Ο στόχος της αυτοδυναμίας και η κομματική εγρήγορση

Ο στόχος της αυτοδυναμίας και η κομματική εγρήγορση

Σε εκλογικό συναγερμό η Ν.Δ., με περιοδείες Μητσοτάκη και στελεχών στην περιφέρεια

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα μετά το συνέδριο της Ν.Δ. και ενώ έχει μεσολαβήσει μία σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μία ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη νέα Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, έχουν αποκρυσταλλωθεί τα επόμενα βήματα πάνω στα οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησής της έως τις εκλογές.

Εν αρχή ην ο στόχος της αυτοδυναμίας. Στο 14ο Συνέδριο του κόμματος που διεξήχθη μόλις πριν από μία εβδομάδα, ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε τον στόχο αυτό. Στην πραγματικότητα ουδέποτε τον είχε αποκηρύξει, απλά η αναφορά του περί κυβερνήσεων συνεργασίας είχε εκληφθεί ως αλλαγή στρατηγικής. Στο εν λόγω χρονικό σημείο, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να επαναφέρει τον στόχο της αυτοδυναμίας με έμφαση. Κεντρικό επιχείρημα είναι πως η συνέχεια της εθνικής προόδου ταυτίζεται τελικά με τη σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού, η οποία υπηρετείται καλύτερα από αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Ο στόχος συνεπώς της αυτοδυναμίας δεν είναι, σύμφωνα με το Μαξίμου, «παραταξιακός στόχος» αλλά προκύπτει πλέον ως «αντικειμενική αναγκαιότητα». Δεν είναι τυχαίο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε στο συνέδριο του κόμματος, ούτε σε καμία άλλη δημόσια τοποθέτησή του το τελευταίο διάστημα, έχει αναφερθεί και πάλι στο ενδεχόμενο συνεργασιών, επιλέγοντας να στείλει καθαρό μήνυμα στους πολίτες πως επιζητεί την αυτοδυναμία.

Ο πρωθυπουργός παράλληλα έχει εισαγάγει ένα ακόμα στοιχείο στην πολιτική του ατζέντα. Εχει ελαχιστοποιήσει τις αναφορές –είτε θετικές είτε αρνητικές– στον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο στόχος είναι διπλός: αφενός ο πρωθυπουργός «επιλέγει» ως αντίπαλο τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ούτως ή άλλως έχει ήδη δηλώσει πως και το κεντρικό δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Αφετέρου, οι μετρήσεις που έγιναν από τον Δεκέμβριο και μετά έδειξαν πως το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη «κόβει» ψήφους και από τη Ν.Δ. Αυτή η τάση τροφοδοτείται και από τις συνεχείς επιθέσεις της Ν.Δ. στο ΚΙΝΑΛ, κάτι που το τελευταίο διάστημα έχει ανακοπεί λόγω προφανώς και της εκμηδένισης της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κομμάτων που βοηθάει τη Ν.Δ. να σταματήσουν οι διαρροές της προς το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός έχει πάψει να αναφέρεται στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, ενώ «επιλέγει» ως αντίπαλο τον Αλέξη Τσίπρα.

Χρόνος εκλογών

Οσον αφορά τον χρόνο των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει διαρκώς πως αυτές θα γίνουν σε 12 μήνες από σήμερα. Οι πιο προσεκτικοί πάντως θα έχουν διαπιστώσει πως οι αναφορές δεν έχουν την ίδια ένταση με παλαιότερα, κάτι που ερμηνεύεται ως λογικό καθώς ο πρωθυπουργός καλείται να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του μέσα σε ένα εντελώς ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής την Τετάρτη στα γραφεία της Ν.Δ. στην Πειραιώς, παρότι είπε και εκεί πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, έθεσε ταυτόχρονα τα κομματικά στελέχη σε εκλογικό συναγερμό, καθώς τα κάλεσε να εντείνουν την επαφή τους με τις τοπικές κοινωνίες και να μιλήσουν για το κυβερνητικό έργο τα τρία αυτά χρόνια. Ο ίδιος μάλιστα, σε μία ομιλία που είχε προεκλογική χροιά, τόνισε πως καμία κυβέρνηση δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τόσες επάλληλες κρίσεις. Από τα παραπάνω προκύπτει πως όλα τα σενάρια είναι πιθανά, εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης θέλει να έχει έναν «έτοιμο» κομματικό μηχανισμό αρχές φθινοπώρου. Ο ίδιος θα ξεκινήσει περιοδείες αμέσως μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, καθώς την Παρασκευή θα βρεθεί στον Βόλο. Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. ξεκινάει περιοδείες ανά την Ελλάδα με κλιμάκια που θα αποτελούνται από βουλευτές και έναν υπουργό, κάτι που συνηθίζεται σε προεκλογικές περιόδους.

Χαμηλά οι τόνοι

Στην κυβέρνηση, αλλά και στο κόμμα, υποβαθμίζουν τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις που άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα. Αρχικά η τοποθέτηση του κ. Αντώνη Σαμαρά, που είχε αιχμές για την κυβερνητική πολιτική, υποβαθμίστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ και ο πρωθυπουργός δεν έδωσε την παραμικρή συνέχεια. Ακολούθησε η μίνι αντιπαράθεση Δένδια – Σαμαρά και τελευταία εκείνη μεταξύ Κώστα Μπακογιάννη και Τάκη Θεοδωρικάκου. Σε όλες τις περιπτώσεις οι τόνοι έπεσαν, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν στην «Κ» πως δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα προς επίλυση, αφού «και οι διαφωνίες είναι εντός προγράμματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή