Σημίτης: Αναγκαίο ένα πειστικό πρόγραμμα δράσης

Σημίτης: Αναγκαίο ένα πειστικό πρόγραμμα δράσης

«Οι αντιδράσεις με γενικές αρχές, ασαφείς λύσεις, δεκάλογο κατευθύνσεων είναι, για τους πολίτες, πολιτικολογίες που δεν τους ενδιαφέρουν», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλαίσιο των όρων και των προϋποθέσεων ώστε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ «να καθορίσει και πάλι αποφασιστικά την πορεία για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να γνωρίσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στα προβλήματα της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση» προσδιορίζει με την ομιλία-παρέμβασή του στο συνέδριο, που άρχισε χθες, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

«Η επιτυχία μας απαιτεί συστηματική εργασία για την κατανόηση των προβλημάτων και την επεξεργασία λύσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά, για να σταθεί –μεταξύ άλλων– στο ποια λάθη θα πρέπει να αποφευχθούν: «Πολλές φορές στην πολιτική αντιπαράθεση το ενδιαφέρον στρέφεται στον τρόπο με τον οποίο θα εκθέσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους και πώς θα δημιουργήσουμε μια εικόνα γνώσεων και επιδιώξεων, παρόλο που δεν έχουμε εξετάσει ουσιαστικά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς στην πραγματοποίηση της κοινωνικής αλλαγής», επισημαίνει, και σε άλλο σημείο συμπληρώνει: «Το κόμμα βέβαια δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην ανάλυση των φαινομένων. Οι αντιδράσεις με γενικές αρχές, ασαφείς λύσεις, δεκάλογο κατευθύνσεων είναι, για τους πολίτες, πολιτικολογίες που δεν τους ενδιαφέρουν».

Τούτων δοθέντων, ο κ. Σημίτης υποστηρίζει ότι, πέραν της καλύτερης οργάνωσης και της κοινής δράσης, θα πρέπει να επιδιωχθεί «το δυσκολότερο θέμα, η επεξεργασία ενός πειστικού προγράμματος δράσης για την επίτευξη μιας δικαιότερης κοινωνίας». Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει: «Ενα προοδευτικό κόμμα οφείλει να προσφέρει ερμηνείες για τις δυναμικές που διέπουν την εξέλιξη, να προσδιορίσει με ποιες πραγματικότητες θα συγκρουστεί, να μιλήσει με τη γλώσσα της εποχής σ’ ένα ακροατήριο που ζητά να καταλάβει ποιες λύσεις προσφέρονται και να δεσμεύεται από μια θεώρηση απαλλαγμένη από ψευδαισθήσεις και προκαταλήψεις. Το ζητούμενο είναι η προοδευτική παράταξη να έχει μια επεξεργασμένη αντίληψη για το ποιες μεταρρυθμίσεις επαγγέλλεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή