ΣΥΡΙΖΑ: Οι «προεδρικοί» παίρνουν κεφάλι στην Κεντρική Επιτροπή

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «προεδρικοί» παίρνουν κεφάλι στην Κεντρική Επιτροπή

Εμφανίζονταν να καταλαμβάνουν τις θέσεις της πρώτης δεκάδας

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα ένα μήνυμα υπέρ του Αλέξη Τσίπρα φέρεται να βγάζει η κάλπη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχε καταγραφεί περίπου το 55% των ψήφων της Αττικής. Η πρωτοκαθεδρία των στελεχών της μειοψηφίας του 2016 φαίνεται να χάνεται από τους «προεδρικούς», που δείχνουν να παίρνουν κεφάλι και να αποτυπώνουν, τουλάχιστον στην πρώτη δεκάδα, εμφατικά την ισορροπία 76%-24% που είχε καταγραφεί υπέρ τους στο συνέδριο. Δύσκολα θα αλλάξει η πρώτη θέση στη δύσκολη περιφέρεια της Αττικής, καθώς η Εφη Αχτσιόγλου καταγράφει μια ιδιαίτερη δυναμική στην ψηφοφορία. Η δεύτερη θέση διεκδικείται από τον Διονύση Τεμπονέρα, γιο του Νίκου Τεμπονέρα, που διετέλεσε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Ναυτιλίας επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται μέχρι το τέλος της καταμέτρησης να καταγραφούν αλλαγές, καθώς τα περισσότερα στελέχη είναι πολύ κοντά σε ψήφους. Μέχρι στιγμής, πάντως, στην Αττική η δεκάδα συμπληρώνεται από τους: Ρένα Δούρου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκο Παππά, Νάσο Ηλιόπουλο, Γιάννη Ραγκούση, Χρήστο Σπίρτζη, Κώστα Ζαχαριάδη και Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Πλήρωσαν τα στελέχη της «Ομπρέλας» την «ανταρσία» μέσα στο συνέδριο; Ή ενόχλησε η διαφωνία τους για την εκλογή του προέδρου και της Κ.Ε. από τη βάση και όχι από το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο; Στις θέσεις 11-25 φέρεται, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, να πλασάρονται κατά σειρά οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πάνος Σκουρλέτης.

Υπενθυμίζεται πως και τα τέσσερα κορυφαία στελέχη ήταν στην πρώτη δεκάδα το 2016, όταν η εκλογή της Κ.Ε. γινόταν από το συνέδριο με μια συνολική λίστα. Μεταξύ αυτών των θέσεων βρίσκεται, σύμφωνα με τις έως τώρα καταγραφές, και η Θεανώ Φωτίου που ανήκει στους «53+».

Στις θέσεις 11-25 τα προβεβλημένα στελέχη της «Ομπρέλας», όπως οι Ν. Βούτσης, Ν. Φίλης, Ευκλ. Τσακαλώτος και Π. Σκουρλέτης.

Στο λεκανοπέδιο της Αττικής εκλέγονται τα 150 από τα 300 μέλη της Κ.Ε., δηλαδή το 50% της σύνθεσής της. Οι πρωτιές παίζουν σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση των νέων συσχετισμών στην Κουμουνδούρου, όμως το τελικό «ταμείο» θα γίνει με βάση τις δυνάμεις που θα καταγράψουν συνολικά οι τάσεις μέσα στο κορυφαίο όργανο. Ακολούθως θα αναδειχθούν τα μέλη που θα συγκροτήσουν το Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάζει σχεδόν μία φορά την εβδομάδα και θα χαράσσει την πολιτική γραμμή.

Οσον αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, πρώτη και με διαφορά στην Ηπειρο αναδεικνύεται η Ολγα Γεροβασίλη και ακολουθεί η Μερόπη Τζούφη. Στην Κεντρική Μακεδονία προηγείται η Θεοδώρα Τζάκρη και ακολουθεί η Κατερίνα Νοτοπούλου και στην Πελοπόννησο ο Αλέξης Χαρίτσης με δεύτερο τον Σταύρο Αραχωβίτη. Στη Στερεά Ελλάδα ο Γιάννης Σαρακιώτης, στη Δυτική Ελλάδα ο Θάνος Μωραΐτης, στην Κρήτη ο Παύλος Πολάκης με τον Ανδρέα Ξανθό να ακολουθεί και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προηγείται ο Γιάννης Μπουρνούς.

Οι ποσοστώσεις και οι «κόφτες» που υπάρχουν αναμένεται να προκαλέσουν εκπλήξεις. 733 υποψήφιοι παλεύουν για 300 θέσεις, η μάχη είναι σκληρή και είναι άγνωστο αν οι λίστες σταυροδοσίας που δόθηκαν από τις τάσεις τελικά θα βοηθήσουν κάποιους να εκλεγούν. 150 γυναίκες και 150 άνδρες θα απαρτίζουν το νέο όργανο. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η ποσόστωση του 20% των «Συμμάχων»: 25 μέλη από ΔΗΜΑΡ – Γέφυρα, 15 από την Κοινωνική Συμφωνία, τη Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία και άλλες συλλογικότητες και ακόμα 20 «ελεύθεροι» της διεύρυνσης, που μπήκαν στο κόμμα μετά τις εκλογές του 2019, θα μετέχουν στη νέα Κ.Ε. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει μετά την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και την ανάδειξη του γραμματέα να αρχίσει η διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή