Το Κογκρέσο αμφισβητεί την αξιοπιστία της Τουρκίας

Το Κογκρέσο αμφισβητεί την αξιοπιστία της Τουρκίας

Ζήτημα αξιοπιστίας της Αγκυρας θέτουν κύκλοι του Κογκρέσου, με κύριο εκφραστή τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα αξιοπιστίας της Αγκυρας θέτουν κύκλοι του Κογκρέσου, με κύριο εκφραστή τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post. Αφορμή γι’ αυτό είναι η άρνηση της Τουρκίας να στηρίξει την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δίχως την εξασφάλιση ανταλλαγμάτων και δη την πώληση F-16 και την άρση των κυρώσεων κατά της Αγκυρας και της αμυντικής βιομηχανίας της, μετά την απόφαση να προμηθευτεί πυραύλους S-400. Σύμφωνα με την Washington Post, ο κ. Μενέντεζ εκτιμά ότι η τελευταία κίνηση από πλευράς της Αγκυρας αθροίζεται σε μια σειρά από εξελίξεις που υποδηλώνουν ακριβώς την έλλειψη αξιοπιστίας της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ, όπως η αγορά S-400 αλλά και η άρνηση να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Ελπίζω η διοίκηση να το προσέξει αυτό καθώς εξετάζει τα F-16», δήλωσε ο κ. Μενέντεζ αναφορικά με το τουρκικό «βέτο» στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μενέντεζ αναφέρει ότι αυτός ο τελευταίος ελιγμός καταγράφεται ενώ η Τουρκία επιχειρεί να εξασφαλίσει την προμήθεια νέων F-16 από τις ΗΠΑ, λέγοντας «ελπίζω η διοίκηση να το προσέξει αυτό καθώς εξετάζει τα F-16». Αντιθέτως, ο γερουσιαστής Τομ Τίλις, εκ των προεδρευόντων της ομάδας Senate NATO Observer Group της Γερουσίας, εκτίμησε ότι το πρόβλημα θα λυθεί. «Δεν θα πάω στην Τουρκία, αλλά νομίζω ότι θα είμαστε εντάξει», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις αντιρρήσεις Ερντογάν για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή