Θεωρείο: Ο Βέμπερ προτείνει Έλληνα υποψήφιο για γ.γ. του ΕΛΚ

Θεωρείο: Ο Βέμπερ προτείνει Έλληνα υποψήφιο για γ.γ. του ΕΛΚ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα και τη Ν.Δ. αναμένεται να επισφραγιστεί στο συνέδριο του ΕΛΚ στα τέλη του μήνα στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, που θα διαδεχθεί τον Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του ΕΛΚ, θα προτείνει για νέο γραμματέα του ΕΛΚ τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Θανάση Μπακόλα, ο οποίος θα διαδεχθεί τον απερχόμενο Ισπανό γ.γ. Τόνιο Λόπεθ Ιστουρίθ. Η πρόταση, εφόσον υλοποιηθεί, θα ισχυροποιήσει τόσο τη Ν.Δ. όσο και τον Κυρ. Μητσοτάκη εντός της ευρωπαϊκής «κεντροδεξιάς οικογένειας».

O Βέμπερ στην «Κ»

Την προαναγγελία της υποψηφιότητας Μπακόλα ανακοινώνει επισήμως με αποκλειστική δήλωσή του στη στήλη ο υποψήφιος πρόεδρος Μάνφρεντ Βέμπερ, σημειώνοντας πως «το συνέδριο του ΕΛΚ στο Ρότερνταμ θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για το ΕΛΚ» με στόχο «να δείξουμε στους ψηφοφόρους πως έχουμε τις καλύτερες ιδέες για το μέλλον της Ευρώπης». Για αυτό τον λόγο, λέει ο κ. Βέμπερ, «ως υποψήφιος για τη διαδοχή του Ντόναλντ Τουσκ, θα προτείνω για νέο γενικό γραμματέα τον Θανάση Μπακόλα, σύμβουλο για θέματα Ε.Ε. και ΗΠΑ του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη». Ο κ. Βέμπερ μάλιστα μιλάει με κολακευτικά λόγια για τη Ν.Δ., αποκαλώντας τη «πρότυπο» οργανωτικά για το ΕΛΚ, ενώ αναφέρεται στις μάχες που έχει μπροστά του το κεντροδεξιό κόμμα. «Με τον Θανάση Μπακόλα θα επικεντρωθούμε στην προετοιμασία της οργάνωσης για τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας, όπως οι ισπανικές και οι ελληνικές εκλογές του 2023 και φυσικά οι ευρωεκλογές του 2024», καταλήγει.

Μαζί με Πάιατ

Εντός του επόμενου μήνα θα αφιχθεί στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη για θέματα ενέργειας, Νίκος Τσάφος, κάτοχος της έδρας James Schlesinger για την Ενέργεια και τη Γεωπολιτική στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον. Βασική του δουλειά θα είναι η επαφή με τις ΗΠΑ και με τον νέο υφ. Εξωτερικών για θέματα ενέργειας Τζέφρεϊ Πάιατ, ο οποίος επίσης θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιούνιο.

Στο Κίεβο

Επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί το Κίεβο έχει δεχθεί ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, που αναμένεται να την αποδεχθεί και να βρεθεί το επόμενο διάστημα στην ουκρανική πρωτεύουσα. Την ίδια ώρα, ο Γ. Κουμουτσάκος, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, εισηγείται επίσκεψη στο Κίεβο από αντιπροσωπεία βουλευτών. Την εισήγηση ήδη επεξεργάζεται η Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ με σκοπό την υλοποίησή της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε ποια κόμματα της αντιπολίτευσης θα δεχθούν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή