Θεωρείο: Η «κρυφή» αναφορά Τσίπρα

Θεωρείο: Η «κρυφή» αναφορά Τσίπρα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπάιντεν ξέρει

Η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν είχε γίνει υπό τελείως άλλες συνθήκες. Ηταν το 2017 όταν ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε βρεθεί στην Αθήνα και είχε επισκεφθεί τα γραφεία της Ν.Δ., στην οδό Πειραιώς, όπου είχε συνάντηση με τον τότε αρχηγό της αξ. αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν, χωρίς το βάρος των σημερινών αξιωμάτων που κατέχουν αμφότεροι, ήταν σαφέστατες, καθώς έλεγαν πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενημέρωσε τον Αμερικανό αξιωματούχο λεπτομερώς για την τουρκική προκλητικότητα. Συνεπώς ο Μπάιντεν ξέρει καλά και από πρώτο χέρι τις ελληνικές απόψεις εδώ και χρόνια.

«Κρυφή» αναφορά

Η αύξηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μετά τις εκλογές για την… επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος, πανηγυρίστηκε δεόντως από την Κουμουνδούρου, που επιχείρησε με αυτόν τον τρόπο να δώσει θριαμβευτικό τόνο στην όλη διαδικασία. Ενδιαφέρον έχει, πάντως, ότι με το πέρας της ψηφοφορίας ο Αλέξης Τσίρας ανέβασε πολύ τον πήχυ και για τον ίδιο του τον εαυτό, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών σήμερα είναι βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα», προσθέτοντας πως «αυτή είναι η προσωπική μου δέσμευση». Η αναφορά εκλήφθη από πολλούς ως σάλπισμα «τελικής μάχης» για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και ως ανάληψη προσωπικής ευθύνης όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

Πληρωμένη απάντηση

Συνεχίζεται και σήμερα στα Χανιά η συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία έχει συγκληθεί με πρωτοβουλία της Ντόρας Μπακογιάννη. Πολλά και διάφορα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες. Σας μεταφέρω την αναλυτική συζήτηση για την έκθεση σχετικά με την «Ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», στην οποία έλαβαν μέρος όλοι οι βουλευτές της τουρκικής, της κυπριακής και της ελληνικής αντιπροσωπείας. Η Ντόρα υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε στις αρχές του διεθνούς δικαίου, με τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας να προτείνουν την ανάγκη σύγκλησης διεθνούς συνόδου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο. Τότε, Μπακογιάννη και Καιρίδης απάντησαν θεσμικά, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία προτείνει κάτι τέτοιο ενώ δεν έχει υπογράψει την Unclos.

Διπλωματία

Στη διπλωματία δεν (πρέπει να) υπάρχουν συμπτώσεις ή τυχαία γεγονότα, αλλά όλα να είναι προκαθορισμένα. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν θεωρώ τυχαίο πως ο Ελληνας υφ. Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε Βερολίνο και Στοκχόλμη για επισκέψεις εργασίας, την ώρα που ήταν σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες για τη μελλοντική ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή