Προσφυγή του Δημοσίου κατά της Novartis

Προσφυγή του Δημοσίου κατά της Novartis

Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγει η κυβέρνηση ώστε να διεκδικήσει αποζημίωση από την εταιρεία Νοvartis για παράνομες πρακτικές που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγει η κυβέρνηση προκειμένου να διεκδικήσει αποζημίωση από την εταιρεία Νοvartis για παράνομες πρακτικές που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σύμφωνα με τον οποίο δόθηκε εντολή για διορισμό δικηγορικής εταιρείας στις ΗΠΑ προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου. Ο κ. Πλεύρης κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «επένδυσε στη σκευωρία» και δεν διεκδίκησε αποζημίωση από την εταιρεία.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο υπουργός, «υλοποιώντας την κυβερνητική δέσμευσή μας να διεκδικήσουμε αποζημίωση από την εταιρεία Novartis για το σύνολο των παράνομων πρακτικών και σύμφωνα με πρακτικό του ΝΣΚ, προβαίνουμε επιπλέον στις ακόλουθες ενέργειες:

α) Εντολή για σύσταση επιτροπής διαπραγμάτευσης.

β) Εντολή για διορισμό δικηγορικής εταιρείας στις ΗΠΑ για προάσπιση των δικαιωμάτων του ελληνικού Δημοσίου.

Διεκδικεί αποζημίωση για παράνομες πρακτικές από τον φαρμακευτικό κολοσσό.

γ) Εντολή για έγερση αγωγής ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης για διεκδίκηση της αποζημίωσης για την προσβολή του ελληνικού Δημοσίου, με επιφύλαξη για την τυχόν επιπλέον ζημία που θα προσδιοριστεί και η οποία έχει ήδη συνταχθεί.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επένδυσε στη σκευωρία και δεν διεκδίκησε τίποτα από την εταιρεία, η κυβέρνηση της Ν.Δ. προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για να λογοδοτήσει η Novartis και να αποζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο για τις παράνομες πρακτικές της».

Η απόφαση να κινηθούν οι ενδεδειγμένες νομικές διαδικασίες κατά του φαρμακευτικού κολοσσού έρχεται σε συνέχεια και προς υλοποίηση συγκεκριμένων υποδείξεων που έγιναν από την πλευρά του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Εκεί είχαν απευθυνθεί οι συναρμόδιοι υπουργοί Υγείας, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, ζητώντας να υποδειχθούν οι ενδεδειγμένες δικαστικές και εξώδικες ενέργειες προς αποκατάσταση της όποιας ζημίας ή ηθικής βλάβης προέκυψε από μη νόμιμες ενέργειες της Novartis.

Ο κ. Πλεύρης παρακολούθησε στενά την υπόθεση ως μέλος της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής και γνωρίζει όλες τις πτυχές της. Εκ μέρους της κυβέρνησης ανέλαβε να κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου το Δημόσιο να διεκδικήσει χρήματα από παράνομες πρακτικές της εταιρείας, μετά και τη σχετική απόφαση στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή