε να παραχωρήσουμε σημαντικά διαπραγματευτικά μας χαρτιά και να αυξήσουμε σημαντικά τον κίνδυνο για την Ελλάδα στην περίοδο της πιο σκληρής πολεμικής αντιπαράθεσης των τελευταίων δεκαετιών;» Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η συμφωνία δεν έχει χρονικό όριο, σε αντίθεση με την ετήσια ανανέωση που είχαν θεσπίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Προκειμένου να αποδείξει πως η πλάστιγγα της συμφωνίας γέρνει προς την πλευρά του Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στις αρνητικές απαντήσεις που φέρεται να έδωσαν οι ΗΠΑ σε ελληνικές προτάσεις, όπως η δημιουργία δεύτερου ναυστάθμου στη Σούδα αλλά και στρατιωτικής εγκατάστασης στη Σκύρο. «Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι ΗΠΑ θέλουν μεν να αξιοποιούν την ενδοχώρα της Ελλάδας για τις δικές τους επιχειρησιακές ανάγκες, αλλά αποφεύγουν να έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή με νησιά ακόμα και του Δ. Αιγαίου, προκειμένου να μην εμπλακούν στα ελληνοτουρκικά», ανέφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε και στο δημοσίευμα της WSJ για την πώληση F-16 στην Αγκυρα. «Τι κάνει η Τουρκία; Ζητάει από τις ΗΠΑ την αγορά επιπλέον 40 F-16 και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80. Δηλαδή αξιώνει να αλλάξει άρδην ο συσχετισμός δύναμης στον αέρα στο Αιγαίο». Ζήτησε μάλιστα από τον πρωθυπουργό να θέσει το συγκεκριμένο θέμα στον Αμερικανό πρόεδρο. «Αξιοποιήστε αυτό το μομέντουμ. Μην πάτε με άδεια χέρια εκεί. Αναστείλετε την κύρωση της συμφωνίας τώρα. Και πηγαίνετε εκεί να αποδείξετε ότι είναι ψέμα. Και τότε ελάτε εδώ να την ψηφίσετε».

Την κριτική του πρωθυπουργού, πως επανήλθαν στον λόγο του ΣΥΡΙΖΑ οι αντιαμερικανικές κορώνες του παρελθόντος, αντέκρουσε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς και τη μομφή πως όταν επισκέφθηκε τον Ντ. Τραμπ δεν έβαλε το θέμα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία. «Επρεπε εγώ τότε να πω στην αμερικανική κυβέρνηση “μη μου εκσυγχρονίζεις εμένα τα F-16 αν δεν μπλοκάρεις τα F-35 στην Τουρκία”;» διερωτήθηκε. «Δεν έχουμε ανάγκη εμείς να το παίζουμε ούτε φιλοαμερικανοί ούτε αντιαμερικανοί για να παίρνουμε ψήφους», συμπλήρωσε.

Στο τέλος της δευτερολογίας του έγινε φανερός ο λόγος για το οποίο αναφέρθηκε τέσσερις φορές στον Ανδρέα Παπανδρέου και στη διαπραγμάτευση που είχε κάνει με τις ΗΠΑ. Η θετική ψήφος του ΚΙΝΑΛ, έστω και με αστερίσκους, δεν ήταν στην κατεύθυνση του καλέσματος συμπόρευσης που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε χαρακτηριστικά προς τον Μιχάλη Κατρίνη: «Ολοι κρινόμαστε από τις θέσεις και από τις στάσεις μας και απέναντι στην Ιστορία και για το χθες και για το σήμερα και για το αύριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή