Θεωρείο: Εύσημα από ΓΑΠ στον Μητσοτάκη

Θεωρείο: Εύσημα από ΓΑΠ στον Μητσοτάκη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήταν μόνο ο Νίκος Παπανδρέου, αλλά και ο αδελφός του και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος, που έδωσε τα εύσημα, και μάλιστα κατ’ ιδίαν, στον Ελληνα πρωθυπουργό για την παρουσία του στο Κογκρέσο. Η στιχομυθία έλαβε χώρα στο δείπνο που παραχώρησε ο Γ. Στουρνάρας προς τιμήν του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και στο οποίο έδωσε το «παρών» και ο πρωθυπουργός, άρτι αφιχθείς από τις ΗΠΑ. Εκεί ο Γ. Παπανδρέου τον συνεχάρη για την παρουσία του, λέγοντας πως εκπροσώπησε αντάξια τη χώρα, ενώ τα εύσημα του έδωσε και ο Ευ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πως ήταν μία εθνικά ωφέλιμη παρουσία.

Συνομιλία

Στο ίδιο δείπνο υπήρξε στιχομυθία, σύντομη αλλά φιλική, του πρωθυπουργού με την Εφη Αχτσιόγλου. Ο πρωθυπουργός τη ρώτησε εάν εξελέγη πρώτη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, με την πρώην υπουργό να απαντά «ναι, κύριε πρόεδρε», λαμβάνοντας τα ευγενικά συγχαρητήρια του πρωθυπουργού.

Ο χάρτης

Από τις πιο κομβικές στιγμές της συνάντησης στον Λευκό Οίκο μεταξύ Μπάιντεν και Μητσοτάκη ήταν όταν ο πρωθυπουργός έδειξε σε χάρτη στον Αμερικανό πρόεδρο τη «Γαλάζια Πατρίδα» της Αγκυρας, που αποτυπώνει τις φαντασιακές διεκδικήσεις της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας και όχι μόνον. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είδε με ενδιαφέρον τον χάρτη και του έδωσε σημασία.

Τους «άδειασε»

Σε τελείως διαφορετικό ύφος και περιεχόμενο κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, από κάποια στελέχη του, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο μεν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λόγο για αποτυχημένο ταξίδι, ο δε προκάτοχός του είπε το ακραίο, πως οι γερουσιαστές χειροκρότησαν τον Μητσοτάκη γιατί ήταν… διασκεδαστική ομιλία. Ο Τσίπρας χαρακτήρισε «τιμητική» την πρόταση να μιλήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός στο Κογκρέσο, που έχει «έναν έντονο συμβολισμό». Από εκεί και πέρα άσκησε την κριτική του λέγοντας πως «το αποτέλεσμα μετράει», χωρίς όμως να αποδομήσει στο σύνολο την παρουσία Μητσοτάκη.

Δημοσκοπήσεις

Από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσουν να «τρέχουν» οι πρώτες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις στο Μαξίμου, που θα αποτυπώνουν τον αντίκτυπο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Στην κυβέρνηση εικάζουν πως η Ν.Δ. θα είναι τουλάχιστον 1-1,5 μονάδα πάνω, καθώς η παρουσία του πρωθυπουργού στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είχε θετικό αντίκτυπο και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή