Δένδιας – Μπλίνκεν: Παρουσίαση των πρακτικών της Αγκυρας στο Αιγαίο

Δένδιας – Μπλίνκεν: Παρουσίαση των πρακτικών της Αγκυρας στο Αιγαίο

Το έργο της λεπτομερούς παρουσίασης των μεθόδων που διέρχεται η Αγκυρα προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό στην Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την αναθεώρηση του στάτους κβο, ανέλαβε ενώ βρισκόταν στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έργο της λεπτομερούς παρουσίασης των μεθόδων που διέρχεται η Αγκυρα προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό στην Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την αναθεώρηση του στάτους κβο, ανέλαβε ενώ βρισκόταν στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Μετά την ιστορικού χαρακτήρα και φιλοτεχνημένη, προκειμένου να γίνει αντιληπτή από το σύνολο των βουλευτών και γερουσιαστών, ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Δένδιας είχε μια εκτενή συζήτηση με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου και έγινε σε βάθος παρουσίαση των ελληνικών θέσεων. Οπως σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, η συνάντηση εργασίας των κ. Μπλίνκεν και Δένδια διήρκεσε περί τα 45-50 λεπτά, με τον πρώτο να εκφράζει τις ευχαριστίες των ΗΠΑ για τη στάση που τηρεί η Αθήνα στο Ουκρανικό και τον δεύτερο να απαντά ότι για την Ελλάδα ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα και στην κυριαρχία όλων των κρατών αποτελούν απαρέγκλιτες αρχές.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων Δένδια – Μπλίνκεν ετέθη η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), οι τουρκικές υπερπτήσεις και παραβιάσεις των χωρικών υδάτων, η σημασία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης αλλά και η κατάσταση στη Λιβύη που τείνει να ξεφύγει εκ νέου από τον έλεγχο. Στη συζήτηση επανήλθαν και στο σχήμα συνεργασίας 3+1 και στο ενδεχόμενο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ, Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ το φθινόπωρο εκ του σύνεγγυς, με ατζέντα μεταξύ άλλων την πιθανότητα ενίσχυσης της συνεργασίας των τεσσάρων χωρών και μετατροπής του 3+1 σε τετραμερή. Οπως ήταν αναμενόμενο, στο τραπέζι βρέθηκαν και οι εξελίξεις στο ενεργειακό με τον πλωτό τερματικό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) και τον διασυνδετήριο αγωγό IGB στο επίκεντρο. Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, «ο EastMed είναι ακόμα στο τραπέζι και την τελική απόφαση για την υλοποίησή του θα τη λάβουν οι επενδυτές και οι αγορές». Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και για τα Δυτικά Βαλκάνια, με τον κ. Δένδια να επαναλαμβάνει τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική τους. Ο κ. Δένδιας συνάντησε και τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ για την κλιματική κρίση, Τζον Κέρι. Επίσης, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ήδη από τις ΗΠΑ ότι σύντομα Ελλάδα και ΗΠΑ θα είναι σε θέση να προχωρήσουν σε κοινές πρωτοβουλίες στον τομέα της προστασίας των θαλασσών και του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Πέραν των ελληνοτουρκικών, τη συνάντηση των κ. Δένδια και Μπλίνκεν απασχόλησαν το Ουκρανικό, η ενέργεια, αλλά και η κατάσταση στη Λιβύη.

Στήριξη από Αθήνα

Χθες, ο κ. Παπαϊωάννου επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας στα αιτήματα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη το ΝΑΤΟ. Σήμερα, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στη Χάγη όπου θα συναντηθεί με τον Ολλανδό ομόλογό του, αλλά και με τον πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και τον γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, στον οποίο είχε στείλει και σχετική επιστολή όσον αφορά την έρευνα για τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη. Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί και με την πρόεδρο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή